Citáty, popěvky a hlášky o pivu a hospodách 3
vždycky rádi pivo pili.
A co po nás budou žíti,
taky budou pivo píti.

tomu pivo pění.

"Představ si, náš Petříček chodí."
"Tak na co čekáš," nedá se rušit od hokeje pan Novák, "hned ho pošli pro pivo."

mám prošlej pas a nevím kam jít -
do piva nebo do vína?
do piva nebo do vína?
loudám se pomalu, tak proč se zalykám?
Už nikam nezdrhám, nezdrhám, není kam
nejdál tak na hranice Žižkova a Karlína
mám prošlej pas a nevím kam jít -
do piva, rumu nebo do vína?
do piva, rumu nebo do vína?
do rumu nebo holce do klína?
do holky ze Žižkova nebo z Karlína? Průměrnej den, ještě na chvíli ven.
Nahoru po schodišti dolů band


Češi jsou velcí milovníci piva, podle statistik se v Čechách ročně vypije 143 litrů čili 286 půllitrů zlatavého moku na hlavu.

„A to si ta piva nemůžeš koupit domů?”




„Cože?” zaraduje se chlap. „Ty máš někde bednu piva?”



V Čechách je tradice krále Gambrina doložena teprve až z 19. století, například obrazy ve sbírce Národního muzea v Praze, či názvem pivnice "U krále Brabantského" v Praze na Malé Straně.

Na pivo.
Ty mě vždycky ukecáš...


V každém litru piva je až 200 mg biologicky aktivních látek. Pivovarské kvasinky jsou obecně nejlepším zdrojem skupiny vitaminů B (tiamin, riboflavin, kyselina listová a pod.). U nefiltrovaných piv je kvasného základu ještě mnohem více, ovšem alkohol zároveň brání v jejich masivnějším účinku na tělo. To minerály mají ve své organické podobě větší šanci prospět: draslík pozitivně ovlivňuje krevní tlak a optimální poměr vápníku a hořčíku brání ve vzniku žlučových a ledvinových kamenů.

"Čemu nerozumíte, pánové?"
"Bojím se narazit sud. Maličko nám vypad z rukou."
"Máte štěstí, že jedu kolem. Dovolíte..?"


"Jak to říkala moje stará? Vypij dvě piva a přijď v deset?

„Chci jedno pěkně vychlazené pivo,” rozkáže Čech.
Objeví se orosená láhev s pivem, Čech ji na ex vypije, postaví na zem a láhev se okamžitě sama doplní studeným pivem.
„To je kouzelná láhev, ta nikdy nevyschne,” vysvětluje Džin. „Jaká jsou tvá další dvě přání?”
Čech bez váhání odpoví: „Dej mi ještě dvě takové.”

Bez kompasu, bez námořních map
Holka, co seděla vedle u stolu
povídá: "Fešáku, zkusíme to spolu?"
Člověk je sám, zoufale sám
Člověk je člun po moři hnán
A neví odkud a neví kam
Chybí mu kapitán, kapitán
Pak zvedli kotvy a vyšli ven
Panenka Bárbí a Málborou men
Holka, co dala všem námořníkům
táhne ho domů. Táhne z něj rum
A do tmy a do noci huláká:
"Lásko, ach lásko! Dal bych si eště paňáka!"
J. Svoboda - Traband (Panenka Bárbí a Málborou men)

A bylo mi fuk, co je, hlavně když fajfka mi doutná
Co bylo už není, všechno mí jmění jsem dávno rozfofroval
Jsme silný jak silný je lano, co k nebi nás poutá
Jarda Svoboda - Traband (Lano co k nebi nás poutá)

Za jednou velkou hospodou
Kde všechny holky volný jsou
Kde grátis jídlo pití je
Tam samota je
Na ní je každý svobodný
Roztáhnout ruce kotrmelec smí
Svoboda svoboda je tu
Ale co teď s ní?
Václav Koubek
V. Koubek u pivka, FOTO: Nguyen Phuong Thao pro Reflex

vše psoty a trampoty vede nazmar
a sílí a dává kuráže,
ejchuchu!
Bez pivečka by člověk smutný byl zde host,
jet´ starostí na světě beztoho dost -
a blázen, kdo na ně se váže,
ejchuchu!
Karel Sabina napsal libreto pro operu Prodaná nevěsta od B.Smetany, který se narodil v pivovaru

na své štěstí dobře pomysli.
Ty v domečku máš svatý klid,
můžeš chodit do hospody
karty mastit, pivo pít.
libreto jednoaktové opery V chaloupky stínu od Járy Cimrmana


nastávají dny nové.
Pivo dodá síly,
Plzeň zdraví Dillí!
libreto jednoaktové opery Úspěch českého inženýra v Indii od Járy Cimrmana


Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák - Jára Cimrman ležící, spící


odshora, odsdola
to je pěkné zařízení.
Polívka hřeje se
hostinský směje se,
že mu pívo dobře pění.
Ve sklepě jsou čtyři sudy
dva jsou lichý, dva jsou sudý.
Pívo stoupá nahoru
do našeho bachoru.
Ta naše hospoda - Zdeněk Svěrák & Jaroslav Uhlíř

to je ten důvod, má milá, že já tam raz, dva, tři jsem.
Z té naší hospody stoupají tři schody,
to je ten důvod má milá, že se jde tak těžko ven.
Harmonika hraje tence písničku divnou,
nejrůznější existence přitom jihnou,
člověku zas oči svítí po čase tklivém,
nevím čím to může býti, asi pivem, asi tím pivem.
Do naší hospůdky - Zdeněk Svěrák & Jaroslav Uhlíř

Vod smíchovskýho pivováru nese vítr vůni sladu.
A jak tam zrní praská v žáru,
a jak se voda mění v páru,
mám já divnou náladu
Cinkají láhve na mycí lince,
zítra z nich bude jen pár střepů.
Skleněná těla vochmátnou ruce
a hrdla se dotknou zednických retů
Oldřich Janota (Mozartovy koule) - Smíchovský pivovar

ať nám mají z čeho slzy týct.
Pojďme se napít, pojďme se napít,
ať nám mají z čeho slzy týct.
V očích ti svítí a slábne dech
a něco k pití tu ční na stolech,
a něco k pití, a nepospíchej, stoletá má lásko,
když už nemáš kam.
Robert Křesťan (Poutníci)

která panna v nich vysedá, tej není pomoci,
která panna v nich vysedá, tej není pomoci.
Já panna poctivá zašla jsem do báru,
a že nejsem žádná běhna, šla jsem tam pomalu.
A že nejsem žádná běhna, šla jsem tam pomalu.
U stolu seděl tam vopilej kapitán,
pojď si holka ke mně sednout, já ti dám nalejt džbán.
Pojď si holka ke mně sednout, já ti dám nalejt džbán.
Schody nám vrzaly, když jsme šli nahoru,
praštil se mnou na kavalec a zavřel závoru.
Praštil se mnou na kavalec a zavřel závoru.
Už nejsem poctivá, už chodím do báru,
teď jdu s každým bez rozdílu a chlastám kořalu.
Teď jdu s každým bez rozdílu a chlastám kořalu.
česká lidová

"Co říkáte na boom minipivovarů, který v posledních letech zažíváme?"
"Po roce 1989 došlo k uzavírání středních pivovarů a počet pivovarů se v Česku dostal na historické minimum. Takzvaná "europiva" slavila triumf. Naštěstí se chuť českého pivaře nedala úplně oblbnout a začaly vznikat minipivovary."
Milan Starec - spolumajitel nejlepšího Zájezdního hostince, Pivovaru Kostelec nad Černými lesy, Pivovarského muzea, o pivu píše knihy

Všechny muzejní aktivity dělám bez nároku na odměnu a s láskou k tomuto krásnému oboru."
Milan Starec a Tomáš Vodochodský vaří pivo jako před lety v pivovaru Kostelec nad Černými lesy






Snímek z filmu SVĚTÁCI. Fasádníci Gustav Prouza, Petrtýl a Antonín Skopec se skvěle baví v pražské hospodě U Fleků. ZLEVA: Vlastimil Brodský, Jan Libíček a Jiří Sovák. Libíček má pivko samozřejmě vyžahnuto a prezentované písni Když Praha za noci zazáří neónem tleská ze všech nejvíce.

"Stále žijeme ve zkostnatělé společnosti, která považuje spojení ženy a piva za vulgární."
prezidentka Pivního klubu Jany Herodkové Hana Černá-Šípková.

Rozhodně. Budou říkat, jak je naše pivo nejlepší na světě. To je ale hrozně omezený pohled. Kdo tohle říká, neprocestoval svět. Za hranicemi vaří taky dobře. Třeba takové anglické pivo je výborné, no a co, že nemá pěnu? Dobrá, my si na ni potrpíme, to ale neznamená, že pivo bez pěny není dobré. Pěna je taková estetická třešnička na půllitru.
prezidentka Pivního klubu Jany Herodkové Hana Černá-Šípková.

Samozřejmě. Nemám s tím problém. Není to ale tak, že bych neměla večer co dělat. Když na někoho čekám, zajdu si do hospody a dám si pivo.
prezidentka Pivního klubu Jany Herodkové Hana Černá-Šípková.

Došla mi zkrátka trpělivost. Vadilo mi, že ženská nemůže jít do hospody jen tak na pivo, aniž by nevzbudila podezření, že jde lovit muže. Obrázek ženy a piva působil navíc na plno lidí dost bulvárně a ženu situoval do oblasti lehkých mravů. Muži nechtěli ženy pustit do toho, podle nich, ryze pánského světa. Tenkrát jsme si s dnes již bohužel zesnulou novinářkou Janou Herodkovou řekly, že je potřeba českou společnost trochu oživit.
prezidentka Pivního klubu Jany Herodkové Hana Černá-Šípková.


Sládek Libor Vávra pracuje pro pivovary Staropramen už téměř 42 let.

Roztočíš ji na stole a něco spadne a možná to bude ve chvíli, když servírka bouchne nedělním pivem do stolu. No vlastně ho tam jen tak opatrně položí, protože v neděli se pivem nebouchá. Aby se lidi nelekli, když jdou kolem do kostela. Nebo spíš aby je to nepřilákalo. Chacha"
Márdi - Michal Mareda ( Vypsaná fixa)

Tak jdete dohromady na pivo
a trýzeň padá,
tak jdete dohromady na pivo
a to máš ráda.
Tak jdete dohromady na pivo
a trýzeň padá,
tak jdete dohromady
a dohromady vás posílá dál.
Márdi - Michal Mareda ( Vypsaná fixa)

Petr Kaluža - Sládek pivovaru Primátor v Náchodě

Pavel Kořínek OBCHODNÍ SLÁDEK pivovaru Primátor v Náchodě

"Vy nemáte drobný ?"
"Ne."
"Počkejte tady, já si skočím rozměnit."...
Zdeněk Svěrák - Vrchní prchni

„To je teda humus, to pivo. Jako by totálně zvětralo. Chutná jak ňáký chcanky.“
Irvine Welsh


"Terry... vidím, žes teď začal brát zákazníky místo toho, abys byl celou dobu vodpojenej."
"Nech mě bejt," odsekne Terry, zvedne pintu a čtvrt jí do sebe nalije, " nejdřív mě kritizujete, že zákazníky neberu, a teď navopak."
Irvine Welsh - Slušná jízda

Víte, co je to VYVÁŽENÁ DIETA?




Paul Newman



- Když to tak vezmu kolem a kolem
Nechodím na pivo s kdejakým volem
Martin Jarošek - Místo nosu mrkev – Sbírka instantní poezie

Pan výčepní Karel a paní vedoucí
Dělali to spolu na podlaze plovoucí
Kapající pípa, špinavé sklenice
Ve výčepu však sex vždy chutná velice
Osvobozují se z hospodského marasmu
Vedoucí se třese, už je blízko orgasmu
Zapomněla sčítat pivo i večeře
Inventura však důrazně klepe na dveře
Dobře ti tak, nymfomanko
Nestaráš se – tak máš manko!
Martin Jarošek - Místo nosu mrkev – Sbírka instantní poezie
Hudebník, spisovatel, publicista píšící o pivu, pivní znalec, degustátor piva a ostravský beer hunter Martin Jarošek (vlevo) v karvinské pivnici Podkova.

Méně drog a více chlastu – neznali jsme pivo v plastu
Zato jsme ho pili svěží – jen pivař ví oč tu běží
Půllitr stál ze 3 kačky, nehrozil nám záchvat sračky
A navzdory útlaku pili jsme i ve vlaku
Martin Jarošek - Místo nosu mrkev – Sbírka instantní poezie

ještě když slunce svítí
Sedíme spolu
v hospodě u stolu
Vladimír vykládá sem a tam
a já poslouchám
U šestýho piva
slabou závrať mívá
U osmýho piva
zpívá
Zatím co on zpívá krásně
recituju já svý básně
V rohu sedí esenbák
má novej gumák
Egon Bondy (vlastním jménem Zbyněk Fišer)

Básník Egon Bondy sám vzpomíná, že v libeňském Hrabalově bytě se konaly filosofické a literární mejdany až do rána neboli „celonoční sympozia s pivem“ a vždy se jednalo o divoké diskuse týkající se důležitých filosofických, literárních a vůbec uměleckých otázek.

Jiří Hásek alias J. H. Krchovský

J. H. KRCHOVSKÝ o tom, co dělá v noci. Noc je podle něho "jiný a zcela výjimečný stav dne, noc je taková prémie ke dni."

Belgie není vyhlášená pouze dobrým pivem, ale také stylovými pivními sklenicemi. Množství zákazníků se je z tamních hospod nerozpakuje odcizit a odnést si je domů jako suvenýr. Belgické podniky už toho ale mají dost a vymýšlejí způsoby, jak tomu zabránit. V jednom z nich musí návštěvníci dokonce odevzdat boty jako depozit,
píše britský list The Guardian.


pro list Nieuwsblad majitel podniku Alex Devriendt.





Za časů Napoleona patřila pivovarníkovi Pauwelu Kwakovi hospoda "De Hoorn" ve městě Dendermonde. Každý den tu zastavovaly dostavníky s hosty, jejichž řidiči však neměli dovoleno opouštět koně a náklad, a hasit svou žízeň pivem. Hodspodský tak přistoupil k řešení problému s kreativitou sobě vlastní a výsledkem byl unikátní výtvor - speciální sklenice Kwak, ktará mohla být zavěšena do třmenů na dostavníku. Řidiči jej tak mohli mít vždy bezpečně po ruce. Dnes je pivo Kwak jedním z piv z belgické historie, servírovných s respektem pro tradici - ve své originální, svérázné sklenici. Takové, jaké je samotné pivo.





Marek Badík o službě (e-shopu) Pivní zásilka


Velšské přísloví

říká bývalý převor a dnešní arciopat břevnovského kláštera Petr Prokop Siostrzonek.


Ladislav Jakl - bývalý poslanec ČNR, žurnalista, politik, muzikant (Folimanka blues) a prezident První pivní extraligy

"V mikropivovaru Bridgeport, který nám doporučil jako povinnost superznalec piva Láďa Jakl, dostanete na tácku osm vzorků piva v malých skleničkách a jedno si máte vybrat. Všechna z nich byla dobrá. Představa o naší pivní výlučnosti je mylná, to vím už dávno."
Václav Klaus - Zápisky z cest ( Zápisky z amerického severozápadu)

Václav Klaus - bývalý prezident ČR
Foto: Lukáš Petřík
Václav Klaus koštuje pivo z mikropivovaru a restaurace u Tří růží v Husově ulici na Starém Městě. V pozadí stojí jeho poradce a zanícený pivař L. Jakl

Václav Klaus o pivu

Tadeáš Hájek - český astronom a matematik (1525 – 1600)


Rick Yancey - americký spisovatel

Byl jsem zatím v 82 zemích a tak v sedmdesáti z nich pil místní pivo. Odhadl bych,že jsem ochutnal i pivo z dalších třiceti zemí. Mám rád sládky, kteří vaří velmi kvalitní a zajímavé pivo v těch nejméně příznivých podmínkách. To je třeba Svalbard Bryggeri na Špicberkách, kde se velmi dobrý ALE vaří 300 km od severního pobřeží Norska, nebo Port Rexton na Newfoundlandu, kde si mladý pár pořídil pivovar čtyři hodiny jízdy autem do nejbližšího města, a přesto vaří nejlepší pivo v celé provincii.
Tim Webb patří k předním osobnostem světové pivní scény - autor knihy Good Beer Guide Belgium (1992)


Za zajímavými příběhy a historií se po pražských hospůdkách vydává ve svých knihách Kde pijí múzy Lukáš Berný.

"Po vypuknutí války bylo pivo ihned zatíženo válečnou přirážkou 80 haléřů na litr a ta se přesunula právě na odběratele v hospodách a restauracích. Stupňovitost byla během války upravována, až klesla koncem války i pod hranici čtyř stupňů."
archivářka plzeňského pivovaru Anna Peřinová

Dát si za války například dvanáctistupňové pivo, o tom si mohl nechat každý pivař jenom zdát.
"Poněvadž se nechodilo do hospod, tak se pivo nosilo domů a byl jsem posílán se džbánkem pro to pivo, které bylo právě k dispozici. Bylo buď sedmi či třístupňové. A někdy na těch výčepech byla tabulka: Dnes pivo není."
Vladislavu Krátkému bylo v době protektorátu 16 let a sám tehdy chodíval se džbánkem pro pivo.

"Během války se pivo neustále zdražovalo, jak se ceny měnily. V roce 1940 stál jeden litr dvanáctky přibližně kolem 2,60 korun a v roce 1945 měl být 11,60 korun za litr."

"Dřív se říkalo, že podzimní piva, když dozrávají švestky, nestojí za nic. Mohlo to mít své opodstatnění. Když přezrálé ovoce spadne na zem, množí se v něm všelijaké divoké kvasinky a další mikroorganismy a ve vyšší koncentraci se dostávají do ovzduší. Dřív, když se ve varně uvařila mladina, se první část chladila jen v otevřených kádích, kterým se říkalo štoky. A protože chladla jen průvanem, mohlo se do ní dostat víc mikroorganismů.
Pak je tu další důvod, proč se v září kazilo pivo. Vysledovali jsme, že když končily prázdniny a děti šly do školy, chlapi najednou na chvíli přestali mít čas chodit do hospody. V tomto období proto docházelo k poklesu spotřeby. Pokud provozní špatně naplánovali objednávku podle srpnového objemu, tak se jim mohlo pivo nahromadit a trochu se chuťově změnit."
Starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka

vaří Havlíčkův Brod
Krásně vychlazený
co má vůni ženy
Refrén písně PIVO od skupiny EXIT

Konzumace lupulinu totiž nezpůsobuje žádné problémy.
Jiří X. Doležal - Reflex

Jiří X. Doležal - Reflex

Jiří X. Doležal - Reflex

Jedná se o rostlinu dvoudomou, to znamená, že existují zvlášť samčí a zvlášť samičí rostliny. Pěstují se pouze samičí rostliny. Jejich květenstvím jsou chmelové hlávky, které obsahují žlutý prášek tzv. lupulin. To je přesně ta látka, která dává pivu hořkost, ale lupulin se skládá z mnoha pivovarsky cenných látek, například silic, které pak určí, do jaké skupiny chmel zařazujeme.
Jarmila Kühlweinová - obchodní manažerka, jejíž profesí je prodej chmele

Jarmila Kühlweinová - obchodní manažerka, jejíž profesí je prodej chmele.

Zdroj: https://litomericky.denik.cz/z-regionu/chmel-dodava-pivu-horkost-plnost-a-aroma-20140415-lttl.htm

Zajímalo to i nás, jako chmelaře, a často se na to ptáme pivovarů při našich vzájemných setkáních. Opravdu hodně obecně lze říct, že přibližně 3 hlávky na 1 půllitr 10 stupňového piva.
Jarmila Kühlweinová - obchodní manažerka, jejíž profesí je prodej chmele

říká docent doktor Kamil Kalina, lékař–adiktolog a zároveň významný člen tuzemské vinné kultury

Výčepní říkají vodě z vodovodu kohout nebo dřezian. Když host chce řezané pivo, dají se do čepování řízku, nealkoholickému pivu přezdívají nepivo, mlíko z černého Kozla je kakao. A pozor, abyste před nimi nehlásili, že chcete jedno „točené“. Pivo se podle výčepních totiž zásadně čepuje, točí se (porno)filmy. A takové géčko s céčkem je vlastně gothaj s cibulí.
Šárka Hamanová



V báru člověk pozná, jak to je
Různý lidi, různý nápoje
Ve dne pro ni slunce nesvítí
kapela STO ZVÍŘAT

"Tak to mě rozesmálo. Když mám žízeň, což na delším závodě je, tak se napiju toho, co je. Voda je základ, a pak ionťák třeba, i když tři loky piva na boráku (Ultramaraton Borák) bodly taky."
Kateřina Kašparová se orientuje na maratony a ultratraily. Jejím největším úspěchem je titul mistryně ČR v ultratrailu. Drží český rekord ve vytrvalostním běhu na 12 hodin - 127,6km.


Kateřina Kašparová - vytrvalostní běžkyně →→→→

Nejulítlejší pivo: The End of History
Když skotský pivovar BrewDog vyrobil pivo s názvem The End of History, ochránci zvířat byli na mrtvici, ale milovníci chmelového moku se mohli zbláznit nadšením. Silné, pětapadesátiprocentní pivo totiž výrobce prodával v lahvích, jejichž "obal" tvořili mrtví hlodavci. Vypadalo to, jako kdyby veverky, lasičky a zajíci byli lahví s pivem vycpaní.
Některá zvířata měla na sobě dokonce i oblečky ušité na míru. V limitované edici bylo vyrobeno pouze dvanáct lahví tohoto neuvěřitelného moku, který je silnější než řada kořalek. Všechny se okamžitě prodaly i přesto, že se jejich cena pohybovala mezi 16 200 a 22 700 korunami

Karel Pešek - redaktor, novinář

Šéfkuchař restaurace v slánském pivovaru Antoš Petr Janče

Chlápek s velkým břichem stál před mateřskou školkou. Z okna se vyklonila mladá učitelka a optala se:
"Čekáte dítě?"
Muž se usmál a zdvořile na to:
"Ne, to mám od piva."

Pivní normálnost se vrací do Česka.
Jan Kočka - pivovarník

Stalo se tak dne 5. října roku 1842. Jistý 29-letý sládek z Bavorska jménem Josef Groll byl pozván Martinem Stelzerem, významným plzeňským architektem, který stavěl plzeňský Měšťanský pivovar, aby zde uvařil světlé pivo bavorského typu. Shodou okolností, prý i umýslně a zejména díky měkké vodě, kvalitnímu žateckému chmelu a anglické metodě výroby se Josefovi Grollovi povedlo uvařit pivo nebývalé kvality. Zároveň vzniklo pivo velmi unikátní zlatavé barvy, pro kterou je dnes Plzeňský Prazdroj rovněž známý.

Plzeňský ležák vyráběli v ruské Kaluze deset let. „Důvodem byly extrémně vysoké dovozní poplatky,“

Starší obchodní sládek Václav Berka pracuje v Prazdroji od r. 1980 na plný úvazek. V 15 letech zde pracoval jako brigádník. Rod Berků je s plzeňským pivovarem spjat už několik desetiletí (tři generace).










