Jdi na obsah Jdi na menu
 


Citáty, popěvky a hlášky o pivu a hospodách 4

20. 4. 2018

PIVO Z TANKU
Pivo je v nerezových tancích o objemu deset nebo pět hektolitrů uloženo ještě ve speciálním nepropustném polypropylenovém vaku. Pro zachování dokonalé hygieny se použije pro každou dávku piva nový, absolutně sterilní vak. Pivo se do potrubí vytlačuje vzduchem vháněným mezi stěnu tanku a vak. Vzduch z kompresoru nepřijde do styku s pivem. Na správnou teplotu je vychlazená celá tankovna včetně veškerých potrubních rozvodů a vlastních tanků. Celá zásoba piva je trvale vychlazena na vhodnou teplotu, takže ani při velké výtoči nenastanou problémy s chlazením.

pp-vak-v-pivnim-tanku.jpg​ 
           PP vak v pivním tanku, U Rokytky - Praha
laugh
TANKOVNA
V některých lokálech trůní tanky ve speciálních místnostech, tankovnách. Ty fungují jako chladicí box, termostat zde hlídá stálou teplotu mezi pěti až osmi stupni Celsia. Ať je venku horko, nebo zima, celá dávka pětihektolitrových a někdy i desetihektolitrových tanků má stále tu správnou teplotu.
tankovna-partyka.jpg
Magické zelené světlo z tankovny v Radegastovně na Hlavní třídě v Českém Těšíně. Dříve se hospodě říkalo Partyka nebo taky U Huberta. Displej teploměru ukazuje 7,1°C.
laugh
INTERIÉROVÉ TANKY
Existují i tanky, které nezabírají celou místnost, stávají se součástí restaurace. Interiérové tanky jsou novinkou posledních let. Jsou dvouplášťové a mezi plášti cirkuluje studená voda, která tank chladí. Voda má svůj chladič, přes který cirkuluje, takže zařízení není náročné na její spotřebu.
tanky-u-vavry.jpg
Interiérové tanky v restauraci U Vávry - Český Těšín.
laugh
Společnost Heineken klamala spotřebitele tím, že pivovar lákal na nápoj dobarvovaný bylinným výluhem, zelenou barvu ale Starobrněnské Zelené pivo získalo díky barvivu E133 - brilantní modř. Státní zemědělská a potravinářská inspekce za to udělila pokutu 50 000 Kč. Stejné barvivo se používá např. při výrobě likéru Blue Curacao a podle Zuzany Matoušové z oddělení komunikace SZPI se získává z uhelného dehtu
no 
Vzpomínám jak tenkrát před lety začaly lítat Komety :
Se začátkem hokejové sezóny představil vrchní sládek Starobrna Tomáš Pluháček pivní speciál nazvaný „Modrá kometa“. Novinka je věnována fanouškům hokejové Komety Brno. Modrou barvou se tak nyní nechlubí pouze všudypřítomní Šmoulouvé, ale i brněnské pivo. Starobrněnská reklama praví : "S extraktem z lesních plodů a bylin". Podle některých popíječů jsou v nápoji cítit borůvky. Pivo má jedenáct stupňů a je k dispozici ve vybraných brněnských hospodách do vyprodání zásob.
„Starobrno fandí Kometě a platí to i u nás v pivovaru. Proto jsme si dali práci a uvařili na začátek nové sezóny pro radost fanouškům pivní specialitu. Modrá kometa je ležák uvařený jako každé Starobrno z toho nejlepšího moravského ječmene a žateckého chmele. Pro Kometu zcela typickou modrou barvu získala díky dlouho připravovanému extraktu z lesních plodů a bylin,“ vysvětlil vrchní sládek pivovaru Tomáš Pluháček, který zná jako jediný přesnou recepturu.
laughlaughlaugh...prej borůvky, lesní plody, byliny, receptura laughlaughlaugh
Jestli není Tomáš Pluháček převtělený taťka Šmoula, tak vypiju na ex to jejich bylinkové Zelené pivo, zapiju ho borůvkovou Modrou kometou a na karneval půjdu za Gargamela. 
no 
Vzpomínám jak tenkrát před lety začaly lítat Komety :
"Obarvit zlatavé pivo do modra byla skutečná výzva. Ten správný odstín jsme nakonec získali díky borůvkám, které pivu dodávají i sladší nádech a vůni," vysvětloval Pluháček. Přesný recept na Starobrněnskou Modrou Kometu ale neprozradil.  ​( To by mu Šmoulové neodpustili, kdyby RECEPT prozradil. Petr Hauskrecht, bývalý vrchní sládek brněnského pivovaru Starobrno, taky strašně tajil RECEPTURU na jejich zelené pivo. Jako kdyby o to TAJEMSTVÍ někdo stál. )
no
fuj-pivo.jpg
Vzpomínám jak tenkrát před lety začaly lítat Komety :
Pivovar Starobrno mění svou tvář. Po třech letech odchází z pozice vrchního sládka a manažera tvůrce borůvkové Modré Komety a pokračovatel tradice vaření Zeleného piva, Tomáš Pluháček. Pivovar však slibuje, že oblíbené pivo i speciály se budou vařit dál a ještě ve větším. "Výběr nového sládka už jsme zahájili,"
    Kateřina Beute, mluvčí společnosti Heineken​
         Taťka Šmoula Pluháček je mrtev. Ať žije nový taťka Šmoula ! 
laugh
A TENHLE ZNÁTE?
Sládek z
pivovaru Starobrno poslal vzorek piva inkognito na testy do Krajské Hygienické Stanice. Výsledek testu byl překvapivý, v papírech z "Hygieny" se dočetl, že: "Vaše kobyla je zdravá, test moči nevykazuje anomálie"  laugh
kobyla---starobrno.jpg
"Kobylka je zdravá, moč je v pořádku"
laugh
" Furt říkáš, že za trochu lásky šel bys světa kraj.                Vždycky ale skončíme v putyce."
                 Jiří Pirkl
laugh
Změníme-li ve slově LÁSKA čtyři písmena a jedno vynecháme, dostaneme slovo PIVO.
laugh
 "Pane vrchní, tohle pivo už nedopiju.
    Zabalte mi ho domu."
        Jiří Pirkl
laugh
Konec civilizace může mít tisíce podob.
  Nejdramatičtější z nich je, že dojde pivo...
  Miroslav Kemel
laugh
"Další významnou postavou naší olympijské (smíchovská restaurace Olympie) společnosti byl po Bicanovi druhý idol mého dětství, spisovatel Jaroslav Foglar. Foglar tam sedával jakožto starý mládenec téměř denně, mnoho toho ale nevypil ani nenamluvil. Hrabalovi, jenž byl spisovatelem i člověkem dosti odlišného typu, naslouchal s neskrývaným respektem, i když někdy s údivem."
 vzpomíná filozof Ivo Tretera, jehož krédem zůstává Epikurovo „žij v skrytu!“.
laugh
Sen mnoha mužů? Klídek a pivko. Podle takových by pak měla Britka Helen Mooresová nejlepší povolání na světě. Pracuje totiž jako ochutnávačka piva obchodního řetězce Tesco. Za dva roky, co tuto profesi vykonává, už ochutnala tisícovku piv a navštívila více než 30 zemí. Žena, která pracuje v sídle společnosti Tesco v Cheshuntu v hrabství Hertfordshire, přiznává, že její zaměstnání jí závidí i její přítel.
"Ochutnávači vína poválejí mok na jazyku a potom to vyplivnou. Ale u piva můžete plně ocenit jeho chuť jen tehdy, když si dáte pořádný hlt a potom ho spolknete," vysvětlila Mooresová a dodala: "Někdy ochutnávám i přes 20 piv za jedno sezení, musím si tedy dávat pozor."
laugh
Řádění teroristů na mostě London Bridge a nedalekém tržišti Borough Market v červnu 2017 si vyžádalo sedm lidských životů, desítky lidí  byly zraněny. Lidé začali z míst útoků ihned prchat, což se podařilo zachytit  na fotkách a videonahrávkách. A z jednoho snímku se stala legenda. Muž prchající před teroristy s pivem v ruce se stal symbolem vzdoru proti těmto útokům, neboť mu šlo více o to, aby uchránil sklenici s pivem, než aby se rychle ukryl.
typek-s-pivem-londyn.jpg
Jestli stojí v Londýně čepovaná pinta 5 £ , tak se není čemu divit laugh
laugh
V červnu 2017 v Londýně zazářil ještě jeden pivař :
Fanoušek fotbalového Millwallu Roy Larner se při teroristickém útoku v Londýně postavil teroristům s dlouhými noži holýma rukama. Spoustě lidí tím zachránil život, i když sám utrpěl mnohočetná zranění a v kritickém stavu skončil v nemocnici. Sedmačtyřicetiletý Larner už je stabilizovaný a celý případ má ještě jednu pozitivní dohru.
Jeden ze švédských pivovarů teď začal vyrábět pivo příznačně pojmenované F**k you, I´m Millwall podle slov, s kterými se fanoušek teroristům postavil. V prohlášení na svých webových stránkách pivovar Frequency Beer Works napsal: "Byli jsme ohromeni, když jsme četli, jak se Larner v Londýně zachoval a jak nebojácně proti teroristům vystoupil. Ušetřil spoustu životů tím, že upoutal pozornost útočníků a ostatní lidé mohli utéct."
fuck-you-i-m-millwall-roy-larner.jpg 
Roy Larner u pivka a pivní etiketa F**k you, I´m Millwall
laugh
„Vůni, která se line při vaření piva, miluji. A nejvíce si ji užiju, když se vracím do práce třeba po dovolené. Po nějaké době se vám totiž vytratí z povědomí, a když ji pak znovu ucítím, je to krása. Stejně jako když sem někdo přijde poprvé,“
Prohlásil Petr Krýsl, toho času sládek v plzeňském pivovaru Purkmistr
Na aroma, které většinou dělí lidi na ty, kteří je nesnáší a kteří je zbožňují, nedá dopustit. „Každé pivo voní jinak. Druhů je celá řada, obměňují se, takže je tady pořád co čichat,“ říká s úsměvem P. Krýsl
petr-krysl-purkmistr.jpg​ Petr Krýsl
laugh
​"Dříve jsem chodil s kamarády do hospod, ale mám trochu pracovní deformaci, takže už mě přestávají oslovovat běžná výčepní piva. Raději si ho dám doma, kde mám vždycky dostatek kvalitního výběru,"
Petr Krýsl - sládek soukromého pivovárku Purkmistr
laugh
„Pivo u nás nepasterujeme, nefiltrujeme ani do něj nepřidáváme vodu,“
Petr Krýsl - sládek soukromého pivovárku Purkmistr
laugh
V Braníku to od léta 2016 zase voní chmelem. Do vaření piva se tu v prostorách bývalých stájí pustil bývalý létající minipivovar Moucha, který si tu coby nový nájemník zřídil svou domovskou základnu. Jak říká  zakladatel MOUCHA BREWERY Petr Moucha, "pivovar Moucha dolítal a přistál v Braníku".
laugh
Tým pivovaru MOUCHA, oděný do stejnokrojových černých triček s potiskem much lezoucích jeho nositelům po zádech, má kromě počtu členů ještě jedno specifikum. Sládkovou zde dělá Daniela Tallová, která coby studentka střední pivovarnické školy aspiruje na nejmladší sládkovou v Česku. „Pořádně si nás vyfoťte, ať je vidět, že nejsme žádná parta buclatých pivovarníků, jak bývají vyobrazováni,“ usmívá se majitel pivovaru Petr Moucha.
Petřík Moucha je pěknej číman a lucky boy yeswinkangel

Petr Moucha nejmladsi-sladkova-v-cesku-daniela-tallova---petr-moucha--3-.jpg Daniela Tallová

laugh
Nejmladší sládková v Česku Daniela Tallová vaří pivo v létajícím (kočovném) pivovaru MOUCHA a sbírá pivní tácky. Pivu se samozřejmě nevěnuje jen z pohledu sběratelství, ale též ho ráda ochutnává a také se velmi intenzivně zajímá o jeho výrobu – ať už coby profesionální sládková zmiňovaného branického pivovaru Moucha (od 7/2016), podsládková bohnického pivovaru Šedivák (od 4/2015) nebo jen jako příležitostná domovařička.
nejmladsi-sladkova-v-cesku-daniela-tallova--4-.jpgnejmladsi-sladkova-v-cesku-daniela-tallova--1-.jpgnejmladsi-sladkova-v-cesku-daniela-tallova--5-.jpg
Nejmladší sládková v Česku Daniela Tallová, studentka SŠ pivovarnické.
laugh
"Součástí mé denní práce je skutečně ochutnávání piva. Občas mě někteří lidé popichují, že by za pití piva také chtěli brát peníze." Říká sládková Lenka Straková z Plzeňského Prazdroje. Jelikož konzumuje na pracovišti alkohol, ve všední dny jezdí většinou městskou dopravou nebo chodí pěšky. „Řídí mě i další limit. Pro pohyb v závodě bezprostředně po degustaci je určen na 0,3 promile, což odpovídá jedné sklence piva nebo vína. Tedy množství, které některé evropské země ještě schvalují pro řízení automobilu. Vše si mohu kdykoli změřit alkoholtesterem, který mám v kanceláři,“ popisuje sládková Lenka Straková
laugh
 „Pivní degustace je z mého pohledu větší dobrodružství než degustace vín. Na rozdíl od vína se pivo totiž musí polykat, protože centrum hořkosti je až na kořeni jazyka, tedy vzadu v puse. A vy musíte zapojit všechny chuťové pohárky, abyste zjistili jeho kvalitu.“
vysvětluje sládková L. Straková z pivovaru PP
laugh
 "Zapomeňte na tvrzení lékařů: "pijte plzeň, je zásaditá". Blbost! Každé pivo je přirozeně kyselé… Má pH 4,5 - neutrální hodnota je 7. Ale pravdou je, že naše pivo má díky nízkému stupni prokvašení a měkké vodě vysokou schopnost v kyselém prostředí žaludku pH žaludečních šťáv zvyšovat, což je na trávení ideální,“
sládková Lenka Straková z plzeňského Prazdroje
laugh
Moc toho nenamluvil, byl celkem sympaťák a měl smysl pro rodinu. Oblíbil si děti, lentilky a hlavně pivo. Nedostalo se mu moc příležitostí a času ochutnat více pivních značek, takže nepohrdnul ani coloradským pivkem Coors. Zamiloval jsem si toho týpka už v dětství (cca v 10 letech) a do dnešních dnů na něj nedám dopustit. Je to jednoznačně můj nejoblíbenější pivař v galaxii i v celém vesmíru...
      ... E.T. MIMOZEMŠŤAN.
e.t.-coors-beer---1-.jpgE.T. 
laugh 
Mým domovem ztichlá je putyka
Mým štěstím je sklenice plná
Mou láskou kdys bývala gotika
Teď smetla jí baroka vlna •

Když za nocích potácím se ulicí
A nahlížím do oken spáčů
Jen vlastní stín mě provází
A sám nad sebou pláču •
Jdu sám ztichlou ulicí
a nahlížím do oken spáčů
v srdci mám plnou sklenici
sám nad svým osudem pláču •
A proto mi ta tichá putyka
dál musí domovem býti
než zároveň s ní v noci dobliká
i kahan mého žití •
Karel Hašler
laugh
Zrzavý, zrzek, chmel, chmelovina, marast, echr, heřmánek, bahýnko, bahno, rahno, bahňák, bahniště, piviště, prelát, ležák, samec, malvaz, nektar, křen, pěnivec, šumák, šumivka, vejvar, kloktadlo, tykadlo, důchodový pojištění mladých, tekutej chleba, zrzavá voda, voda s pěnou, polotučný, desatero, plnotučný, dvanáctivoltový, dvanáctikarátový, dvanácterák, štyk, ženkle, hrnek, škopek, kýbl, jednička, jedno, půlčik, půlák, bota, sněženka, pivsón, echr šeříků, chlapík ryšavý s bílou čepicí, orosené, žejdlík, topivo atd. apod. 
kniha Šmírbuch jazyka českého autora Patrika Ouředníka uvádí a cituje z literárních děl desítky synonym pro slovo pivo.
laugh
 "Jeden, dva, tři - čtyři, pět. Pět žejdlíků na tyhle mladý pány doktory! "
   Ladislav Pecháček napsal scénář s textem pro herce Františka Filipovského (Jak básníci přicházejí o iluze) 
 Když se jednou ptali novináři Františka Filipovského, jaké postavy hraje nejraději, odpověděl jim takto: „Drobného človíčka, který se pachtí životem za kouskem lidského štěstí. Když jej nalezne, ohlíží se rozpačitě kolem sebe, jako by se ptal, jestli mu skutečně patří.“
frantisek-filipovsky.jpg
František Filipovský u třetího žejdlíku ve filmu Jak básníci přicházejí o iluze
laugh
Co muži milují? Přece pivo a ženy. V Polsku začali vařit produkt z kategorie 2 v 1! Mok s příměsí esence ženskosti – pivo kvašené za použití vaginálních kvasinek - the ORDER OF YONI. Výrobci použili kvasinky české modelky Alexandry Brendlové. Co na mok říká sama modelka: 
 "Pivo se vyrábí z kvasinek ( jedná se zde konkrétně o Lactic Acid Bakterii, Lactobacillus - bakterii mléčného kvašení, která se v potravinářském průmyslu normálně používá, a kterou je možno použít od každé zdravé ženy) a tak jsem si řekla, že toto je dobrý nápad a chtěla jsem jim pomoci jej zrealizovat. Přeci jen, je to první pivo na světě, které se takto vyrábí."
  Autor článku : Veronika Pavlíková (Blesk.cz)
Do budoucna výrobci dokonce slibují rozšíření výběru o další atraktivní modelky z řad blondýnek a zrzek. Takže na chuť by si měl přijít opravdu každý. Dokonce nabízejí zájemcům  uvaření piva na objednávku z poševních kvasinek manželky či milenky. TIP na Vánoční dárek :
Lahváč pro manžela či milého - pivo s vaší "příchutí".
vaginabeer-alexandra-brendlova.jpg 
Dobrovolná dárkyně kvasinek Alexandra Brendlová ♦
Pivo The ORDER OF YONI (Yoni v sanskrtu znamená vagina)
order-of-yoni---kopie.jpg
Jaká škoda, že uvařit tohle pivčo nenapadlo nějakého Čecha. Mohl by navázat na staré české pověsti a pivo pojmenovat ŠLEMÍK...Ale ten kůň ,skákající ze skály, se vlastně jmenoval Šemík. wink
laugh
Láskaheart

po tobě toužím, chci tě posnídat

s tebou chci vstávat a i usínat

já tě chci líbat, chci tě objímat

já tě chci vzývat, chci tě vymáhat

já když tě nemám, tak já neusnu

pak tě furt hledám, chci ti dát pusu

pivo, ty moje pivo, moje pivo

ty moje pivo, pivo, pivo

   VAGYNY DY PRAGA

laugh

Edinburg

Sotva začnou v Edinburgu dudy hrát,
každej Skot hned začne honem tancovat,
vezmou
pivo a nasaděj suknice,
potom dupou až se třesou ulice.

My v Braníku taky můžem pivo vzít,
nad hlavu ho zvednout a pak do dna pít,
ráno potom bude řídká stolice,
venku pšoukám, až se třesou ulice.

VAGYNY DY PRAGA

laugh

Charismatický herec a ikona kinematografie. "Malý drak" z předních stránek časopisů i hvězda filmového plátna. Sportovec, který předběhl svou dobu a legenda bojových umění. Tím vším byl BRUCE LEE před téměř 50 lety. Svět na něho nezapomněl a z BRUCE LEE se stal nesmrtelný idol a kultovní "akční hrdina". Připomeňme si tuto showbyznysovou modlu na dvou přiložených fotkách a zaradujme se. BRUCE LEE byl PIVAŘ!!

1971-bruce-lee-drinking-beer--presidente--in-dominican-rep.jpg1971-bruce-lee-drinking-beer--presidente--in-dominican-rep--2----kopie.jpg

B. Lee si při návštěvě Dominikánské republiky pochutnává na velmi populárním pivu střední ameriky značky Presidente. Snímky z roku 1971. 

Bruce Lee nar. 27.11.1940 San Francisco, California, USA - zem. 20.7.1973 (32 let) Hong Kong

laugh
Šest piv za sedm vteřin dokáže načepovat pivní mašinka BEERJET. Jde o první takový stroj v České republice (konkrétně na akcích v Jihlavě). Beerjet vyvinula rakouská firma v r. 2002. Hlavní tajemství patentovaného stroje je o kombinaci tlaku a teploty, do kelímku se vždy načepuje čisté pivo a až nakonec se přidá pěna. S nejpopulárnějším modelem Beerjet 6 je možné za optimálních technických podmínek s jednou až dvěma obsluhujícími osobami načepovat až 1800 piv v 0,5l kelímcích či sklech za hodinu. První impuls k vyrobení takového stroje byl jednoduchý – velké fronty na velkých akcích.

„Viděl jsem, že je všude stejný problém, fronty, fronty a fronty. Tak jsem si řekl, že musíme vyvinout vysokorychlostní stroj na čepování piva. Ve všech odvětvích existují stroje, které pomáhají lidem a usnadňují jim práci, jen v točení piva to bylo pořád jen o pípě a výčepních," vyjádřil se Max Weigl, který stojí za zrodem Beerjetu.

beerjet-foto-denikdana-krizkova.jpg

Beerjet v Jihlavě - Foto: Dana Křížková (Deník)

laugh

Samoobslužný pivní výčep.
Automat na
pivo provozoval v Uhřínovicích (Jihlavsko) zhruba čtyři roky majitel minipivovaru RUPRENZ Martin Povýšil. Na zakázku mu pivomat zhotovil jeho známý. Stačilo vzít si vedle kelímek, vhodit do stroje dvacetikorunu a z automatu načepovat půllitr piva. Potřeba byl i občanský průkaz, který musel projet čtečkou, v níž odečetl datum narození. Tak majitel automat zabezpečil, aby z něj nečepovali nezletilí.
Světovou raritu, o níž se zmiňovaly i prestižní světové zpravodajské servery
, však pohřbili čeští zákonodárci. Do protikuřáckého zákona totiž dostali ustanovení, že je zakázán prodej alkoholu z automatů. A to se týká i piva.
Automat ve zdi domu
minipivovaru i nadále zůstává. Už z něj ale neteče pivo, nýbrž limonáda.

pivomat.jpgSamoobslužný výčep

laugh

Pivovar DALEŠICE - pivovar filmových POSTŘIŽIN

Postřižiny jsou devátým celovečerním filmem režiséra Jiřího Menzela. Natáčeny byly v květnu roku 1980 především v Dalešickém pivovaru a jeho okolí. Některé z exteriérových scén (jízda na kole kolem kašny, kadeřnictví) byly natáčeny v Počátkách a vybrané záběry v pivovaru Studená u Telče.  Film na motivy Hrabalovy knihy vypráví o chodu pivovaru za první republiky a rodině jeho správce (ve skutečnosti nevlastního otce Bohumila Hrabala).

pivovar-dalesice---misto-zname-z-filmovych-postrizin-.jpg​ Pivovar Dalešice

laugh

Pivní kola končí aneb soumrak pojízdných výčepů v Amsterodamu.
Kvůli stížnostem na hlučné a podnapilé turisty zakázali v Amsterodamu takzvaná
pivní kola (beer bikes), pojízdné bary se sedadly pro maximálně sedmnáct lidí, kteří pohánějí zařízení silou vlastních nohou. Pojízdný bar prý narušuje veřejný pořádek a blokuje dopravu v úzkých uličkách města. Podle zástupců města osazenstvo pivních kol nezřídka ruší obyvatele svým křikem a navíc často močí na veřejnosti. Zákaz provozování atrakce oblíbené třeba u mužů či žen na předsvatebních večírcích se vztahuje na historický střed nizozemského hlavního města.
Pojízdné kolovýčepy fungují také v Německu, Maďarsku, ale i v České republice (Praha, Brno, Olomouc).

damtours-beerbike.jpg Beer bike Amsterodam

laugh

Ph PIVA ≈ Ph POCHVY♦
Potenciál vodíku neboli pH je míra kyselosti nebo zásaditosti roztoku. Rozsah hodnot je od 0 do 14, přičemž 0 označuje nejkyselejší prostředí a 14 nejzásaditější prostředí. Neutrálním roztokem je voda, jejíž hodnota pH činí 7. Zdravá pochva má pH v hodnotě od 3,8 do 4,5, neboli nachází se v intervalu kyselosti. To je způsobeno tím, že přátelské bakterie žijící v pochvě produkují kyselinu mléčnou, která snižuje hodnotu pH.
Česká piva mají schopnost potlačovat překyselení žaludku. Z toho pramení názor, že reakce piva je zásaditá. Ve skutečnosti musí být podle legislativních předpisů pH piva v rozmezí 4,0–4,9, tzn. piva jsou kyselá. Hodnoty pH piva mimo tento interval znamenají nějakou vadu piva. Piva s pH pod 4 jsou již chuťově kyselá, nepitelná. Takto nízké pH je důsledkem infekce octových bakterií. K tomuto jevu může dojít u starých piv, které dlouho leží ve sklepě při dozrávání při teplotách nad 4 °C. V praxi se pH piva pohybuje nejčastěji v rozmezí hodnot 4,3–4,7. Schopnost piva neutralizovat překyselení žaludku je dána pufrační schopností piva.

​A jaké že z toho všeho plyne poučení? Ph pochvy je přibližně stejný jako Ph piva yes​ 

pivo-a-zena--30-.jpg

♦ Frnda sem - frnda tam, už rozumím proč pivo rád mám.♦ 

laugh

Sládek Jürgen Hopf vaří pivo nesoucí jeho jméno zásadně zcela nahý. Na sobě má pouze bavorskou koženou zástěru a krojový klobouk. Moku to prý dodává výjimečné vlastnosti, které lze srovnat s účinky Viagry. Chmelový nápoj údajně zvyšuje libido, a kdo ho ochutná, zapomene na nudné večery u televize a chce se jen milovat.

jurgen-hopf-.jpg J. Hopf v akci

laugh

"Trávím hodně času tím, že zbytku světa vyprávím o plzeňském Prazdroji a o budějovickém Budvaru. I když si myslím, že Prazdroj v posledních letech ztratil něco ze svého charakteru a obavy mám i o Budvar."
                 Michael J. Jackson připomněl licenční výrobu Prazdroje v polských Tychách a ruské Kaluze a velmi razantně se vyslovil proti takovému postupu
laugh
"Už to chutná mnohem méně po chmelu. Možná, že budou argumentovat, že chuť Prazdroje je teď čistší, a možná budou mít pravdu, ale já jsem miloval tu bohatou chuť sladu a tu vůni - to bylo skoro jako když se nadechnete čerstvého vzduchu; ten první intenzivní úder chmele."
    Michael J. Jackson o Prazdroji
​Já mám podobné pocity, když se napiju Fryštátského ležáku 11° v pivnici Na Bečkách. Je to jako "nadechnutí".
laugh
" Já se nepokouším pivo pozdvihnout, aby se zbavilo jakéhosi dělnického stigmatu, ale chtěl bych, aby bylo víc respektováno - už kvůli tomu, jak dobré pití to je."
       Michael J. Jackson vehementně brojil proti
pivní globalizaci, licenční výrobě piva, monopolizaci.
laugh
Má žena mi láskyplně říká:
"Ty
pivní zmrde"
Přeplaval jsem Guadalcanal
piva
Já su tak hrdé...
Má žena mi láskyplně říká:
"Už zase páchneš"
"Příjdeš domů nalitej jak slíva a hned si dáchneš"
  Xavier Baumaxa -
Pivní zmrd
laugh
Pivo: kolik bychom ho měli pít a je pivo nápoj nebo jídlo?
Dle zkušenosti a výroků lékařských hodí se dobré pivo za posilu kojícím matkám, lidem slabým, starým a jiným po těžké nemoci se zotavujícím. Dobré pivo jest jaksi studená polívka, která podává tělu posilu rychlou, aniž by se účinek její trávením zdržoval. Dávati pivo dětem silným a zdravým jakož osobám snadno krvacejícím, neb těm, kterým často vstupuje krev do hlavy — nikterak se neodporučuje pro účinky jeho na ústrojí těla lidského.
   Karel Starý 1868
laugh
Jak se v Paříži pije české pivo
Naše pivo, pravé »plzeňské« (protože nikdy Plzně nevidělo), prodává se v Paříži jako drahá mast — a pije se s podobnou nábožností. Pravý Pařížan dopřeje si ho málokdy, jen za zcela zvláštních příležitostí, jeho národním nápojem jest absint a víno. Poněvadž pak pařížští číšníci na více piv zařízeni nejsou, znamenají si množství jich tak, že pod každé přinesené pivo staví novou a novou plstěnou podložku. A když přijde host Čech a zasadne k němu a okusí, že je aspoň nekřtěné, a pustí se do něho, potom záhy narůstá před ním pyramida ne sice do výšky věže Eiffelovy, ale do rozměrů zcela slušných k nemalému údivu Pařížanů, kteří nechápají, jak toho možno tolik snésti — ale o svém absintu významně mlčí.
            Světozor 1905
pivo-v-parizi.jpg
   Dobový obrázek: Plstěné podložky pod sklenicí
laugh

 Z mého pohledu je české pivovarnictví na vysoké úrovni, to bych byla sama proti sobě a taky proti své rodné zemi, kdybych tvrdila, že to tak není. Nicméně je to tak, že nás spousta zemí dohnala, ne-li až předběhla. Ale to, co se tady děje, je opravdu velká pivní revoluce a malých pivovarů u nás vzniklo za posledních pár let opravdu hodně. Aktuálně je jich téměř čtyři sta. A vaří se v nich opravdové skvosty.

Šárka Vávrová - redaktorka, pořadatelka Českého pivního festivalu

sarka-vavrova.jpg​ Šárka Vávrová

laugh

Na přelomu roku 2017 a roku 2018 došlo k zajímavé historické paralele. Počet minipivovarů dosáhl 390 a se započítáním velkých producentů je nyní v České republice v provozu 435 pivovarů. Aktuální počet pivovarů tak dosáhl úrovně kolem roku 1930 (období počínající hospodářské krize). Podle odborníků navíc není všem dnům konec.
Při pohledu na celý český trh ale malé
pivovary pořád představují pouhá dvě procenta, zbytek patří „velkým“. I ti ale nabízejí aspoň větší množství různých speciálů. Momentálně už činí asi pět procent objemu jejich produkce.
„Roste zájem o
piva vyráběná méně tradičními postupy, jako jsou nefiltrovaná, svrchně kvašená či pšeničná,“
 výkonná ředitelka Českého svazu
pivovarů a sladoven Martina Ferencová.

martina-ferencova.jpg​ Martina Ferencová

laugh

Pivní turista

Vlastimil Novotný z Jihlavy pěstuje od učňovských let koníčka, kterého mu mohou všichni pánové jen tiše závidět. Tenhle chlápek totiž ochutnal přes 4000 různých piv ze všech kontinentů světa (podle Ahaonline.cz). Do roku  2012 ochutnal piva ze 100 různých států. Vlastimil mimo jiné založil tzv. Svaz pivních turistů:

„Jezdíme pravidelně na expedice do různých pivovarů, kde ochutnáváme novinky. I díky tomu se moje sbírka každoročně rozrůstá.“

Na kolik peněz už ho tato záliba přišla, nikdy nepočítal. „Každopádně koníček to levný není,“ povzdychne si.

„Jsem vyučený kaličem oceli, pracuji na směny, takže přes týden skoro nepiju. Pár kousků si můžu dát jenom v sobotu,“ 

„Před nedávnem (2018) jsem ochutnal svůj čtyřtisící vzorek. Na kontě mám ochutnaných 2.064 československých piv, česká a slovenská piva počítám dohromady, a 1.965 vzorků zahraničních piv“.

Říká pivní turista Vlastimil Novotný

laugh

V pivárni sa pilo málo, dal som si tri pivá
V noci sa mi milovalo, že sa s tebou snívam
     Jožo Ráž / Boris Filan - Bosorka

jozo-raz-a-boxer-jaro-linka.jpg 

Zpěvák a textař Jožo Ráž + boxer Jaro Linka u pivka.

laugh

O pivu se u nás mluví jako o tekutém chlebu. Platí stále, že jsme pivařská velmoc?
Určitě. A platí, že každý Čech rozumí
pivu a fotbalu. Je fakt, že se tu vařilo od nepaměti, várečné právo známe od 12. století. V dávných dobách vařily pivo ženy. Bylo totiž původně podáváno jako pokrm a jedlo se lžící z misek. Z toho pochází slovo „ožrat se“.
  Věra Lehovcová - degustátorka piva
laugh
 Pivu vadí kyslík, světlo, teplo, styk s kovem. Záleží na mikrobiologické čistotě provozu a v konečné fázi na podmínkách přepravy a skladování. I na tom, kdo a jak pivo čepuje… Některé značky divokého kvašení využívají, třeba lambik. Dnes existují mraky malých pivovarů, které si z nečekané chutě udělaly své specifikum.
    Věra Lehovcová - degustátorka piva
vera-lehovcova.jpg​ Věra Lehovcová
laugh
 V Americe mají lidi psychologa – my máme hospody.
     Věra Lehovcová - degustátorka piva (pivovar Velké Popovice)
laugh
Jestli vám vadí kuřáci na ulicích, jděte do hospody.
Tam se nekouří.
laugh
RECEPT NA LETNÍ OSVĚŽENÍ :
Vemte si mátu, citron, zázvor a pramenitou vodu. Rozmixujte to, vylijte do záchodu a dejte si
pivo.
laugh
Občas narazíte na člověka, který změní váš život k lepšímu. Říká se mu výčepní.
laugh
O pivu se poprvé dozvídáme z mezopotámských textů, kde se např. v eposu o Gilgamešovi z 3. tisíciletí před Kristem píše, že na počátku věků se původní primitivní bytosti, obývající zemi, proměňovaly v člověka díky vypití sedmi džbánků toho zlatavého moku. Zatímco staří Egypťané později zasvětili pivo bohům, Keltové ho přisoudili obyčejným smrtelníkům a pochopitelně ho vařili i na našem území, což dokládají nálezy staré přes 2000 let.
enlightened​Moje nejoblíbenější norma je sedm kousků - něco na tom bude...
laugh
Na zdraví! V Dánsku uvařil pivovar Norrebro Bryghus pivo pomocí moči.
Kdo byl v roce 2015 v Dánsku na největším hudebním festivalu v severní Evropě a má rád
pivo, může si už brzy pochutnat na své vlastní moči. Tedy alespoň zprostředkovaně. Dánský pivovar se totiž rozhodl k výrobě novinky a jako přísadu použil na 50 000 litrů zpracované moči právě z tohoto festivalu. Pivovar počítá s tím, že si jeho novinku budou dávat především „dobrodružnější“ konzumenti. Pivo se jmenuje Pisner, což je slovní hříčka, která kombinuje název pilsner, kterým se označuje pivo plzeňského typu, a místní slangový výraz pro močení. Pivovar ale všechny uklidňuje. Pisner prý nebude obsahovat lidský odpad, ale bude vyroben ze sladovnického ječmene vyrostlého na polích hnojených spíše než tradičním živočišným hnojem a uměle vyrobenými rostlinnými živinami lidskou močí.
Dánska rada pro zemědělství a potraviny sebrala v roce 2015 od účastníků festivalu v Roskilde 54 000 litrů moči. Na jaře roku 2016 byla moč použita jako hnojivo a z takto pohnojených polí bylo sklizeno 11 tun sladovnického ječmene. Celý projekt je trefně pojmenován Beercycling.
 
beercycling-piser.jpg
 

 

 

 

 

pisner-beercycling.jpg

laugh

ROZHODNÍ HOSTÉ
Pánové Kraus a Niebelstain chodívají spolu do malostranské
pivnice již řadu let, každý pátek, aby si udělali bene po odpracovaném týdnu.​ Svá piva jenom tak cucají, protože jsou spořiví. Dvě, nejvíce tři piva za jeden večer. Mnoho nemluví. Však jsou to magistrátní úředníci a v práci se napovídají až až s obtížnými žadateli. Někdy si na to postěžují. Někdy na hloupé nadřízené nebo volené zastupitele. Jinak často mlčí, nemajíce co moudrého říci, nehledě na to, že by mohli říci, naprostou náhodou, něco, co by, kdyby to někdo slyšel, jim mohlo způsobit nepříjemnosti. Zato uši mají našpicované. Zjistili už, že Sněmovní ulicí chodí nějaká nahá flundra, a to tak nějak vždycky po půlnoci. A že asi ráda přidrží. "No, tak co bychom jí nepomohli?" zeptá se jednoho večera pan Niebelstein pana Krause. "Asi to ta holka pořád potřebuje." "Mají pravdu, pane Niebelstain," pokývne hlavou pan Kraus. "My tak vlastně poskytneme křesťanskou pomoc," rozesměje se svému zdařilému, a dokonce zdvojenému vtipu. "No jo, ale poslouchaj, bude teprve jedenáct a my už dopíjíme třetí pivo," strachoval se pan Niebelstain. "A tak," plácl furiantsky dlaní do stolu pan Kraus, "jednou si dáme ještě čtvrté. Za to to stojí. Věděj, kolik bychom museli platit v takovém tom..." "Ani to strašlivé slovo nevyslovujou. Mráz mi jde po zádech, když si ty strašlivé ceny představím. Pánové tedy prolili hrdlem ještě čtvrté pivo a potom vyrazili za naplněním svých choutek a křesťanskou pomocí nymfomanií stižené ženě.
    Konec povídky si můžete přečíst v knize Erotické pověsti staré Prahy - Jan Žáček (nar.1963)

laugh

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

Portrét




Statistiky

Online: 2
Celkem: 3223
Měsíc: 914
Den: 29