Jdi na obsah Jdi na menu
 


Citáty, popěvky a hlášky o pivu a hospodách 4

20. 4. 2018

PIVO Z TANKU
Pivo je v nerezových tancích o objemu deset nebo pět hektolitrů uloženo ještě ve speciálním nepropustném polypropylenovém vaku. Pro zachování dokonalé hygieny se použije pro každou dávku piva nový, absolutně sterilní vak. Pivo se do potrubí vytlačuje vzduchem vháněným mezi stěnu tanku a vak. Vzduch z kompresoru nepřijde do styku s pivem. Na správnou teplotu je vychlazená celá tankovna včetně veškerých potrubních rozvodů a vlastních tanků. Celá zásoba piva je trvale vychlazena na vhodnou teplotu, takže ani při velké výtoči nenastanou problémy s chlazením.

pp-vak-v-pivnim-tanku.jpg​ „bag-in-tank“
           PP vak v pivním tanku, U Rokytky - Praha
laugh
TANKOVNA
V některých lokálech trůní tanky ve speciálních místnostech, tankovnách. Ty fungují jako chladicí box, termostat zde hlídá stálou teplotu mezi pěti až osmi stupni Celsia. Ať je venku horko, nebo zima, celá dávka pětihektolitrových a někdy i desetihektolitrových tanků má stále tu správnou teplotu.
tankovna-partyka.jpg
Magické zelené světlo z tankovny v Radegastovně na Hlavní třídě v Českém Těšíně. Dříve se hospodě říkalo Partyka nebo taky U Huberta. Displej teploměru ukazuje 7,1°C.
laugh
INTERIÉROVÉ TANKY
Existují i tanky, které nezabírají celou místnost, stávají se součástí restaurace. Interiérové tanky jsou novinkou posledních let. Jsou dvouplášťové a mezi plášti cirkuluje studená voda, která tank chladí. Voda má svůj chladič, přes který cirkuluje, takže zařízení není náročné na její spotřebu.
tanky-u-vavry.jpg
Interiérové tanky v restauraci U Vávry - Český Těšín.
laugh
Společnost Heineken klamala spotřebitele tím, že pivovar lákal na nápoj dobarvovaný bylinným výluhem, zelenou barvu ale Starobrněnské Zelené pivo získalo díky barvivu E133 - brilantní modř. Státní zemědělská a potravinářská inspekce za to udělila pokutu 50 000 Kč. Stejné barvivo se používá např. při výrobě likéru Blue Curacao a podle Zuzany Matoušové z oddělení komunikace SZPI se získává z uhelného dehtu
no 
Vzpomínám jak tenkrát před lety začaly lítat Komety :
Se začátkem hokejové sezóny představil vrchní sládek Starobrna Tomáš Pluháček pivní speciál nazvaný „Modrá kometa“. Novinka je věnována fanouškům hokejové Komety Brno. Modrou barvou se tak nyní nechlubí pouze všudypřítomní Šmoulouvé, ale i brněnské pivo. Starobrněnská reklama praví : "S extraktem z lesních plodů a bylin". Podle některých popíječů jsou v nápoji cítit borůvky. Pivo má jedenáct stupňů a je k dispozici ve vybraných brněnských hospodách do vyprodání zásob.
„Starobrno fandí Kometě a platí to i u nás v pivovaru. Proto jsme si dali práci a uvařili na začátek nové sezóny pro radost fanouškům pivní specialitu. Modrá kometa je ležák uvařený jako každé Starobrno z toho nejlepšího moravského ječmene a žateckého chmele. Pro Kometu zcela typickou modrou barvu získala díky dlouho připravovanému extraktu z lesních plodů a bylin,“ vysvětlil vrchní sládek pivovaru Tomáš Pluháček, který zná jako jediný přesnou recepturu.
laughlaughlaugh...prej borůvky, lesní plody, byliny, receptura laughlaughlaugh
Jestli není Tomáš Pluháček převtělený taťka Šmoula, tak vypiju na ex to jejich bylinkové Zelené pivo, zapiju ho borůvkovou Modrou kometou a na karneval půjdu za Gargamela. 
no 
Vzpomínám jak tenkrát před lety začaly lítat Komety :
"Obarvit zlatavé pivo do modra byla skutečná výzva. Ten správný odstín jsme nakonec získali díky borůvkám, které pivu dodávají i sladší nádech a vůni," vysvětloval Pluháček. Přesný recept na Starobrněnskou Modrou Kometu ale neprozradil.  ​( To by mu Šmoulové neodpustili, kdyby RECEPT prozradil. Petr Hauskrecht, bývalý vrchní sládek brněnského pivovaru Starobrno, taky strašně tajil RECEPTURU na jejich zelené pivo. Jako kdyby o to TAJEMSTVÍ někdo stál. )
no
Vzpomínám jak tenkrát před lety začaly lítat Komety :
Pivovar Starobrno mění svou tvář. Po třech letech odchází z pozice vrchního sládka a manažera tvůrce borůvkové Modré Komety a pokračovatel tradice vaření Zeleného piva, Tomáš Pluháček. Pivovar však slibuje, že oblíbené pivo i speciály se budou vařit dál a ještě ve větším. "Výběr nového sládka už jsme zahájili,"
    Kateřina Beute, mluvčí společnosti Heineken​
         Taťka Šmoula Pluháček je mrtev. Ať žije nový taťka Šmoula ! 
laugh
A TENHLE ZNÁTE?
Sládek z
pivovaru Starobrno poslal vzorek piva inkognito na testy do Krajské Hygienické Stanice. Výsledek testu byl překvapivý, v papírech z "Hygieny" se dočetl, že: "Vaše kobyla je zdravá, test moči nevykazuje anomálie"  laugh
kobyla---starobrno.jpg
"Kobylka je zdravá, moč je v pořádku"
laugh
" Furt říkáš, že za trochu lásky šel bys světa kraj.                Vždycky ale skončíme v putyce."
                 Jiří Pirkl
laugh
Změníme-li ve slově LÁSKA čtyři písmena a jedno vynecháme, dostaneme slovo PIVO.
laugh
 "Pane vrchní, tohle pivo už nedopiju.
    Zabalte mi ho domu."
        Jiří Pirkl
laugh
Konec civilizace může mít tisíce podob.
  Nejdramatičtější z nich je, že dojde pivo...
  Miroslav Kemel
laugh
"Další významnou postavou naší olympijské (smíchovská restaurace Olympie) společnosti byl po Bicanovi druhý idol mého dětství, spisovatel Jaroslav Foglar. Foglar tam sedával jakožto starý mládenec téměř denně, mnoho toho ale nevypil ani nenamluvil. Hrabalovi, jenž byl spisovatelem i člověkem dosti odlišného typu, naslouchal s neskrývaným respektem, i když někdy s údivem."
 vzpomíná filozof Ivo Tretera, jehož krédem zůstává Epikurovo „žij v skrytu!“.
laugh
Sen mnoha mužů? Klídek a pivko. Podle takových by pak měla Britka Helen Mooresová nejlepší povolání na světě. Pracuje totiž jako ochutnávačka piva obchodního řetězce Tesco. Za dva roky, co tuto profesi vykonává, už ochutnala tisícovku piv a navštívila více než 30 zemí. Žena, která pracuje v sídle společnosti Tesco v Cheshuntu v hrabství Hertfordshire, přiznává, že její zaměstnání jí závidí i její přítel.
"Ochutnávači vína poválejí mok na jazyku a potom to vyplivnou. Ale u piva můžete plně ocenit jeho chuť jen tehdy, když si dáte pořádný hlt a potom ho spolknete," vysvětlila Mooresová a dodala: "Někdy ochutnávám i přes 20 piv za jedno sezení, musím si tedy dávat pozor."
laugh
Řádění teroristů na mostě London Bridge a nedalekém tržišti Borough Market v červnu 2017 si vyžádalo sedm lidských životů, desítky lidí  byly zraněny. Lidé začali z míst útoků ihned prchat, což se podařilo zachytit  na fotkách a videonahrávkách. A z jednoho snímku se stala legenda. Muž prchající před teroristy s pivem v ruce se stal symbolem vzdoru proti těmto útokům, neboť mu šlo více o to, aby uchránil sklenici s pivem, než aby se rychle ukryl.
typek-s-pivem-londyn.jpg
Jestli stojí v Londýně čepovaná pinta 5 £ , tak se není čemu divit laugh
laugh
V červnu 2017 v Londýně zazářil ještě jeden pivař :
Fanoušek fotbalového Millwallu Roy Larner se při teroristickém útoku v Londýně postavil teroristům s dlouhými noži holýma rukama. Spoustě lidí tím zachránil život, i když sám utrpěl mnohočetná zranění a v kritickém stavu skončil v nemocnici. Sedmačtyřicetiletý Larner už je stabilizovaný a celý případ má ještě jednu pozitivní dohru.
Jeden ze švédských pivovarů teď začal vyrábět pivo příznačně pojmenované F**k you, I´m Millwall podle slov, s kterými se fanoušek teroristům postavil. V prohlášení na svých webových stránkách pivovar Frequency Beer Works napsal: "Byli jsme ohromeni, když jsme četli, jak se Larner v Londýně zachoval a jak nebojácně proti teroristům vystoupil. Ušetřil spoustu životů tím, že upoutal pozornost útočníků a ostatní lidé mohli utéct."
fuck-you-i-m-millwall-roy-larner.jpg 
Roy Larner u pivka a pivní etiketa F**k you, I´m Millwall
laugh
„Vůni, která se line při vaření piva, miluji. A nejvíce si ji užiju, když se vracím do práce třeba po dovolené. Po nějaké době se vám totiž vytratí z povědomí, a když ji pak znovu ucítím, je to krása. Stejně jako když sem někdo přijde poprvé,“
Prohlásil Petr Krýsl, toho času sládek v plzeňském pivovaru Purkmistr
Na aroma, které většinou dělí lidi na ty, kteří je nesnáší a kteří je zbožňují, nedá dopustit. „Každé pivo voní jinak. Druhů je celá řada, obměňují se, takže je tady pořád co čichat,“ říká s úsměvem P. Krýsl
petr-krysl-purkmistr.jpg​ Petr Krýsl
laugh
​"Dříve jsem chodil s kamarády do hospod, ale mám trochu pracovní deformaci, takže už mě přestávají oslovovat běžná výčepní piva. Raději si ho dám doma, kde mám vždycky dostatek kvalitního výběru,"
Petr Krýsl - sládek soukromého pivovárku Purkmistr
laugh
„Pivo u nás nepasterujeme, nefiltrujeme ani do něj nepřidáváme vodu,“
Petr Krýsl - sládek soukromého pivovárku Purkmistr
laugh
V Braníku to od léta 2016 zase voní chmelem. Do vaření piva se tu v prostorách bývalých stájí pustil bývalý létající minipivovar Moucha, který si tu coby nový nájemník zřídil svou domovskou základnu. Jak říká  zakladatel MOUCHA BREWERY Petr Moucha, "pivovar Moucha dolítal a přistál v Braníku".
laugh
Tým pivovaru MOUCHA, oděný do stejnokrojových černých triček s potiskem much lezoucích jeho nositelům po zádech, má kromě počtu členů ještě jedno specifikum. Sládkovou zde dělá Daniela Tallová, která coby studentka střední pivovarnické školy aspiruje na nejmladší sládkovou v Česku. „Pořádně si nás vyfoťte, ať je vidět, že nejsme žádná parta buclatých pivovarníků, jak bývají vyobrazováni,“ usmívá se majitel pivovaru Petr Moucha.
Petřík Moucha je pěknej číman a lucky boy yeswinkangel

Petr Moucha nejmladsi-sladkova-v-cesku-daniela-tallova---petr-moucha--3-.jpg Daniela Tallová

laugh
Nejmladší sládková v Česku Daniela Tallová vaří pivo v létajícím (kočovném) pivovaru MOUCHA a sbírá pivní tácky. Pivu se samozřejmě nevěnuje jen z pohledu sběratelství, ale též ho ráda ochutnává a také se velmi intenzivně zajímá o jeho výrobu – ať už coby profesionální sládková zmiňovaného branického pivovaru Moucha (od 7/2016), podsládková bohnického pivovaru Šedivák (od 4/2015) nebo jen jako příležitostná domovařička.
nejmladsi-sladkova-v-cesku-daniela-tallova--4-.jpgnejmladsi-sladkova-v-cesku-daniela-tallova--1-.jpgnejmladsi-sladkova-v-cesku-daniela-tallova--5-.jpg
Nejmladší sládková v Česku Daniela Tallová, studentka SŠ pivovarnické.
laugh
"Součástí mé denní práce je skutečně ochutnávání piva. Občas mě někteří lidé popichují, že by za pití piva také chtěli brát peníze." Říká sládková Lenka Straková z Plzeňského Prazdroje. Jelikož konzumuje na pracovišti alkohol, ve všední dny jezdí většinou městskou dopravou nebo chodí pěšky. „Řídí mě i další limit. Pro pohyb v závodě bezprostředně po degustaci je určen na 0,3 promile, což odpovídá jedné sklence piva nebo vína. Tedy množství, které některé evropské země ještě schvalují pro řízení automobilu. Vše si mohu kdykoli změřit alkoholtesterem, který mám v kanceláři,“
      popisuje sládková Lenka Straková
laugh
 „Pivní degustace je z mého pohledu větší dobrodružství než degustace vín. Na rozdíl od vína se pivo totiž musí polykat, protože centrum hořkosti je až na kořeni jazyka, tedy vzadu v puse. A vy musíte zapojit všechny chuťové pohárky, abyste zjistili jeho kvalitu.“
  vysvětluje sládková L. Straková z pivovaru PP
laugh
 "Zapomeňte na tvrzení lékařů: "pijte plzeň, je zásaditá". Blbost! Každé pivo je přirozeně kyselé… Má pH 4,5 - neutrální hodnota je 7. Ale pravdou je, že naše pivo má díky nízkému stupni prokvašení a měkké vodě vysokou schopnost v kyselém prostředí žaludku pH žaludečních šťáv zvyšovat, což je na trávení ideální,“
sládková Lenka Straková z plzeňského Prazdroje
laugh
Moc toho nenamluvil, byl celkem sympaťák a měl smysl pro rodinu. Oblíbil si děti, lentilky a hlavně pivo. Nedostalo se mu moc příležitostí a času ochutnat více pivních značek, takže nepohrdnul ani coloradským pivkem Coors. Zamiloval jsem si toho týpka už v dětství (cca v 10 letech) a do dnešních dnů na něj nedám dopustit. Je to jednoznačně můj nejoblíbenější pivař v galaxii i v celém vesmíru...
      ... E.T. MIMOZEMŠŤAN.
e.t.-coors-beer---1-.jpgE.T. 
laugh 
Mým domovem ztichlá je putyka
Mým štěstím je sklenice plná
Mou láskou kdys bývala gotika
Teď smetla jí baroka vlna •

Když za nocích potácím se ulicí
A nahlížím do oken spáčů
Jen vlastní stín mě provází
A sám nad sebou pláču •
Jdu sám ztichlou ulicí
a nahlížím do oken spáčů
v srdci mám plnou sklenici
sám nad svým osudem pláču •
A proto mi ta tichá putyka
dál musí domovem býti
než zároveň s ní v noci dobliká
i kahan mého žití •
Karel Hašler
laugh
Zrzavý, zrzek, chmel, chmelovina, marast, echr, heřmánek, bahýnko, bahno, rahno, bahňák, bahniště, piviště, prelát, ležák, samec, malvaz, nektar, křen, pěnivec, šumák, šumivka, vejvar, kloktadlo, tykadlo, důchodový pojištění mladých, tekutej chleba, zrzavá voda, voda s pěnou, polotučný, desatero, plnotučný, dvanáctivoltový, dvanáctikarátový, dvanácterák, štyk, ženkle, hrnek, škopek, kýbl, jednička, jedno, půlčik, půlák, bota, sněženka, pivsón, echr šeříků, chlapík ryšavý s bílou čepicí, orosené, žejdlík, topivo atd. apod. 
kniha Šmírbuch jazyka českého autora Patrika Ouředníka uvádí a cituje z literárních děl desítky synonym pro slovo pivo.
laugh
 "Jeden, dva, tři - čtyři, pět. Pět žejdlíků na tyhle mladý pány doktory! "
   Ladislav Pecháček napsal scénář s textem pro herce Františka Filipovského (Jak básníci přicházejí o iluze) 
 Když se jednou ptali novináři Františka Filipovského, jaké postavy hraje nejraději, odpověděl jim takto: „Drobného človíčka, který se pachtí životem za kouskem lidského štěstí. Když jej nalezne, ohlíží se rozpačitě kolem sebe, jako by se ptal, jestli mu skutečně patří.“
frantisek-filipovsky.jpg
František Filipovský u třetího žejdlíku ve filmu Jak básníci přicházejí o iluze
laugh
Co muži milují? Přece pivo a ženy. V Polsku začali vařit produkt z kategorie 2 v 1! Mok s příměsí esence ženskosti – pivo kvašené za použití vaginálních kvasinek - the ORDER OF YONI. Výrobci použili kvasinky české modelky Alexandry Brendlové. Co na mok říká sama modelka: 
 "Pivo se vyrábí z kvasinek ( jedná se zde konkrétně o Lactic Acid Bakterii, Lactobacillus - bakterii mléčného kvašení, která se v potravinářském průmyslu normálně používá, a kterou je možno použít od každé zdravé ženy) a tak jsem si řekla, že toto je dobrý nápad a chtěla jsem jim pomoci jej zrealizovat. Přeci jen, je to první pivo na světě, které se takto vyrábí."
  Autor článku : Veronika Pavlíková (Blesk.cz)
Do budoucna výrobci dokonce slibují rozšíření výběru o další atraktivní modelky z řad blondýnek a zrzek. Takže na chuť by si měl přijít opravdu každý. Dokonce nabízejí zájemcům  uvaření piva na objednávku z poševních kvasinek manželky či milenky. TIP na Vánoční dárek :
Lahváč pro manžela či milého - pivo s vaší "příchutí".
vaginabeer-alexandra-brendlova.jpg 
Dobrovolná dárkyně kvasinek Alexandra Brendlová ♦
Pivo The ORDER OF YONI (Yoni v sanskrtu znamená vagina)
order-of-yoni---kopie.jpg
Jaká škoda, že uvařit tohle pivčo nenapadlo nějakého Čecha. Mohl by navázat na staré české pověsti a pivo pojmenovat ŠLEMÍK...Ale ten kůň ,skákající ze skály, se vlastně jmenoval Šemík. wink
laugh
Láskaheart

po tobě toužím, chci tě posnídat

s tebou chci vstávat a i usínat

já tě chci líbat, chci tě objímat

já tě chci vzývat, chci tě vymáhat

já když tě nemám, tak já neusnu

pak tě furt hledám, chci ti dát pusu

pivo, ty moje pivo, moje pivo

ty moje pivo, pivo, pivo

   VAGYNY DY PRAGA

laugh

Edinburg

Sotva začnou v Edinburgu dudy hrát,
každej Skot hned začne honem tancovat,
vezmou
pivo a nasaděj suknice,
potom dupou až se třesou ulice.

My v Braníku taky můžem pivo vzít,
nad hlavu ho zvednout a pak do dna pít,
ráno potom bude řídká stolice,
venku pšoukám, až se třesou ulice.

VAGYNY DY PRAGA

laugh

Charismatický herec a ikona kinematografie. "Malý drak" z předních stránek časopisů i hvězda filmového plátna. Sportovec, který předběhl svou dobu a legenda bojových umění. Tím vším byl BRUCE LEE před téměř 50 lety. Svět na něho nezapomněl a z BRUCE LEE se stal nesmrtelný idol a kultovní "akční hrdina". Připomeňme si tuto showbyznysovou modlu na dvou přiložených fotkách a zaradujme se. BRUCE LEE byl PIVAŘ!!

1971-bruce-lee-drinking-beer--presidente--in-dominican-rep.jpg1971-bruce-lee-drinking-beer--presidente--in-dominican-rep--2----kopie.jpg

B. Lee si při návštěvě Dominikánské republiky pochutnává na velmi populárním pivu střední ameriky značky Presidente. Snímky z roku 1971. 

Bruce Lee nar. 27.11.1940 San Francisco, California, USA - zem. 20.7.1973 (32 let) Hong Kong

laugh
Šest piv za sedm vteřin dokáže načepovat pivní mašinka BEERJET. Jde o první takový stroj v České republice (konkrétně na akcích v Jihlavě). Beerjet vyvinula rakouská firma v r. 2002. Hlavní tajemství patentovaného stroje je o kombinaci tlaku a teploty, do kelímku se vždy načepuje čisté pivo a až nakonec se přidá pěna. S nejpopulárnějším modelem Beerjet 6 je možné za optimálních technických podmínek s jednou až dvěma obsluhujícími osobami načepovat až 1800 piv v 0,5l kelímcích či sklech za hodinu. První impuls k vyrobení takového stroje byl jednoduchý – velké fronty na velkých akcích.

„Viděl jsem, že je všude stejný problém, fronty, fronty a fronty. Tak jsem si řekl, že musíme vyvinout vysokorychlostní stroj na čepování piva. Ve všech odvětvích existují stroje, které pomáhají lidem a usnadňují jim práci, jen v točení piva to bylo pořád jen o pípě a výčepních," vyjádřil se Max Weigl, který stojí za zrodem Beerjetu.

beerjet-foto-denikdana-krizkova.jpg

Beerjet v Jihlavě - Foto: Dana Křížková (Deník)

laugh

Samoobslužný pivní výčep.
Automat na
pivo provozoval v Uhřínovicích (Jihlavsko) zhruba čtyři roky majitel minipivovaru RUPRENZ Martin Povýšil. Na zakázku mu pivomat zhotovil jeho známý. Stačilo vzít si vedle kelímek, vhodit do stroje dvacetikorunu a z automatu načepovat půllitr piva. Potřeba byl i občanský průkaz, který musel projet čtečkou, v níž odečetl datum narození. Tak majitel automat zabezpečil, aby z něj nečepovali nezletilí.
Světovou raritu, o níž se zmiňovaly i prestižní světové zpravodajské servery
, však pohřbili čeští zákonodárci. Do protikuřáckého zákona totiž dostali ustanovení, že je zakázán prodej alkoholu z automatů. A to se týká i piva.
Automat ve zdi domu
minipivovaru i nadále zůstává. Už z něj ale neteče pivo, nýbrž limonáda.

pivomat.jpgSamoobslužný výčep

laugh

Pivovar DALEŠICE - pivovar filmových POSTŘIŽIN

Postřižiny jsou devátým celovečerním filmem režiséra Jiřího Menzela. Natáčeny byly v květnu roku 1980 především v Dalešickém pivovaru a jeho okolí. Některé z exteriérových scén (jízda na kole kolem kašny, kadeřnictví) byly natáčeny v Počátkách a vybrané záběry v pivovaru Studená u Telče.  Film na motivy Hrabalovy knihy vypráví o chodu pivovaru za první republiky a rodině jeho správce (ve skutečnosti nevlastního otce Bohumila Hrabala).

pivovar-dalesice---misto-zname-z-filmovych-postrizin-.jpg​ Pivovar Dalešice

laugh

Pivní kola končí aneb soumrak pojízdných výčepů v Amsterodamu.
Kvůli stížnostem na hlučné a podnapilé turisty zakázali v Amsterodamu takzvaná
pivní kola (beer bikes), pojízdné bary se sedadly pro maximálně sedmnáct lidí, kteří pohánějí zařízení silou vlastních nohou. Pojízdný bar prý narušuje veřejný pořádek a blokuje dopravu v úzkých uličkách města. Podle zástupců města osazenstvo pivních kol nezřídka ruší obyvatele svým křikem a navíc často močí na veřejnosti. Zákaz provozování atrakce oblíbené třeba u mužů či žen na předsvatebních večírcích se vztahuje na historický střed nizozemského hlavního města.
Pojízdné kolovýčepy fungují také v Německu, Maďarsku, ale i v České republice (Praha, Brno, Olomouc).

damtours-beerbike.jpg Beer bike Amsterodam

laugh

Ph PIVA ≈ Ph POCHVY♦
Potenciál vodíku neboli pH je míra kyselosti nebo zásaditosti roztoku. Rozsah hodnot je od 0 do 14, přičemž 0 označuje nejkyselejší prostředí a 14 nejzásaditější prostředí. Neutrálním roztokem je voda, jejíž hodnota pH činí 7. Zdravá pochva má pH v hodnotě od 3,8 do 4,5, neboli nachází se v intervalu kyselosti. To je způsobeno tím, že přátelské bakterie žijící v pochvě produkují kyselinu mléčnou, která snižuje hodnotu pH.
Česká piva mají schopnost potlačovat překyselení žaludku. Z toho pramení názor, že reakce piva je zásaditá. Ve skutečnosti musí být podle legislativních předpisů pH piva v rozmezí 4,0–4,9, tzn. piva jsou kyselá. Hodnoty pH piva mimo tento interval znamenají nějakou vadu piva. Piva s pH pod 4 jsou již chuťově kyselá, nepitelná. Takto nízké pH je důsledkem infekce octových bakterií. K tomuto jevu může dojít u starých piv, které dlouho leží ve sklepě při dozrávání při teplotách nad 4 °C. V praxi se pH piva pohybuje nejčastěji v rozmezí hodnot 4,3–4,7. Schopnost piva neutralizovat překyselení žaludku je dána pufrační schopností piva.

​A jaké že z toho všeho plyne poučení? Ph pochvy je přibližně stejný jako Ph piva yes​ 

pivo-a-zena--30-.jpg

♦ Frnda sem - frnda tam, už rozumím proč pivo rád mám.♦ 

laugh

Sládek Jürgen Hopf vaří pivo nesoucí jeho jméno zásadně zcela nahý. Na sobě má pouze bavorskou koženou zástěru a krojový klobouk. Moku to prý dodává výjimečné vlastnosti, které lze srovnat s účinky Viagry. Chmelový nápoj údajně zvyšuje libido, a kdo ho ochutná, zapomene na nudné večery u televize a chce se jen milovat.

jurgen-hopf-.jpg J. Hopf v akci

laugh

"Trávím hodně času tím, že zbytku světa vyprávím o plzeňském Prazdroji a o budějovickém Budvaru. I když si myslím, že Prazdroj v posledních letech ztratil něco ze svého charakteru a obavy mám i o Budvar."
                 Michael J. Jackson připomněl licenční výrobu Prazdroje v polských Tychách a ruské Kaluze a velmi razantně se vyslovil proti takovému postupu
laugh
"Už to chutná mnohem méně po chmelu. Možná, že budou argumentovat, že chuť Prazdroje je teď čistší, a možná budou mít pravdu, ale já jsem miloval tu bohatou chuť sladu a tu vůni - to bylo skoro jako když se nadechnete čerstvého vzduchu; ten první intenzivní úder chmele."
    Michael J. Jackson o Prazdroji
​Já mám podobné pocity, když se napiju Fryštátského ležáku 11° v pivnici Na Bečkách. Je to jako "nadechnutí".
laugh
" Já se nepokouším pivo pozdvihnout, aby se zbavilo jakéhosi dělnického stigmatu, ale chtěl bych, aby bylo víc respektováno - už kvůli tomu, jak dobré pití to je."
       Michael J. Jackson vehementně brojil proti
pivní globalizaci, licenční výrobě piva, monopolizaci.
laugh
Má žena mi láskyplně říká:
"Ty
pivní zmrde"
Přeplaval jsem Guadalcanal
piva
Já su tak hrdé...
Má žena mi láskyplně říká:
"Už zase páchneš"
"Příjdeš domů nalitej jak slíva a hned si dáchneš"
  Xavier Baumaxa -
Pivní zmrd
laugh
Pivo: kolik bychom ho měli pít a je pivo nápoj nebo jídlo?
Dle zkušenosti a výroků lékařských hodí se dobré pivo za posilu kojícím matkám, lidem slabým, starým a jiným po těžké nemoci se zotavujícím. Dobré pivo jest jaksi studená polívka, která podává tělu posilu rychlou, aniž by se účinek její trávením zdržoval. Dávati pivo dětem silným a zdravým jakož osobám snadno krvacejícím, neb těm, kterým často vstupuje krev do hlavy — nikterak se neodporučuje pro účinky jeho na ústrojí těla lidského.
   Karel Starý 1868
laugh
Jak se v Paříži pije české pivo
Naše pivo, pravé »plzeňské« (protože nikdy Plzně nevidělo), prodává se v Paříži jako drahá mast — a pije se s podobnou nábožností. Pravý Pařížan dopřeje si ho málokdy, jen za zcela zvláštních příležitostí, jeho národním nápojem jest absint a víno. Poněvadž pak pařížští číšníci na více piv zařízeni nejsou, znamenají si množství jich tak, že pod každé přinesené pivo staví novou a novou plstěnou podložku. A když přijde host Čech a zasadne k němu a okusí, že je aspoň nekřtěné, a pustí se do něho, potom záhy narůstá před ním pyramida ne sice do výšky věže Eiffelovy, ale do rozměrů zcela slušných k nemalému údivu Pařížanů, kteří nechápají, jak toho možno tolik snésti — ale o svém absintu významně mlčí.
            Světozor 1905
pivo-v-parizi.jpg
   Dobový obrázek: Plstěné podložky pod sklenicí
laugh

 Z mého pohledu je české pivovarnictví na vysoké úrovni, to bych byla sama proti sobě a taky proti své rodné zemi, kdybych tvrdila, že to tak není. Nicméně je to tak, že nás spousta zemí dohnala, ne-li až předběhla. Ale to, co se tady děje, je opravdu velká pivní revoluce a malých pivovarů u nás vzniklo za posledních pár let opravdu hodně. Aktuálně je jich téměř čtyři sta. A vaří se v nich opravdové skvosty.

Šárka Vávrová - redaktorka, pořadatelka Českého pivního festivalu

sarka-vavrova.jpg​ Šárka Vávrová

laugh

Na přelomu roku 2017 a roku 2018 došlo k zajímavé historické paralele. Počet minipivovarů dosáhl 390 a se započítáním velkých producentů je nyní v České republice v provozu 435 pivovarů. Aktuální počet pivovarů tak dosáhl úrovně kolem roku 1930 (období počínající hospodářské krize). Podle odborníků navíc není všem dnům konec.
Při pohledu na celý český trh ale malé
pivovary pořád představují pouhá dvě procenta, zbytek patří „velkým“. I ti ale nabízejí aspoň větší množství různých speciálů. Momentálně už činí asi pět procent objemu jejich produkce.
„Roste zájem o
piva vyráběná méně tradičními postupy, jako jsou nefiltrovaná, svrchně kvašená či pšeničná,“
 výkonná ředitelka Českého svazu
pivovarů a sladoven Martina Ferencová.

martina-ferencova.jpg​ Martina Ferencová

laugh

Pivní turista

Vlastimil Novotný z Jihlavy pěstuje od učňovských let koníčka, kterého mu mohou všichni pánové jen tiše závidět. Tenhle chlápek totiž ochutnal přes 4000 různých piv ze všech kontinentů světa (podle Ahaonline.cz). Do roku  2012 ochutnal piva ze 100 různých států. Vlastimil mimo jiné založil tzv. Svaz pivních turistů:

„Jezdíme pravidelně na expedice do různých pivovarů, kde ochutnáváme novinky. I díky tomu se moje sbírka každoročně rozrůstá.“

Na kolik peněz už ho tato záliba přišla, nikdy nepočítal. „Každopádně koníček to levný není,“ povzdychne si.

„Jsem vyučený kaličem oceli, pracuji na směny, takže přes týden skoro nepiju. Pár kousků si můžu dát jenom v sobotu,“ 

„Před nedávnem (2018) jsem ochutnal svůj čtyřtisící vzorek. Na kontě mám ochutnaných 2.064 československých piv, česká a slovenská piva počítám dohromady, a 1.965 vzorků zahraničních piv“.

Říká pivní turista Vlastimil Novotný

laugh

V pivárni sa pilo málo, dal som si tri pivá
V noci sa mi milovalo, že sa s tebou snívam
     Jožo Ráž / Boris Filan - Bosorka

jozo-raz-a-boxer-jaro-linka.jpg 

Zpěvák a textař Jožo Ráž + boxer Jaro Linka u pivka.

laugh

O pivu se u nás mluví jako o tekutém chlebu. Platí stále, že jsme pivařská velmoc?
Určitě. A platí, že každý Čech rozumí
pivu a fotbalu. Je fakt, že se tu vařilo od nepaměti, várečné právo známe od 12. století. V dávných dobách vařily pivo ženy. Bylo totiž původně podáváno jako pokrm a jedlo se lžící z misek. Z toho pochází slovo „ožrat se“.
  Věra Lehovcová - degustátorka piva
laugh
 Pivu vadí kyslík, světlo, teplo, styk s kovem. Záleží na mikrobiologické čistotě provozu a v konečné fázi na podmínkách přepravy a skladování. I na tom, kdo a jak pivo čepuje… Některé značky divokého kvašení využívají, třeba lambik. Dnes existují mraky malých pivovarů, které si z nečekané chutě udělaly své specifikum.
    Věra Lehovcová - degustátorka piva
vera-lehovcova.jpg​ Věra Lehovcová
laugh
 V Americe mají lidi psychologa – my máme hospody.
     Věra Lehovcová - degustátorka piva (pivovar Velké Popovice)
laugh
Jestli vám vadí kuřáci na ulicích, jděte do hospody.
Tam se nekouří.
laugh
RECEPT NA LETNÍ OSVĚŽENÍ :
Vemte mátu, citron, zázvor a pramenitou vodu. Rozmixujte to, vylijte do záchodu a dejte si
pivo.
laugh
Občas narazíte na člověka, který změní váš život k lepšímu. Říká se mu výčepní.
laugh
O pivu se poprvé dozvídáme z mezopotámských textů, kde se např. v eposu o Gilgamešovi z 3. tisíciletí před Kristem píše, že na počátku věků se původní primitivní bytosti, obývající zemi, proměňovaly v člověka díky vypití sedmi džbánků toho zlatavého moku. Zatímco staří Egypťané později zasvětili pivo bohům, Keltové ho přisoudili obyčejným smrtelníkům a pochopitelně ho vařili i na našem území, což dokládají nálezy staré přes 2000 let.
​Moje nejoblíbenější norma je sedm kousků - něco na tom bude...enlightened
laugh
Na zdraví! V Dánsku uvařil pivovar Norrebro Bryghus pivo pomocí moči.
Kdo byl v roce 2015 v Dánsku na největším hudebním festivalu v severní Evropě a má rád
pivo, může si už brzy pochutnat na své vlastní moči. Tedy alespoň zprostředkovaně. Dánský pivovar se totiž rozhodl k výrobě novinky a jako přísadu použil na 50 000 litrů zpracované moči právě z tohoto festivalu. Pivovar počítá s tím, že si jeho novinku budou dávat především „dobrodružnější“ konzumenti. Pivo se jmenuje Pisner, což je slovní hříčka, která kombinuje název pilsner, kterým se označuje pivo plzeňského typu, a místní slangový výraz pro močení. Pivovar ale všechny uklidňuje. Pisner prý nebude obsahovat lidský odpad, ale bude vyroben ze sladovnického ječmene vyrostlého na polích hnojených spíše než tradičním živočišným hnojem a uměle vyrobenými rostlinnými živinami lidskou močí.
Dánska rada pro zemědělství a potraviny sebrala v roce 2015 od účastníků festivalu v Roskilde 54 000 litrů moči. Na jaře roku 2016 byla moč použita jako hnojivo a z takto pohnojených polí bylo sklizeno 11 tun sladovnického ječmene. Celý projekt je trefně pojmenován Beercycling.
 
beercycling-piser.jpg
 

 

 

 

 

pisner-beercycling.jpg

laugh

ROZHODNÍ HOSTÉ
Pánové Kraus a Niebelstain chodívají spolu do malostranské
pivnice již řadu let, každý pátek, aby si udělali bene po odpracovaném týdnu.​ Svá piva jenom tak cucají, protože jsou spořiví. Dvě, nejvíce tři piva za jeden večer. Mnoho nemluví. Však jsou to magistrátní úředníci a v práci se napovídají až až s obtížnými žadateli. Někdy si na to postěžují. Někdy na hloupé nadřízené nebo volené zastupitele. Jinak často mlčí, nemajíce co moudrého říci, nehledě na to, že by mohli říci, naprostou náhodou, něco, co by, kdyby to někdo slyšel, jim mohlo způsobit nepříjemnosti. Zato uši mají našpicované. Zjistili už, že Sněmovní ulicí chodí nějaká nahá flundra, a to tak nějak vždycky po půlnoci. A že asi ráda přidrží. "No, tak co bychom jí nepomohli?" zeptá se jednoho večera pan Niebelstein pana Krause. "Asi to ta holka pořád potřebuje." "Mají pravdu, pane Niebelstain," pokývne hlavou pan Kraus. "My tak vlastně poskytneme křesťanskou pomoc," rozesměje se svému zdařilému, a dokonce zdvojenému vtipu. "No jo, ale poslouchaj, bude teprve jedenáct a my už dopíjíme třetí pivo," strachoval se pan Niebelstain. "A tak," plácl furiantsky dlaní do stolu pan Kraus, "jednou si dáme ještě čtvrté. Za to to stojí. Věděj, kolik bychom museli platit v takovém tom..." "Ani to strašlivé slovo nevyslovujou. Mráz mi jde po zádech, když si ty strašlivé ceny představím. Pánové tedy prolili hrdlem ještě čtvrté pivo a potom vyrazili za naplněním svých choutek a křesťanskou pomocí nymfomanií stižené ženě.
    Konec povídky si můžete přečíst v knize Erotické pověsti staré Prahy - Jan Žáček (nar.1963)

laugh

Vznik piva typu India Pale Ale
IPA je styl světlého
piva, které bylo poprvé uvařeno v Anglii v 19. století. Jeho vznik byl dán potřebou vyrobit takové pivo, které by bez újmy na kvalitě vydrželo delší dobu i ve složitějších podmínkách. První známé použití výrazu "India Pale Ale" pochází z reklamy zveřejněné v novinách v lednu 1835 (do té doby bylo označováno jako „pale ale pro Indii“, „India Ale“ nebo také „Pale export India ale“)

laugh
Za pozornost stojí rozsáhlý místopis pražských hostinců, které Jan Neruda jako starý mládenec pravidelně navštěvoval. Je jich mnoho, a tak za všechny dva, jež dosud fungují - U Zlaté husy na Václavském a U Glaubiců na Malostranském náměstí. Nejoblíbenější pražská restaurace Jana Nerudy byla na rohu Spálené a Purkyňovy ulice na Novém Městě v domě U Ježíška. Básník tu měl jako vážený štamgast vlastní stůl, kde se scházel s uměleckou i akademickou elitou té doby. Říkalo se dokonce, že kdo se chce s Nerudou seznámit, musí za ním k Ježíškovi.

laugh
Rád poslouchám když se rock and roll zpívá
Na zábavách kde čepujou
piva
Voblíknu špinavý džíny a jde se
Vobsluhující číšník nese...
zase pivo!
     Sáša Pleska (skupina BRUTUS)

laugh
Jdu válet do pivovaru sudy,
mé tělo zesílí a potlačí nízké pudy.
Budu se víc líbit Tamaře
na podzim, v zimě i na jaře,
vždycky si přála mít svalouše,
a ne nějakýho teplouše.
   Pepa Nos - Pivovarnická

laugh

Však jedno tam zůstalo tak jako dřív
kdo zavítal hlad měl a strádal
dostal hned najíst moh vypít pár
piv
i v noci aniž by se hádal
 J. Samson LenkZájezdní hostinec  (
BOKOMARA)
laugh
V hospodě u pivovaru
Moje Máňa bydlí
Má charakter a má páru
Chrání svou čest židlí
Samí dědci uslintaný
Nenechavejch vočí
Choděj domů zkárovaný
A pod lampou močí
Servírka má život těžký
pokud není lehká
Ale nemá život lehký
Pakliže je těžká
Tak jim plivne bez váhání
Do zlatistejch moků
Máňa ta si svou čest chrání
šedesát dva roků
 J.M. Brabec - Pivovarská Mary (
BOKOMARA)

laugh

Byl u mě doktor a ten mi řek
na tuhle nemoc chlapče nemám lék
není tu šance že ti bude líp
vážně se mnou nic nedělá
když vidím nahý ženský kolena
od těch věcí mám už dávno klid
neměl jsem zrovna dobrou náladu
když požádal jsem dědka o radu
co po ulici dvě ženský si ved
poznal nápoj co vařej na jihu
od tý doby že je denně na
pivu
nikdy neměl sílu co má teď
    TLUSTÁ BERTA - Pivo třeboňský

laugh
Pivovarští koně grošovatí
Přivezli
pívečko, kdo ho platí
Jen ať platí grošovatí
To, co se vypije, se neztratí
Jen ať platí grošovatí
To, co se vypije, se neztratí

Pivovarské koně češe kočí
Šenkýř je filuta,
pívo točí
Pívo točí a co kočí
Ten domů bez
píva nevykročí
Pívo točí a co kočí
Ten domů bez
píva nevykročí
V těch našich hospůdkách bejvá živo,
Protože my máme dobré
pívo
Pívo dobré, ženy hezké
Nejlepší jsou dary země české
   Česká lidová - Pivovarští koně
pivivarsti-kone.jpg
Pivovarští koně (v tomto případě ryzáci) u Jubilejní brány (Plzeňský Prazdroj)
laugh
Jedna hláška na téma HOSPODA:
"Mamince vyřiď, že je tady úplnej ráj na Zemi, a že tady zůstaneme jak jen dlouho to půjde."
   Ota Pavel - ZLATÍ ÚHOŘI (režie filmu Karel Kachyňa)
zlati-uhori.jpg...z filmu ZLATÍ ÚHOŘI
laugh
Restaurace U Rozvědčíka
Co takhle zajít na
pivo k Rozvědčíkovi? Do kultovní hospody, kterou proslavil Ota Pavel. Kdo nečetl jeho knihy, ten jistě viděl krásný Kachyňův film Zlatí úhoři, nebo jeho další skvělý film Smrt krásných srnců.
Stejně jako v předválečných časech stojí restaurace na svém místě u Berounky. Když se z Křivoklátu vydáte na Roztoky a potom budete pokračovat silničkou podél řeky na Nezabudice a Týřovice. Cestou k Rozvědčíkovi se můžete zastavit na přívoze v Luhu pod Branovem. Tam žil a tamní starousedlíky převážel za prací, přáteli, láskami i na hřbitov přes Berounku Karel Prošek, další hrdina z Pavlových povídek. U slavné hospůdky můžete posedět na zahrádce ve stínu lip, vybrat si z nabídky
piv (Plzeň, Gambrinus, Bernard, Bakalář nebo Svijany) a k tomu si dát třeba utopence nebo tlačenku s cibulí. Sázkou na jistotu je také svíčková a ovocné knedlíky. Už léta neměnný je systém "roznášení" jídla. Zatímco v lokále všechno dostanete až pod nos, na zahrádce to tak snadné není. Jídlo si objednáte v restauraci, dostanete číslo a pak už venku čekáte, až se z okénka ozve to vaše. Personál je jednoduše zakřičí, případně ho zahlásí do mikrofonu. Dřív se používal i klasický megafon.

smrt-krasnych-srncu.jpg


 

 

 

 

 

                     

...z filmu SMRT KRÁSNÝCH SRNCŮ (na snímku Karel Heřmánek)

laugh

„Narodila jsem se v Praze na Vinohradech, a protože můj tatínek pracoval v pivovaře, měli jsme tam i služební byt. Také moje první cesta z porodnice vedla tedy rovnou do pivovaru. Když jsem byla větší, bylo pro mě toto místo posvátné také proto, že zde před válkou točil některé scény svých filmů Vlasta Burian a na dvoře se ještě sem tam našly filmové lampy.“
    Jitka Molavcová - herečka, zpěvačka
laugh
Na otázku, jaké z druhů piv má nejraději, mi herečka a zpěvačka Jitka Molavcová odpověděla, že pivo je boží dar a na tom, jestli jde o pivo světlé, černé, řezané či kvasnicové, už tolik nesejde.
„Plzeň, Budvar, Samson, Kozel, Radegast i jakékoliv jiné druhy
piva mi vždycky spraví nejen žaludek, ale i náladu. A když jsem v zahraničí, ochutnávám ráda i tamní produkci, ale tak jako u nás mi ještě nikde pivo nechutnalo.“
Škoda, že Jitka a redaktorka Věra Keilová (Právo) mluví více o pivních značkách a méně o druzích piva... crying
laugh
První veřejné vystoupení Jitky Molavcové se odehrálo v místech, kde pivo teklo a dodnes teče proudem - v kabaretu a dnešní pivnici U sv. Tomáše na Malé Straně. „Byly mi asi čtyři roky a bylo to na mikulášské besídce. Maminka totiž u sv. Tomáše pracovala jako provozní. Na výzvu konferenciéra, kdo z dětí zazpívá a zarecituje, jsem se přihlásila a před plným sálem spustila: Mým domovem tichá je putyka, mou touhou je sklenice plná… Vystoupení mělo úspěch, zato moje maminka omdlívala,“ usmívá se Jitka Molavcová.
jitka-molavcova-pivo.jpg  Jitka Molavcová + láhve Plzeňského Prazdroje
laugh
Nejradši mám
pivo točené z tanků, čili nikoliv ze sudů, kdy je do pípy poháněno kysličníkem uhličitým. Když se jeho poměr v pivu přežene, trochu pak připomíná sodovku,“ vysvětluje zpěvák a hudebník Vilém Čok. Pražské restaurace, kde mají plzeň točenou z tanku, vyjmenuje obratem: „U Pinkasů, PUOR Celnice, U Rudolfina…“
Jako znalec kvalitního
piva se redaktorky Věry Keilové zeptal, jestlipak ví, proč je na pivu pěna, kterou nejvíce ničí již zmiňovaný CO2. „Nevíte? Pěna je na pivu proto, aby se do něj nedostal vzduch, takže čím déle se na něm udrží, tím je nápoj lahodnější.“
Z uvedeného vyplývá, že otevřít si doma lahvové pivo, nebo dokonce pivo z „petky“ je pro zpěváka jakousi degradací.
píše Věrka Keilová (Právo)
  Pro "znalce kvalitního piva" Viléma Čoka je lahváč a PETka fuj, ale pivo z tanku je skvělé....i když je pivo v tanku uchováváno v jednorázovém polypropylenovém vaku. PET mu vadí, ale PP ne cryingno. Znalec Vilém mi připoměl dva chytráky, kteří se na pivním festivalu vytahovali vlastní pivní sklenicí a ohrnovali nos nad mým pivem v kelímku. Oba milovníci tankového piva zřejmě netušili, že můj kelímek a jejich PP VAK (z kterého tak milují pivo) mají zcela totožné chemické složení - POLYPROPYLEN cryingno
pp-vak.jpg
Pivní vak z tanku + pivní kelímek = POLYPROPYLEN 
laugh
Ital nezná ten zázrak
a tak mu chátrá tělo
Ital nezná ten zázrak

Pivo, vepřo, knedlo, zelo...
  Karek Šíp
pivo-vepro-knedlo-zelo.jpg Pivo, vepřo, knedlo, zelo
laugh
Pivovar Guinness přestal po 256 letech přidávat do svého piva během výroby prášek z rybích měchýřků z ryb z řeky Mekong. Pomáhal s filtrací nápoje a odstraněním kvasinek. Čiření piva (výraz pro odstraňování kalících částic) probíhá během celého procesu výroby. Využívá se k tomu samozřejmě gravitace, mechanické síly a další technologické postupy, kdy se částice vylučují z produktu. A právě zde nastupují rybí měchýřky z ryb z řeky Mekong, respektive vysušený prášek z nich - odborně se mu říká vyzina. Protože tyto ryby žijí v teplých vodách, narostly jim enormně velké plovací měchýře tvořené především kolagenem. Při lovu ryb je to odpadní materiál. Kolagen funguje při odstraňování kvasinek zjednodušeně řečeno takto: je nabitý pozitivním (kladným) nábojem, zatímco kvasinky jsou záporné. Částice se tedy k sobě přitahují, shlukují se a postupně vlastní vahou klesnou ke dnu.
pivo-a-zena--62-.jpg GUINNESS
laugh
Použití tzv. Irského mechu - to je druh mořské řasy (chondrus crispus; puchratka kadeřavá), který obsahuje velké množství karagenanu a má široké uplatnění v potravinářském průmyslu. Obliba řasy vzrůstá především u domovarníků piva a slouží podobně jako vyzina na čiření piva. Nejčastěji se aplikuje při chmelovaru, ale její formy se dají použít i v následných krocích.
Hodně okrajovou záležitostí může být i použití dubových štěpků (či chipsů). V dnešní době se jejich užití také velmi rozšířilo hlavně co se týče úpravy senzorických vlastností
piva. Dubové dřevo obsahuje velké množství taninů, které teoreticky mohou také napomáhat při čiření piva (stejně jako Irský mech nebo rybí měchýřky).
laugh
Naše spodně kvašené ležáky se čiří nejčastěji pomocí křemičitých solů (ano, skutečně jsou to TY soly), které se vyrábí z vodního skla (písek, uhličitan sodný a voda). Princip odstranění kvasinek je principiálně stejný jako u namletých měchýřků. Soly mají kladný náboj, přitahují kalící částice, vytvářejí shluky a sedimentují. U nás tedy při výrobě převažují již zmíněné křemičité soly a jejich varianty (xerogely,hydrosoly, silikagely), které obsahují dominantní množství oxidu křemičitého, který působí jako absorbent dusíkatých látek. Mezi další čiřící prostředky patří například tanin, který sráží polypeptidy, ale není tak účinný. Oddaluje tvorbu zákalu ve finálním pivu pouze asi o tři až čtyři měsíce. Někde se používá i u nás zakázaný formaldehyd. Pro boj s polyfenoly se dříve se používal kasein a keratin (bílkovina), v dnešní době převažuje použití takzvaný PVPP (polyvinylpolypyrrolid).
   bývalý sládek
Pivovaru Vyškov Jakub Hájek v rozhovoru s Janem Kužníkem
laugh
Sládek František Ondřej Poupě (1753-1805) patří mezi významné osobnosti českého pivovarnictví, byl přímo zakladatelem českého odborného pivovarnictví. Někdy je nazýván jako „geniální sládek“, zajímal se o kvasnou chemii, proslul také jako konstruktér pivní váhy. Navrhl řadu úprav výroby sladu a piva, sládky přesvědčoval o výhradním používání ječného sladu, připravil dávkování chmelu. Ke konci 18. století napsal dvoudílný spis – Umění vařit pivo fyzicko-chemicko-hospodářsky popsané. V roce 1801 vydal první českou učebnici o pivovarnictví – Počátkové základního naučení o vaření piva.
laugh
Československo v roce 1918 převzalo z monarchie 562
pivovary, 2. světová válka velkou část z nich zlikvidovala.
laugh
Chmelařství Tršice.
První zmínka o pěstování chmele v hanáckých Tršicích je z r.1506 (o pivovaru r.1561). Majitelem Tršic byl tehdy Nikodem z Bobolusk (Bobolusky - malá osada v Polsku). Historie moravského chmelařství je spojena se jménem Hynka Florýka, moravského sedláka v obci Tršice. Hynek Florýk zavedením pěstování chmele postavil mezník v hospodářském životě Tršic a širokého okolí. Nejstarší chmelaři si vzpomínají, že v Tršicích a okolí, kde se pěstovalo nejvíce chmele, se této polní kultuře neříkalo chmelnice, ale po hanácky "chmelén". Chmel se na Hané nečesal, ale "obiral". Sezonním dělníkům při sklizni se říkalo "obirači". Místo dočesné bývala "doobiraná". Chmelovým hlávkám se říkalo "šeške". Neměřilo se při sklizni na věrtele, ale na "miro", která měla 100 "cólu". Chmelové štoky měly "opratu" a listí s ostatními částmi rostliny to bylo "chmeléni". Toto využívali hlavně drobní pěstitelé ke krmení domácích zvířat. Opraty bývaly někdy i topivem. Ještě něco stojí za připomínku. Protože při sklizni, která se zpravidla protáhla až do září, pomáhali i školáci, začínal školní rok na Tršicku až 15.září a končil 15.července. Změnilo se to až v samostatném Československu. To všechno odvál čas. Moderní chmelařství je dnes docela jiné a pamětníkům nezbývá, než vzpomínat a srovnávat. V současnosti se produkce chmele snižuje, chmelařský areál je využíván pouze sezónně a to jen částečně.
tropicke-noci-behem-chmelove-sklizne-servirovaly-uchvatnou-oblohu.-petr-topic.jpg Foto: Petr Topič
Tropické noci, během sklizně zeleného zlata, servírují úchvatnou oblohu...
chmelova-brigada.jpg Foto: Petr Topič
...a jitra bývají na chmelénu taky krásná.
laugh
Z nefiltrovaného piva nebyly odděleny pivovarské kvasinky, proto je chuťově bohatší a obsahuje i více vitaminů skupiny B i minerálů. Vyšší obsah minerálních látek závisí na množství přítomných kvasinek,“
potvrzuje Ing. Věra Hönigová z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.
laugh
Nejnovější studie University College London vztah mezi nárůstem tělesné hmotnosti a pitím piva nepotvrdila. Podle zkoumání této univerzity má neblahý vliv na zvyšování váhy nárazové pití většího množství alkoholu a samozřejmě nedostatek pohybu. „Pivo je spíše koktejl nutričně významných látek. Je pravda, že hořké chmelové látky obsažené v pivu podporují trávení a zvyšují apetit. Takže se spíše tloustne po jídle, které člověk povzbuzen pitím piva sní. Pro zajímavost: energetická hodnota výčepního piva je mezi 130 -190 kJ/100 ml, jablečný džus má 240 kJ/100 ml a červené víno má dokonce 300-370 kJ/100 ml,“
vysvětluje Ing. Věra Hönigová
laugh
"Tak kdepak je ten prďola, co tady čepuje to pivo?"
Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák, Oldřich Lipský -Jáchyme, hoď ho do stroje!
prdola-pivo.jpg 
Luděk Sobota, M. Vančurová a Karel Novák ve filmu Jáchyme, hoď ho do stroje.
laugh
A tenhle znáte?
Paní Nováková se ptá Pepy:
"Kam jsi dal těch 200 korun, co jsi dostal na nákup?"
"Jednomu staršímu muži."
"Odkdy jsi takový lidumil? Co vlastně ten chlap dělal?"
"Čepoval
pivo!"
laugh
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

Portrét




Statistiky

Online: 1
Celkem: 7030
Měsíc: 947
Den: 36