Jdi na obsah Jdi na menu
 


Citáty, popěvky a hlášky o pivu a hospodách 3

20. 4. 2018
Co před námi živi byli,
vždycky rádi pivo pili.
A co po nás budou žíti,
taky budou pivo píti.
angel
Komu se nelení,
tomu pivo pění.
angel
Paní Nováková vběhne celá nadšená do pokoje, kde se její muž dívá na televizi:
"Představ si, náš Petříček chodí."
"Tak na co čekáš," nedá se rušit od hokeje pan Novák, "hned ho pošli pro pivo."
angel
Vyrazil jsem na hranice Žižkova a Karlína
mám prošlej pas a nevím kam jít -
do piva nebo do vína?
do piva nebo do vína?
loudám se pomalu, tak proč se zalykám?
Už nikam nezdrhám, nezdrhám, není kam
nejdál tak na hranice Žižkova a Karlína
mám prošlej pas a nevím kam jít -
do piva, rumu nebo do vína?
do piva, rumu nebo do vína?
do rumu nebo holce do klína?
do holky ze Žižkova nebo z Karlína? Průměrnej den, ještě na chvíli ven.
              Nahoru po schodišti dolů band 
angel
Nejstarší doložený český pivovar existoval při Břevnovském klášteře v Praze. Ten byl založen v roce 993 a pravděpodobně již při jeho vzniku se tu začalo vařit pivo.
angel
Češi jsou velcí milovníci piva, podle statistik se v Čechách ročně vypije 143 litrů čili 286 půllitrů zlatavého moku na hlavu.
angel
„Miláčku, nepůjdeme spolu na romantickou procházku?”
„A to si ta piva nemůžeš koupit domů?”
angel
Nejvíce piva se vyrobí v Číně, na druhém místě je USA a třetí místo patří Rusku.
angel
Pivo vařili již před 7 000 lety Sumerové.
angel
90 % produkce v České republice tvoří světlé pivo plzeňského typu – Pilsner (Pils) beer.
angel
Jeden trosečník byl už patnáct let sám na pustém ostrově, až mu konečně jednou vyvrhlo moře na břeh ženu. Hned trosečníka objala a pravila: „Tady mě máš! Teď budeš mít všechno to, nač jsi tak dlouho a toužebně čekal!”
„Cože?” zaraduje se chlap. „Ty máš někde bednu piva?”
benesov-ferdinand--2-.jpgvratislavice-konrad.jpg
broken heart
Pověst o králi Gambrinovi se tradovala od středověku a byla zaznamenána r. 1543.Podle této pověsti začal král Gambrinus jako první vařit pivo, když se tomu naučil od Isis, staroegyptské bohyně úrody a hodokvasu. Král Gambrinus má zdánlivě latinské jméno, ale je zkomoleninou titulu Jean Primus = Jan První. Byl to ve skutečnosti Jan I. Brabantský. Na prosbu bruselského sladovnického cechu se stal jeho čestným předsedou (patronem), a od té doby býval v cechovních místnostech vyobrazen jako opulentní usměvavý muž s věncem z chmelových ratolestí na hlavě a s pohárem pěnícího piva v ruce. Stal se tak častým nástupcem římského boha Dionýsa a novověkým patronem pivovarnictví, nejprve v Brabantsku, tj. na území dnešní severní Belgie a jižního Nizozemí, od doby barokní také v ostatních "pivařských" zemích.
V Čechách je tradice krále Gambrina doložena teprve až z 19. století, například obrazy ve sbírce Národního muzea v Praze, či názvem pivnice "U krále Brabantského" v Praze na Malé Straně.
angel
Pepa potká kamaráda: Čau, kam jdeš?
Na pivo.
Ty mě vždycky ukecáš...
angel
Zatímco pivo má 130 kJ na deci, červené víno až dvojnásobek – 300 kJ ve 100 ml.
angel
 V každém litru piva je až 200 mg biologicky aktivních látek. Pivovarské kvasinky jsou obecně nejlepším zdrojem skupiny vitaminů B (tiamin, riboflavin, kyselina listová a pod.). U nefiltrovaných piv je kvasného základu ještě mnohem více, ovšem alkohol zároveň brání v jejich masivnějším účinku na tělo. To minerály mají ve své organické podobě větší šanci prospět: draslík pozitivně ovlivňuje krevní tlak a optimální poměr vápníku a hořčíku brání ve vzniku žlučových a ledvinových kamenů.
angel
"Čemu nerozumíte, pánové?"
"Bojím se narazit sud. Maličko nám vypad z rukou."
"Máte štěstí, že jedu kolem. Dovolíte..?"
"No, to je vidět, že přišel odborník"
"Technická závada. Pamatujte - chybama se člověk učí."
      Bohumil Hrabal, Jiří Menzel - Slavnosti sněženek
mate-stesti--ze-jdu-zrovna-kolem.jpg
Jaromír Hanzlík, jako hlasitý strýc Pepin, ve filmu SLAVNOSTI SNĚŽENEK
angel
Sedí ženatý muž v restauraci a přemýšlí:
"Jak to říkala moje stará? Vypij dvě piva a přijď v deset?
Nebo vypij deset piv a přijď ve dvě...?"
angel
Čech je ztracen v poušti. Po dlouhém putování nalezne kouzelnou lampu, zapálí ji a objeví se Džin. Nabídne mu splnění tří přání.
„Chci jedno pěkně vychlazené pivo,” rozkáže Čech.
Objeví se orosená láhev s pivem, Čech ji na ex vypije, postaví na zem a láhev se okamžitě sama doplní studeným pivem.
„To je kouzelná láhev, ta nikdy nevyschne,” vysvětluje Džin. „Jaká jsou tvá další dvě přání?”
Čech bez váhání odpoví: „Dej mi ještě dvě takové.”
angel
V přístavním lokále ztroskotal chlap
Bez kompasu, bez námořních map
Holka, co seděla vedle u stolu
povídá: "Fešáku, zkusíme to spolu?"
Člověk je sám, zoufale sám
Člověk je člun po moři hnán
A neví odkud a neví kam
Chybí mu kapitán, kapitán
Pak zvedli kotvy a vyšli ven
Panenka Bárbí a Málborou men
Holka, co dala všem námořníkům
táhne ho domů. Táhne z něj rum
A do tmy a do noci huláká:
"Lásko, ach lásko! Dal bych si eště paňáka!"
J. Svoboda - Traband (Panenka Bárbí a Málborou men)
angel
Já sedával v přístavu, popíjel kořalu, s holkama laškoval
A bylo mi fuk, co je, hlavně když fajfka mi doutná
Co bylo už není, všechno mí jmění jsem dávno rozfofroval
Jsme silný jak silný je lano, co k nebi nás poutá
Jarda Svoboda - Traband (Lano co k nebi nás poutá)
angel
Za jednou velkou hospodou
Kde všechny holky volný jsou
Kde grátis jídlo pití je
Tam samota je
Na ní je každý svobodný
Roztáhnout ruce kotrmelec smí
Svoboda svoboda je tu
Ale co teď s ní?
  Václav Koubek
vaclav-koubek---kopie.jpg V. Koubek
angel
To pivečko to věru je nebeský dar,
vše psoty a trampoty vede nazmar
a sílí a dává kuráže,
ejchuchu!
Bez pivečka by člověk smutný byl zde host,
jet´ starostí na světě beztoho dost -
a blázen, kdo na ně se váže,
ejchuchu!
Karel Sabina napsal libreto pro operu Prodaná nevěsta od B.Smetany, který se narodil v pivovaru
angel
Rozmysli si, Jíro, rozmysli,
na své štěstí dobře pomysli.
Ty v domečku máš svatý klid,
můžeš chodit do hospody
karty mastit, pivo pít.
libreto jednoaktové opery V chaloupky stínu od Járy Cimrmanawink
angel
Radujte se Indové,
nastávají dny nové.
Pivo dodá síly,
Plzeň zdraví Dillí!
libreto jednoaktové opery Úspěch českého inženýra v Indii od Járy Cimrmanawink
angel
Dvě nejdůležitější instituce v jediné budově? Tak je to v Liptákově zařízeno. V hostinci U Sirotků je v prvním patře škola. Nahoře Cimrman vyučoval mládež, hospodu v přízemí vyzdobil – výměnou za pivo – jadrnými nápisy. „Lepší pivo v žaludku, nežli voda na plicích,“ nebo „nechoďte na dvorek, máme tu záchodek.“
Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák - Jára Cimrman ležící, spící
cimrman-pivo.jpg Z. Svěrák jako J. Cimrman
angel
Ta naše hospoda
odshora,odsdola
to je pěkné zařízení.
Polívka hřeje se
hostinský směje se,
že mu pívo dobře pění.
Ve sklepě jsou čtyři sudy
dva jsou lichý,dva jsou sudý.
Pívo stoupá nahoru
do našeho bachoru.
  Ta naše hospoda - Jaroslav Uhlíř
angel
Do naší hospůdky vedou jen tři schůdky,
to je ten důvod, má milá, že já tam raz, dva, tři jsem.
Z té naší hospody stoupají tři schody,
to je ten důvod má milá, že se jde tak těžko ven.
Harmonika hraje tence písničku divnou,
nejrůznější existence přitom jihnou,
člověku zas oči svítí po čase tklivém,
nevím čím to může býti, asi pivem, asi tím pivem.
   Jaroslav Uhlíř - Do naší hospody
angel
Vod smíchovskýho pivováru nese vítr vůni sladu.
Vod smíchovskýho pivováru nese vítr vůni sladu.
A jak tam zrní praská v žáru,
a jak se voda mění v páru,
mám já divnou náladu
Cinkají láhve na mycí lince,
zítra z nich bude jen pár střepů.
Skleněná těla vochmátnou ruce
a hrdla se dotknou zednických retů
Oldřich Janota (Mozartovy koule) - Smíchovský pivovar
angel
Pojďme se napít, pojďme se napít,
ať nám mají z čeho slzy týct.
Pojďme se napít, pojďme se napít,
ať nám mají z čeho slzy týct.
 V očích ti svítí a slábne dech
a něco k pití tu ční na stolech,
a něco k pití, a nepospíchej, stoletá má lásko,
když už nemáš kam.
Robert Křesťan (Poutníci)
angel
Do nočních lokálů chodí se jen v noci,
která panna v nich vysedá, tej není pomoci,
která panna v nich vysedá, tej není pomoci.
Já panna poctivá zašla jsem do báru,
a že nejsem žádná běhna, šla jsem tam pomalu.
A že nejsem žádná běhna, šla jsem tam pomalu.
U stolu seděl tam vopilej kapitán,
pojď si holka ke mně sednout, já ti dám nalejt džbán.
Pojď si holka ke mně sednout, já ti dám nalejt džbán.
Schody nám vrzaly, když jsme šli nahoru,
praštil se mnou na kavalec a zavřel závoru.
Praštil se mnou na kavalec a zavřel závoru.
Už nejsem poctivá, už chodím do báru,
teď jdu s každým bez rozdílu a chlastám kořalu.
Teď jdu s každým bez rozdílu a chlastám kořalu.
    česká lidová
angel
"Co říkáte na boom minipivovarů, který v posledních letech zažíváme?"
"Po roce 1989 došlo k uzavírání středních pivovarů a počet pivovarů se v Česku dostal na historické minimum. Takzvaná "europiva" slavila triumf. Naštěstí se chuť českého pivaře nedala úplně oblbnout a začaly vznikat minipivovary."
Milan Starec - spolumajitel nejlepšího Zájezdního hostince, Pivovaru Kostelec nad Černými lesy, Pivovarského muzea, o pivu píše knihy
angel
" Často se mi stává, že mě volají ke konzultaci starého pivovaru nebo technologického vybavení.
 Všechny muzejní aktivity dělám bez nároku na odměnu a s láskou k tomuto krásnému oboru."
     Milan Starec a Tomáš Vodochodský vaří pivo jako před lety v pivovaru Kostelec nad Černými lesy
milan-starec-a-tomas-vodochodsky-pivovar-kostelec-nad-cernymi-lesy.jpg
M. Starec + T. Vodochodský
angel
 Magda Vašáryová během natáčení filmu POSTŘIŽINY zjistila, že je těhotná. Celý filmový štáb se živil vepřovým masem z prasat (údajně čtyř) zabitých při natáčení zabíjačky. Podle režiséra Menzela vybírali pro paní Vašáryovou jen ty nejdelikátnější kousky. V jedné ze scén filmu, manželka správce pivovaru Maryška (M. Vašáryová), uspokojuje svoji žízeň vypitím půllitru piva na ex. Scéna se natáčela před hotelem U Modré hvězdy na Palackého náměstí v Počátkách na Pelhřimovsku. Krýgl s pivem měl dvojité sklo (či dno) a obsah asi 2 dcl, takže se hlava zamotala jen pánům ze správní rady. 
Á propos ... Maryška po vypití nabídnutého "půllitru" utrousila : " Dobré. Mělo by se vychladit."
pivo-a-zena--78-.jpg
M. Vašáryová jako Maryška ve filmu POSTŘIŽINY

magda-pivo.jpg

surprise                                                                                                                    Herec Jan Libíček (28.9.1931 Zlín – 24.5. 1974 Praha) miloval jídlo a pil hektolitry piva. Několikrát se dokonce sázel, že dokáže vyžahnout deset piv na „ex“. Sázku vždy vyhrál. Běžně si objednával tři piva najednou. První dvě vypil na jeden zátah, třetí cucal tempem ostatních. Nikdy však dle svědectví přátel nebyl nadmíru opilý a nechoval se nepřístojně. Vždy zachovával eleganci. S kolegy navštěvoval legendární pražskou hospůdku U Zlatého tygra.     

jan-libicek-svetaci.jpg

J. Libíček ve filmu SVĚTÁCI   yes 

angel                                                                                                                      
"Stále žijeme ve zkostnatělé společnosti, která považuje spojení ženy a piva za vulgární."
 prezidentka Pivního klubu Jany Herodkové Hana Černá-Šípková.

angel                                                                                      Jsou čeští muži v pití piva konzervativní?
Rozhodně. Budou říkat, jak je naše pivo nejlepší na světě. To je ale hrozně omezený pohled. Kdo tohle říká, neprocestoval svět. Za hranicemi vaří taky dobře. Třeba takové anglické pivo je výborné, no a co, že nemá pěnu? Dobrá, my si na ni potrpíme, to ale neznamená, že pivo bez pěny není dobré. Pěna je taková estetická třešnička na půllitru.
prezidentka Pivního klubu Jany Herodkové Hana Černá-Šípková.

prezidentka-pivniho-klubu-jany-herodkove-hana-cerna-sipkova..jpg Hana Černá-Šípková
angel
Chodíte sama na pivo?
Samozřejmě. Nemám s tím problém. Není to ale tak, že bych neměla večer co dělat. Když na někoho čekám, zajdu si do hospody a dám si pivo.
prezidentka Pivního klubu Jany Herodkové Hana Černá-Šípková.
angel
Před více než deseti lety jste spoluzakládala První dámský pivní klub. Co vás ke klubové činnosti vedlo?
Došla mi zkrátka trpělivost. Vadilo mi, že ženská nemůže jít do hospody jen tak na pivo, aniž by nevzbudila podezření, že jde lovit muže. Obrázek ženy a piva působil navíc na plno lidí dost bulvárně a ženu situoval do oblasti lehkých mravů. Muži nechtěli ženy pustit do toho, podle nich, ryze pánského světa. Tenkrát jsme si s dnes již bohužel zesnulou novinářkou Janou Herodkovou řekly, že je potřeba českou společnost trochu oživit.
prezidentka Pivního klubu Jany Herodkové Hana Černá-Šípková.
prezidentka-pivniho-klubu-jany-herodkove-hana-cerna-sipkova--1-.jpg Hana Černá-Šípková
angel
"Ženám pivo určitě sluší. V pěkné třetinkové sklenici, hezky načepováno. Ženy navíc zjemňují a kultivují prostředí, ve kterém se nacházejí. Tedy třeba i restauraci."
Sládek Libor Vávra pracuje pro pivovary Staropramen už téměř 42 let.
angel
"Každá mince má dvě strany.
Roztočíš ji na stole a něco spadne a možná to bude ve chvíli, když servírka bouchne nedělním pivem do stolu. No vlastně ho tam jen tak opatrně položí, protože v neděli se pivem nebouchá. Aby se lidi nelekli, když jdou kolem do kostela. Nebo spíš aby je to nepřilákalo. Chacha"
 Márdi - Michal Mareda ( Vypsaná fixa)
angel
Tak jdete dohromady na pivo
a trýzeň padá,
tak jdete dohromady na pivo
a to máš ráda.
Tak jdete dohromady na pivo
a trýzeň padá,
tak jdete dohromady
a dohromady vás posílá dál.
  Márdi - Michal Mareda ( Vypsaná fixa)
angel
„Jsem zastáncem tradičního pojetí vaření piva s důrazem na řemeslo a fortel. Za své životní štěstí považuji, že můj život je spojený s něčím tak krásným, jako je výroba piva. Nápoje, který proslavil naši zemi po celém světě. A že na oplátku mohu nabídnout paletu světových chutí - tedy speciálů vařených zde v pivovaru Primátor - českým pivařům“.
Petr Kaluža - Sládek pivovaru Primátor v Náchodě
angel( PETR K. + PAVEL K. - Díky nejen za A.P.A.če a za E.P.A. ! )
„Moje čtyřicetiletá praxe mi potvrdila, že umění uvařit dobré pivo je asi jeden z nejznámějších fenoménů české kulturnosti ve světě. Dnešní produkce 15 druhů piva Primátor, která zahrnuje nejen typická česká piva, ale svrchní piva a speciály mne naplňuje hrdostí, že jsem se podílel při realizaci úspěšné pivovarské značky PRIMÁTOR“.
Pavel Kořínek OBCHODNÍ SLÁDEK pivovaru Primátor v Náchodě
angel
"Vy nemáte drobný ?"
"Ne."
"Počkejte tady, já si skočím rozměnit."...
​..."To je hrůza. Pětset korun za jedno pivo."
   Zdeněk Svěrák - Vrchní prchni
angel
Sifon, který je nejen podle Rentona „vevnitř pěkně zasranej“, se v ponižování ostatních přímo vyžívá. Když Renton na jednom večírku předčasně zvadne, vymočí se mu do piva. Renton se probudí, napije se a prohlásí:
 „To je teda humus, to pivo. Jako by totálně zvětralo. Chutná jak ňáký chcanky.“
   Irvine Welsh
irvine-welsh-pivo.jpg Irvine Welsh si dává PU
angel
Rozhozený Terry v depce a bez vize se rozhodne zastavit v Taxi klubu na pivo.
"Terry... vidím, žes teď začal brát zákazníky místo toho, abys byl celou dobu vodpojenej."
"Nech mě bejt," odsekne Terry, zvedne pintu a čtvrt jí do sebe nalije, " nejdřív mě kritizujete, že zákazníky neberu, a teď navopak."
    Irvine Welsh - Slušná jízda
angel
Víte, co je to VYVÁŽENÁ DIETA?
Lahváč piva v každé ruce...
angel
Film BIG LEBOWSKI inspiroval novináře Olivera Benjamina k založení nového náboženského hnutí, tzv. dudeismu. Jde o to pohlížet na svět stejnými hodnotami jako Dude (Big Lebowski): nepraktikovat nic příliš aktivně, relaxovat, vždy si najít čas na hamburger, pivo atp. Např. dudeistická jóga doporučuje jednu polohu, a to v leže. Dudeisté konají poutě do bowlingových heren, kde se setkávají každé 2 týdny a občas zazní i kázání (ideálně inspirované příběhem z filmu).
big-lebowski-pivo--3-.jpglaugh
Jeff Bridges jako DUDE ve filmu the BIG LEBOWSKI
angel
Americký herec Paul Newman v průběhu let opakovaně uvedl, že jeho záliby byly filmy, auta, rodina a pivo - ne nutně v tomto pořadí. Pravdou zůstáva, že mu pivo sloužilo jako nejvěrnější filmový partner.

paul-newman-pivo.jpg​ Paul Newman                      

angel
Kdo nepil teskný byl, kdo se napil pivenka, zčervenal jak dívenka.
oktoberfest-kiss.jpg
angel
S kým chodím na pivo a s kým ne -
- Když to tak vezmu kolem a kolem
Nechodím na pivo s kdejakým volem
Martin Jarošek - Místo nosu mrkev  – Sbírka instantní poezie
angel
Hospodská
Pan výčepní Karel a paní vedoucí
Dělali to spolu na podlaze plovoucí
Kapající pípa, špinavé sklenice
Ve výčepu však sex vždy chutná velice
Osvobozují se z hospodského marasmu
Vedoucí se třese, už je blízko orgasmu
Zapomněla sčítat pivo i večeře
Inventura však důrazně klepe na dveře
Dobře ti tak, nymfomanko
Nestaráš se – tak máš manko!
Martin Jarošek - Místo nosu mrkev  – Sbírka instantní poezie
martin-jarosek---cesky-beer-hunter--9-.jpg Martin Jarošek
angel
Jak se žilo koncem ledna roku ´81
Méně drog a více chlastu – neznali jsme pivo v plastu
Zato jsme ho pili svěží – jen pivař ví oč tu běží
Půllitr stál ze 3 kačky, nehrozil nám záchvat sračky
A navzdory útlaku pili jsme i ve vlaku
Martin Jarošek - Místo nosu mrkev  – Sbírka instantní poezie
angel
S Vladimírem chodím píti
ještě když slunce svítí
Sedíme spolu
v hospodě u stolu
Vladimír vykládá sem a tam
a já poslouchám
U šestýho piva
slabou závrať mívá
U osmýho piva
zpívá
Zatím co on zpívá krásně
recituju já svý básně
V rohu sedí esenbák
má novej gumák
  Egon Bondy (vlastním jménem Zbyněk Fišer)
angel
 Básník Egon Bondy sám vzpomíná, že v libeňském Hrabalově bytě se konaly filosofické a literární mejdany až do rána neboli „celonoční sympozia s pivem“ a vždy se jednalo o divoké diskuse týkající se důležitých filosofických, literárních a vůbec uměleckých otázek.
angel
 "Chodím spát kolem čtvrté ráno a vstávám kolem poledne. Po nezbytné hygieně si pak dojdu nakoupit, hlavně denní, respektive noční dávku svých šesti lahváčů."
Jiří Hásek alias J. H. Krchovský
angel
"Jednoduše sedím, kouřím jednu za druhou, popíjím jednoho braníka za druhým a dumám si o svých nesmyslech. Přemílám si v hlavě a obrušuju hrany tomu, co mě přes den straší, tedy obavy o bližní, úzkosti z existence i z jejího opaku, nebo z vesmíru, z prázdnoty."
J. H. KRCHOVSKÝ o tom, co dělá v noci. Noc je podle něho "jiný a zcela výjimečný stav dne, noc je taková prémie ke dni."
j.-h.-krchovsky-na-fotce-zdenka--sodomy.jpg​                                                                   J. H. Krchovský na fotce Zdeňka  Sodomy
angel
Belgie není vyhlášená pouze dobrým pivem, ale také stylovými pivními sklenicemi. Množství zákazníků se je z tamních hospod nerozpakuje odcizit a odnést si je domů jako suvenýr. Belgické podniky už toho ale mají dost a vymýšlejí způsoby, jak tomu zabránit. V jednom z nich musí návštěvníci dokonce odevzdat boty jako depozit,
 píše britský list The Guardian.
dulle-griet-glass-or-boots.jpgyes
→ → → → → → → → → → → → → → → → → → → → →
V baru Dulle Griet nacházejícím se ve městě Gent zašli s ochranou svých sklenic ještě o krok dál. „Každý, kdo pije naše domácí pivo, musí odevzdat jednu ze svých bot. Tu následně vložíme do koše, který vytáhneme ke stropu. Tento koš se stal atrakcí, pro nás je ale zárukou,“
pro list Nieuwsblad majitel podniku Alex Devriendt.
dulle-griet-glass--2-.jpgyesdulle-griet-glass.jpgyes
Ty sklenice v DULLE GRIET jsou fakt boží! Klidně bych nechal v koši křusky, ale měl bych "půlyardovou sklínku". A jsou ještě hezčí než sklenice Kwak.
angel
Pivní sklenice Kwak
Za časů Napoleona patřila pivovarníkovi Pauwelu Kwakovi hospoda "De Hoorn" ve městě Dendermonde. Každý den tu zastavovaly dostavníky s hosty, jejichž řidiči však neměli dovoleno opouštět koně a náklad, a hasit svou žízeň pivem. Hodspodský tak přistoupil k řešení problému s kreativitou sobě vlastní a výsledkem byl unikátní výtvor - speciální sklenice Kwak, ktará mohla být zavěšena do třmenů na dostavníku. Řidiči jej tak mohli mít vždy bezpečně po ruce. Dnes je pivo Kwak jedním z piv z belgické historie, servírovných s respektem pro tradici - ve své originální, svérázné sklenici. Takové, jaké je samotné pivo
.
kwak.jpg
 pivo-a-zena--12-.jpg
angel
Stěží má nějaký jazyk tolik slov pro místo, kde se čepuje pivo jako čeština: hospoda, knajpa, nálevna, kvelb, šenk, lokál, špeluňka, pajzl, putyka, krčma, hostinec, pohostinství, mázhauz, výčep, pivnice...???
josef-lada-hospoda-u-sejku-1933.jpg
Česká hospoda na obrázku Josefa Lady
angel
"Spousta lidí provozuje pivní turistiku, rádi ochutnávají piva z minipivovarů a jezdí po republice či obráží pivotéky. S naší službou nemusí jezdit za pivem, pivo přijede za nimi. Chci našim zákazníkům zprostředkovat lokální piva, která jsou například k dispozici jen v daném pivovaru či regionu, a dát jim tak možnost postupně ochutnat piva ze všech koutů republiky. Pro pivovary je pak služba způsob, jak představit své produkty širší veřejnosti,"
 Marek Badík o službě (e-shopu) Pivní zásilka
angel
Pivo nejprve vařily ženy. Až ve středověku se stalo obchodem, a tak se jím začali zabývat muži a ženy zůstaly stranou. „Ve vaření piva panoval patriarchát,“ . V Japonsku prý trvá dodnes. „V pivovaru tam neuvidíte ani uklízečku,“ zamýšlí se Gabriela Basařová - významná vědkyně světového významu v pivovarství a sladařství, autorka řady vědeckých publikací
angel
Mléko dítěti, maso muži, pivo starci.
 Velšské přísloví
old-man-porter_stout.jpg Cheers...
angel
V klášterech se dříve vyráběly různé lektvary. A také se zde vařilo pivo. První pivovary jsou spojeny právě s kláštery. Břevnovský klášter Benediktinů je nejstarší klášter na českém území – v roce 993 jej založil sv. Vojtěch s knížetem Boleslavem II. Klášter má nejstarší tradici vaření piva v celé České republice. V pražském klášteře by se čekala spíše askeze, ale člověk se tam může i dobře najíst a napít - mniši jsou pohostinní. Můžete tam zajít i na pivo (Břevnovský Benedict) do klášterního šenku. " Vychází to z naší řehole. Jednou z důležitých vlastností kláštera je pohostinnost. V našem klášteře se pivo vařilo už za sv. Vojtěcha,"
 říká bývalý převor a dnešní arciopat břevnovského kláštera Petr Prokop Siostrzonek. 
opat-brevnovskeho-klastera-petr-prokop-siostrzonek.jpg 
Arciopat břevnovského kláštera a rodák z Českého Těšína Petr Prokop Siostrzonek.
angel
 Pivní svět se pro mne stal dobrodružnou krajinou plnou překvapení, barev, zážitků. Jsou v zásadě tři cesty, jak přistupovat k pivu. První: pít ho jen na žízeň nebo pro alkoholové opojení. To si pivo nezaslouží. Nebo lze v pivu hledat jistotu, spolehlivost, osvědčenost. To lze, ale je to možná škoda. Nebo člověk může pořád objevovat nové vůně, chutě, snažit se chápat, proč to či ono pivo chutná zrovna takhle, co tím jeho tvůrce sledoval, zkoušet, hledat, zkoumat. Tudy jdu já a je to pro mne ohromné obohacení.
    Ladislav Jakl - bývalý poslanec ČNR, žurnalista, politik, muzikant (Folimanka blues) a prezident První pivní extraligy
ladislav-jakl---foto---michal-svacek-mf-dnes.jpg
Ladislav Jakl  ( foto Michal Sváček - MF DNES)
angel
"V mikropivovaru Bridgeport, který nám doporučil jako povinnost superznalec piva Láďa Jakl, dostanete na tácku osm vzorků piva v malých skleničkách a jedno si máte vybrat. Všechna z nich byla dobrá. Představa o naší pivní výlučnosti je mylná, to vím už dávno."
  Václav Klaus - Zápisky z cest ( Zápisky z amerického severozápadu)
angel
"Jsem stoprocentně pivař. Mnoho desetiletí svého života jsme pili vlastně jenom pivo. Já od mládí sportovec a basketbalista jsem si po každém tréninku a zápase dál pár piv. Tenkrát nebyly žádné módní iontové nápoje,"
 Václav Klaus - bývalý prezident ČR

vaclav-klaus-foto-lukas-petrik.jpg Foto: Lukáš Petřík

Václav Klaus koštuje pivo z mikropivovaru a restaurace u Tří růží v Husově ulici na Starém Městě. V pozadí stojí jeho poradce a zanícený pivař L. Jakl

angel
"V podstatě ho piju každý den. Počet dnů, kdy si pivo nedám k obědu nebo večeři, ten je naprosto miniaturní,"
Václav Klaus o pivu
angel
Pivo, nápoj tento jest velice zdravý a velmi výživný, ducha našeho upevňuje a mysl utužuje a rozveseluje.“
Tadeáš Hájek - český astronom a matematik (1525 – 1600)
angel
Teprve s pivem je žízeň krásná
angel
„Přichází apokalypsa z vesmíru! Rychle popadni pivo!“
Rick Yancey - americký spisovatel
angel
Byl jsem zatím v 82 zemích a tak v sedmdesáti z nich pil místní pivo. Odhadl bych,že jsem ochutnal i pivo z dalších třiceti zemí. Mám rád sládky, kteří vaří velmi kvalitní a zajímavé pivo v těch nejméně příznivých podmínkách. To je třeba Svalbard Bryggeri na Špicberkách, kde se velmi dobrý ALE vaří 300 km od severního pobřeží Norska, nebo Port Rexton na Newfoundlandu, kde si mladý pár pořídil pivovar čtyři hodiny jízdy autem do nejbližšího města, a přesto vaří nejlepší pivo v celé provincii.
Tim Webb patří k předním osobnostem světové pivní scény - autor knihy Good Beer Guide Belgium (1992)
timwebb.jpg Tim Webb
angel
"V hospůdkách, které mají sto či dvě stě let, se toho stalo strašně moc, a chodila tam celá řada osobností. Když se člověk ponoří do jedné hospůdky, tak se na vás nasype tolik informací, že naopak musíte vybírat, co do knížky dáte, a co už se tam nemůže vejít."
Za zajímavými příběhy a historií se po pražských hospůdkách vydává ve svých knihách Kde pijí múzy Lukáš Berný.
lukas-berny-s-pivem.jpg Lukáš Berný
angel
Jak se žilo za války v hospodách.
"Po vypuknutí války bylo pivo ihned zatíženo válečnou přirážkou 80 haléřů na litr a ta se přesunula právě na odběratele v hospodách a restauracích. Stupňovitost byla během války upravována, až klesla koncem války i pod hranici čtyř stupňů." 
archivářka plzeňského pivovaru Anna Peřinová
laugh
Dát si za války například dvanáctistupňové pivo, o tom si mohl nechat každý pivař jenom zdát.
"Poněvadž se nechodilo do hospod, tak se pivo nosilo domů a byl jsem posílán se džbánkem pro to pivo, které bylo právě k dispozici. Bylo buď sedmi či třístupňové. A někdy na těch výčepech byla tabulka: Dnes pivo není." 
Vladislavu Krátkému bylo v době protektorátu 16 let a sám tehdy chodíval se džbánkem pro pivo.
angel
Cena válečného piva
"Během války se pivo neustále zdražovalo, jak se ceny měnily. V roce 1940 stál jeden litr dvanáctky přibližně kolem 2,60 korun a v roce 1945 měl být 11,60 korun za litr."
popisuje archivářka plzeňského pivovaru Anna Peřinová.
angel
POVĚRA O TOM, ŽE PŘI ÚRODĚ ŠVESTEK BÝVÁ HNUSNÉ PIVO :
"Dřív se říkalo, že podzimní piva, když dozrávají švestky, nestojí za nic. Mohlo to mít své opodstatnění. Když přezrálé ovoce spadne na zem, množí se v něm všelijaké divoké kvasinky a další mikroorganismy a ve vyšší koncentraci se dostávají do ovzduší. Dřív, když se ve varně uvařila mladina, se první část chladila jen v otevřených kádích, kterým se říkalo štoky. A protože chladla jen průvanem, mohlo se do ní dostat víc mikroorganismů.
Pak je tu další důvod, proč se v září kazilo pivo. Vysledovali jsme, že když končily prázdniny a děti šly do školy, chlapi najednou na chvíli přestali mít čas chodit do hospody. V tomto období proto docházelo k poklesu spotřeby. Pokud provozní špatně naplánovali objednávku podle srpnového objemu, tak se jim mohlo pivo nahromadit a trochu se chuťově změnit."
Starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka
angel
Pívo
ty seš nápoj všech dob
vaří Havlíčkův Brod
pívo
Krásně vychlazený
co má vůni ženy
pívo
          Refrén písně PIVO od skupiny EXIT
angel
 V pivu jsou hned dvě psychotropní látky – všeobecně známý alkohol a méně známý lupulin, účinná látka chmele. Lupulin je jako droga ve svých účincích trochu podobný marihuaně (chmel je ostatně blízkým příbuzným konopí), je zodpovědný za pivařskou bodrost a rozšafnost. Avšak moderní adiktologie (věda zabývající se prevencí a léčbou závislostí) se při zkoumání piva plně zaměřuje na sledování účinků alkoholu.
Konzumace lupulinu totiž nezpůsobuje žádné problémy.
    Jiří X. Doležal - Reflex
angel
 Hospoda a pivo jsou totiž blahodárné na duševní hygienu člověka.
  Jiří X. Doležal - Reflex
angel
Hospoda, kde se lidé scházejí za účelem – či často spíše pod záminkou – pití piva, se pak mění v jediné prostředí, kde může moderní člověk nesvázaně sociálně komunikovat. Pivo působením obou svých účinných látek snižuje komunikační zábrany a v hospodě pak dochází k jakési formě velmi účinné spontánní psychoterapie. Nejlépe ji lze vyjádřit větou: „Nemusím k psychoanalytikovi, vykecám se v hospodě kamarádům.“
Jiří X. Doležal - Reflex
angel
Chmel otáčivý je mnoholetá,vytrvalá rostlina z čeledi konopovitých, která vydrží v půdě 20 i více let. Jestli se rozhodnete ho pěstovat, vyžaduje hodně péče a lásky.
Jedná se o rostlinu dvoudomou, to znamená, že existují zvlášť samčí a zvlášť samičí rostliny. Pěstují se pouze samičí rostliny. Jejich květenstvím jsou chmelové hlávky, které obsahují žlutý prášek tzv. lupulin. To je přesně ta látka, která dává pivu hořkost, ale lupulin se skládá z mnoha pivovarsky cenných látek, například silic, které pak určí, do jaké skupiny chmel zařazujeme.
Jarmila Kühlweinová - obchodní manažerka, jejíž profesí je prodej chmele
angel
Náš Žatecký poloraný červeňák patří do skupiny „jemných" aromatických chmelů a můžeme hrdě říct, že je to nejlepší aromatický chmel, což potvrzují pivovary po celém světě.
Jarmila Kühlweinová - obchodní manažerka, jejíž profesí je prodej chmele
jarmila-kuhlweinova.jpg Jarmila Kühlweinová
angel
Kolik je potřeba chmelových hlávek na jedno pivo?
Zajímalo to i nás, jako chmelaře, a často se na to ptáme pivovarů při našich vzájemných setkáních. Opravdu hodně obecně lze říct, že přibližně 3 hlávky na 1 půllitr 10 stupňového piva.
Jarmila Kühlweinová - obchodní manažerka, jejíž profesí je prodej chmele
angel
„Historickou tradicí je dáno, že víno pijí páni a pivo kmáni!“
říká docent doktor Kamil Kalina, lékař–adiktolog a zároveň významný člen tuzemské vinné kultury
angel
Hospodský SLANG
Výčepní říkají vodě z vodovodu kohout nebo dřezian. Když host chce řezané pivo, dají se do čepování řízku, nealkoholickému pivu přezdívají nepivo, mlíko z černého Kozla je kakao. A pozor, abyste před nimi nehlásili, že chcete jedno „točené“. Pivo se podle výčepních totiž zásadně čepuje, točí se (porno)filmy. A takové géčko s céčkem je vlastně gothaj s cibulí.
Šárka Hamanová
kakao.jpgg-c.jpg
Kakao                                                                    G + C
angel
Alice se dala na pití
V báru člověk pozná, jak to je
Různý lidi, různý nápoje
Ve dne pro ni slunce nesvítí
                   kapela STO ZVÍŘAT
angel
A co si dáváš v průběhu závodu (pokud vůbec)?
"Tak to mě rozesmálo. Když mám žízeň, což na delším závodě je, tak se napiju toho, co je. Voda je základ, a pak ionťák třeba, i když tři loky piva na boráku (Ultramaraton Borák) bodly taky."
Kateřina Kašparová se orientuje na maratony a ultratraily. Jejím největším úspěchem je titul mistryně ČR v ultratrailu. Drží český rekord ve vytrvalostním běhu na 12 hodin - 127,6km.
katerina-kasparova-maraton--1-.jpg
angel
"Občas se ráda napiju alkoholu. Ne že bych se tedy úplně ztřískala, na startu jsem byla letos opilá asi jenom dvakrát. Třeba na Vinařském půlmaratónu je docela náročné se udržet a den předtím si vínko odepřít." (smích)
Kateřina Kašparová - vytrvalostní běžkyně →→→→
 
angel
Nejulítlejší pivo: The End of History
Když skotský pivovar BrewDog vyrobil pivo s názvem The End of History, ochránci zvířat byli na mrtvici, ale milovníci chmelového moku se mohli zbláznit nadšením. Silné, pětapadesátiprocentní pivo totiž výrobce prodával v lahvích, jejichž "obal" tvořili mrtví hlodavci. Vypadalo to, jako kdyby veverky, lasičky a zajíci byli lahví s pivem vycpaní.
Některá zvířata měla na sobě dokonce i oblečky ušité na míru. V limitované edici bylo vyrobeno pouze dvanáct lahví tohoto neuvěřitelného moku, který je silnější než řada kořalek. Všechny se okamžitě prodaly i přesto, že se jejich cena pohybovala mezi 16 200 a 22 700 korunami
the-end-of-history--2-.jpg
Na všechny připomínky ohledně etického aspektu pivního obalu výrobce odpovídal, že šlo o mrtvá zvířata, která se našla u silnice, takže není důvod se pohoršovat.
Karel Pešek - redaktor, novinář
 
angel
"Miluji historii, pivo a jídlo. S přáteli již po léta putujeme do různých koutů naší země, a to právě za těmito veličinami pro potěchu lidského ducha. Loňského jara jsme svou urputnou pěší túru zakončili v nevšedním minipivovaru na úpatí Železných hor, kde jsme zbytek dne spočinuli nad džbánkem domácího piva a výtečného masa, které nám paní hospodská okrájela z rožnícího se beránka. Ta vůně zaplavila celou zahradu pod rozkvetlými jablečnými stromy, kde jsme seděli. Chuť kalného pšeničného piva spolu s dozlatova pečeným jehněčím byla vskutku impozantní. Tento velice krásný zážitek se pro mě stal krystalickou inspirací a spouští k budoucím specifikům pivovarské gastronomie."
Šéfkuchař restaurace v slánském pivovaru Antoš Petr Janče
angel
A tenhle znáte?
Chlápek s velkým břichem stál před mateřskou školkou. Z okna se vyklonila mladá učitelka a optala se:
"Čekáte dítě?"
Muž se usmál a zdvořile na to:
"Ne, to mám od
piva."
angel
Jak vznikl plzeňský ležák?
Stalo se tak dne 5. října roku 1842. Jistý 29-letý sládek z Bavorska jménem Josef Groll byl pozván Martinem Stelzerem, významným plzeňským architektem, který stavěl plzeňský Měšťanský pivovar, aby zde uvařil světlé pivo bavorského typu. Shodou okolností, prý i umýslně a zejména díky měkké vodě, kvalitnímu žateckému chmelu a anglické metodě výroby se Josefovi Grollovi povedlo uvařit pivo nebývalé kvality. Zároveň vzniklo pivo velmi unikátní zlatavé barvy, pro kterou je dnes Plzeňský Prazdroj rovněž známý.
Bavorský sládek pracoval v Měšťanském pivovaru do konce dubna 1845, kdy mu vypršel tříletý kontrakt a Měšťanský pivovar se rozhodl smlouvu neprodloužit (nejspíše díky Grollově komplikované povaze). Po pouhých třech letech se tedy Josef Groll vrátil zpět do Bavor, kde se v roce 1856 oženil s Kateřinou Gartnerovou a měl s ní dvě děti. Zemřel v 74 letech u stolu v hostinci Zum Wolferstetter Keller.
angel
„Plzeňský Prazdroj se k ukončení licenční výroby v Rusku rozhodl v souladu se svou globální strategií, jak posílit celosvětově pozici Pilsner Urquell jako super prémiové značky, která představuje nejlepší českou pivovarskou tradici,“ sdělila mluvčí pivovaru Jitka Němečková.
Plzeňský ležák vyráběli v ruské Kaluze deset let. „Důvodem byly extrémně vysoké dovozní poplatky,“
  jak uvedla mluvčí J.Němečková
► ► ► ► ► ►
 Mezi lety 2002 a 2011 se Pilsner Urquell licenčně vyráběl také v polském pivovaru Tychy, který byl přímo součástí skupiny SABMiller. „Důvody byly podobné jako v Rusku a šlo o pivo určené výlučně pro polský trh,“ připomněla  mluvčí Němečková.
angel
" Měli jsme licenci na výrobu v Rusku, která skončila v loňském roce (2017), a předtím v Polsku. Dá se říct, že pivo bylo totožné, ale my jsme došli k závěru, že ho chceme vařit jen na jednom místě. Takže Prazdroj na celém světě je vždycky uvařený v Plzni."
   Starší obchodní sládek Václav Berka pracuje v Prazdroji od r. 1980 na plný úvazek. V 15 letech zde pracoval jako brigádník. Rod Berků je s plzeňským pivovarem spjat už několik desetiletí (tři generace).
                    angel angel angel angel angel angel angel angel angel angel angel
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

Portrét




Statistiky

Online: 1
Celkem: 7030
Měsíc: 947
Den: 36