Citáty, popěvky a hlášky o pivu a hospodách 8
Pivovar a restaurace U Fleků
Pivovar U Fleků je jediným pivovarem ve střední Evropě, kde se pivo vaří bez přestávky déle než 500 let. Svou slávu získal čepováním speciálního 13° piva a vyhlášenou staročeskou kuchyní. Pro řadu hostů se stalo U Fleků poutním místem pražských a českých pivařů, pro jiné zajímavou historickou památkou a jednou z nejznámějších pražských pivnic. Chloubou pivovaru je historická varna z počátku století. Atmosféru starobylého domu podtrhuje výzdoba i stylové zařízení hostinských místností a všech sálů. Od nejproslulejšího a osobitého sálu Akademie, kde se v minulém století scházely známé postavy české kultury, přes Václavku s barevnými vitrážemi až po Rytířský sál zařízený v romantickém duchu. Součástí historického objektu v pražské Křemencově ulici je kromě pivovaru také restaurace, Kabaret U Fleků a expozice Pivovarského muzea U Fleků. První písemná zmínka o pivovaru pochází z roku 1499, kdy objekt koupil sladovník Vít Skřemenec. Pro pivovar je významný zejména rok 1843, kdy se tam začal vařit již zmíněný proslulý Flekovský tmavý 13° ležák. Ten se vaří dodnes. Mezi slavnými hosty, kteří zde popíjeli, byl například Josef Kajetán Tyl, Jan Neruda, Mikoláš Aleš, Jaroslav Vrchlický, Jan Werich, Karel Hašler, Ema Destinnová, Jindřich Plachta, nebo autor Osudů dobrého vojáka Švejka za světové války Jaroslav Hašek.
Plzeňský Prazdroj od 1. října 2019 zvýší ceny piva v lahvích a plechovkách v průměru o 50 haléřů. Zvýšení cen se netýká celého sortimentu, ale jen některých balení značek Pilsner Urquell, Radegast, Gambrinus, Velkopopovický Kozel a Birell. Informace, které novináři zjistili z okruhu obchodních řetězců, v pátek potvrdila mluvčí pivovaru Jitka Němečková. Zdražení pivovar zdůvodňuje růstem nákladů na výrobu, balení a distribuci. „Rostou ceny vstupních materiálů a zejména se zvyšují náklady v dopravě a logistice,” uvedla Němečková. Prazdroj podle ní také zohledňuje vysoké investice ve výrobě, které jdou v posledních době zejména do balených piv.
Plzeňský Prazdroj vykázal v roce 2018 čistý zisk 4,5 miliardy korun při tržbách 16,5 miliardy korun. Od března 2017 je majitelem Prazdroje japonská skupina Asahi, která jej převzala od koncernu AB InBev.
ZDROJ: www.novinky.cz
Ta šenkýřka z Vikárky točí pivo denně,
též točívá s mládenci často zatroleně.
Piva mívá zásobu, lásky ještě více,
ta šenkýřka z Vikárky, krásná nevěrnice...
Noty k písni Vikárská písnička napsal skladatel Oskar Nedbal na text svého přítele Uno Hraběte.
Jsi v zahradě hospůdky v okolí Prahy
Cítíš se zcela šťasten na stůl ti růži dali
A místo abys psal svou povídku lenošíš po hříchu
Hledě na mandelinku spící v růžovém kalichu
Na smrt jsi smuten byl v ten den kdy sebe v nich objevil jsi
Podoben Lazaru kterého světlo drtí
Pozpátku točí se ručičky v židovské čtvrti
A ty couráš ve vlastním životě pomalu
Jdu na Hradčany nahoru a poslouchaje k večeru
Jak v hospodách české písně zpívají
Guillaume Apollinaire - francouzský básník polského původu píše o pražských hospodách ve verších svého Pásma.
Jedno obyčejné pivo může člověka někdy přijít pořádně draho. V jednom z hotelů v Manchesteru se o tom přesvědčil australský sportovní novinář Peter Lalor. Hotel mu za jedinou pintu piva (0,57 litru) naúčtoval 55 tisíc liber (1,56 milionu korun), kvůli vysoké transakci mu navíc banka strhla poplatek ve výši dalších 1380 liber (39 tisíc korun). Překvapenému novináři tak zůstal téměř prázdný účet.
Peter Lalor je novinář píšící o kriketu a v neděli sledoval jeden z kriketových zápasů na Old Trafford. „Před cestou domů jsem se rozhodl zajít do hotelu ještě na jedno,“ uvedl Lalor pro deník Guardian.
Objednané pivo Deuchers IPA mělo původně stát 5,5 libry. Částku ale personál zřejmě na platebním terminálu špatně zadal.
Lalor si s sebou nevzal brýle a špatně viděl na účtenku, měl však prý neodbytný pocit, že je něco špatně. „Kolik že jsem za to pivo zaplatil?“ otázal se tedy ženy za barem. Barmanka se na účet podívala a neubránila se výkřiku. Hotel právě naúčtoval v přepočtu více než milion a půl korun.
Jak uvedl novinář, manažer hotelu okamžitě přiznal chybu a přislíbil pomoc při stornování celé transakce. Lalor byl vděčný a odešel spát v domnění, že banka stejně tak vysokou platbu neautorizuje. Jenže platba odešla. „Vzbudil mě telefonát od mojí ženy, že máme prázdný účet a nemůže si vybrat peníze,“ uvedl Lalor. K tomu si banka strhla poplatek za provedení platby. „Peníze vám z účtu strhnou během chvíle, ale očividně to trvá až do deseti pracovních dnů, než je pošlou nazpátek,“ postěžoval si trpce novinář.
„Jeden vtipálek si mě dobíral, že mi prostě zaúčtovali normální londýnské ceny,“ prohodil už s úsměvem novinář. Hotel je s ním v kontaktu a pracuje na urychlení celé záležitosti. „Vypadá to, že jsem si objednal nejdražší pivo v historii. Bylo dobré, ale ne tak dobré,“ smál se Lalor, doufaje, že jeho úspory co nejdříve přijdou.
Profesor Josef Charvát coby známý internista a zakladatel české endokrinologie, navštěvoval vinárnu pravidelně s rodinou v neděli. Začínal oběd vermutem, ďábelskými toasty, slepičí polévkou, posléze něčím velmi důkladným a končil pivem.
ZDROJ: Pražské hospody - Slavomír Ravik
Zázrak asi! V čem to je?
Odpověď tkví na dně džbánku
Plzeňského Prazdroje.
Verše napsané na stěně restaurace U Dvou koček v Praze
mažme šišku fest.
Verše napsané na stěně restaurace U Dvou koček v Praze
Ještě před několika měsíci se po našem hlavním městě proháněly tzv. beer biky - pivní kola, která ležela mnohým lidem v žaludku. Vedení města zkraje roku 2019 tuto atrakci vymýtilo. Jenže ta samá společnost, která provozovala pivní povozy, se nyní vrátila s novinkou - tzv. beer busem! Pivní autobusy jsou ještě sofistikovanější, než byla pivní kola. Za 400 euro (cca 10 tisíc korun) se v něm můžete s kamarády povozit 2 hodiny, pít pivo, prosecco nebo cider a poslouchat nahlas muziku. Když si připlatíte dalších 50 euro, dostanete 4 pizzy anebo polonahou ženu. Za poplatek 50 euro si můžete během jízdy objednat striptérku na 15 minut. Přesně na taková lákadla turisté slyší a majitel společnosti Prague Beer Bike, která pivní busy provozuje, si je toho vědom.
Důvodem ke zrušení pivních kol bylo především zpomalování provozu, hluk a nebezpečí pro chodce, což už ale pivní busy nezpůsobují.
Hola, braši, kamarádi,
tamhle se kouří
je to jistě pivovar
a pivo se vaří!
Nekažte nám radovánky,
naplňte nám naše džbánky
Dvorní lékař samotného císaře Rudolfa II. Tadeáš Hájek z Hájku sepsal dílo O PIVĚ (1585)
"Jak to skončí? Co?"
Skončí to někde v nějakým městě
na zbytečným rockovým koncertě
kde bude vidět na hudebnících jejich nuda a úpornost.
V koutě.
Plnej špatnýho piva a špatnejch myšlenek
začnu si pískat naše requiem
Vyjdu ven před ten úžasnej klub
plnej sprejovejch nesmyslů
a aniž bych mrknul na svý unavený auto
odejdu na nádraží
Budu myslet na tebe
na tebe ve vlaku, v letadle, na lodi, ve větru
Budu přemýšlet, kde se navečeřím
jestli si nenatrhám zmrzlou kukuřici pro prasata
Budu snít o tom
jak by to bylo
kdybych položil svou tvář na dech tvých křídel.
Budu v rachotícím smradu vlaku
a začnu zpívat
začnu zpívat:
Byla to dívka odjezdu
Byla to dívka odjezdu
Byla to dívka odjezdu.
Filip Topol - Dívka odjezdu - album Sakramiláčku
Pivo jako „svědek“ téměř celé historie národa i jeho země...
M. Ruppert a Z. Susa u piva. FOTO: Česká Televize.
Pivo v českých dějinách vždycky hrálo roli nenápadného, ale důležitého hybatele. "Působilo jako Jára Cimrman. Bylo u všeho významného, co se u nás stalo,"
"Já bych s přibývajícími léty připustil i tři piva denně. Pivo je výborný hydratační nápoj, obsahuje vyváženou směs iontů, vitaminy, zbytkové látky, antioxidanty – to všechno jsou látky zdraví prospěšné. A v poslední době se ukázalo, že malé množství alkoholu, které obsahuje ta doporučená dávka piva, také prospívá zdraví. Mírní konzumenti alkoholu mají méně infarktů a mozkových příhod než abstinenti, a podle některých studií také ve stáří pomaleji blbnou než abstinenti. Nemírní pijáci jsou ovšem výrazně nemocnější než abstinenti, takže na tom dodržení doporučené dávky velice záleží."
Doc. MUDr. Zdeněk Susa, CSc. (* 25. října 1942, Praha) je český lékař, evangelický kazatel, nakladatel a poutník.
K pouti za českým pivem se dostal poměrně pozdě a vlastně náhodou, když ho kolegové sdružení v pivním klubu pozvali na exkursi do pivovaru Klášter Hradiště. Tam pronesl přednášku o vztahu piva a klášterů, která měla takový úspěch, že ho donutila psát další a další historky o pivu a jeho vztahu k českým dějinám a významným osobnostem. Tyto historky po čase vydal ve Velké české pivní knize (2008). Ta se stala bestsellerem.
V Mnichově v sobotu 21.9. 2019 v poledne odstartoval nejslavnější pivní festival na světě Oktoberfest. Pivo bude i letos o něco dražší než předchozí rok. Za litrový tuplák piva návštěvníci letošního už 186. ročníku Oktoberfestu zaplatí mezi 10,80 a 11,80 eura (280 až 306 korun). Mezi letošní novinky patří atrakce s využitím virtuální reality nebo první klimaticky neutrální festivalový stan. Návštěvníci festivalu, kteří ekonomice bavorské metropole každoročně přinášejí kolem 1,2 miliardy eur (31 miliardy korun), se vedle piva tradičních mnichovských značek Augustiner, Paulaner, Spaten, Löwenbräu, Hacker-Pschorr a Hofbräu mohou těšit i na tradiční pochutiny v podobě preclíků, klobás či grilovaných kuřat, kterých se každoročně snědí statisíce. Počátek pivních slavností, které se postupně proměnily v obří komerční podnik, spadá do října 1810, kdy po své svatbě uspořádali bavorský korunní princ Ludvík a jeho manželka Tereza Sasko-Hildburghausenská pro obyvatele království na louce za Mnichovem slavnost s koňským dostihem. Akce měla úspěch a začala se konat pravidelně jako říjnová slavnost (Oktoberfest). Svůj název si udržela i poté, co kvůli teplejšímu počasí její začátek organizátoři posunuli na září.
www.novinky.cz
Karel Hájek - fotograf
Švejk se loučí se sapérem Vodičkou - Osudy dobrého vojáka Švejka (Jaroslav Hašek)
když z hospody domů příjdu já,
ty nevíš, co fláma zkusí,
co do sebe nalejt musí,
ženo, ženo, nebuď na mne zlá.
"Společnost, která nebyla s to bojovat za svůj stát, se nakonec změnila v pospolitost konzumentů, které spojuje láska k pivu. Je to dobře vidět v próze Oty Pavla, který jako zralý člověk dospěl k názoru, že na něm nic nezáleží, a tedy musí prožít svůj život co nejlépe, uzavřen v soukromí a u psaní knížek,"
Polský životopisec, prozaik a překladatel českých autorů Aleksander Kaczorowski pokládá dílo Oty Pavla za "podstatu češství".
"Nesnáším Čechy. Dlouhodobě mě strašně rozčilují. Je to země zajímavé kultury, zvláště ve 20. století, ale ti lidé? Potvrzení průměrnosti u (Bohumila) Hrabala se mi líbí jako literární gesto, ale ne jako životní postoj. Taková mentalita je z dlouhodobého hlediska destruktivní,"
Dr. František Lexa: EGYPTSKÁ KNIHA MRTVÝCH (vyd. 1921)
František Lexa (5. dubna 1876, Pardubice - 13. února 1960, Praha) byl český egyptolog, zakladatelem české egyptologie. Působil také jako profesor egyptologie na Karlově univerzitě a přispěl k založení Československého egyptologického ústavu. František Lexa byl mj. štamgast v pražském hostinci a pivovaru U FLEKŮ.
Příležitostný herec, zpěvák skupiny Monkey Business a průvodce seriálu České televize PIVNÍ PUTOVÁNÍ Matěj Ruppert uvádí, že jediná droga, kterou je jeho tělo schopno akceptovat, je PIVO. Ve třetím díle seriálu PIVNÍ PUTOVÁNÍ nás průvodci provázeli pivní Prahou. Matěj Ruppert a Zdeněk Susa poseděli mj. v kultovní pivnici U FLEKŮ. Ruppert při této příležitosti zavzpomínal na dětství. Maminka malého Matěje často posílala ke FLEKŮM pro tatínka, který se v hospodě jaksi pozapoměl. Ruppertovi bydleli hned za rohem, kousek od slavného pivovaru a hostince. Matěj také vzpomínal, jak jim němečtí turisté - návštěvníci pivovaru močili pod okny.
Halina Pawlowská - Pravda o mém muži
Halina Pawlowská - Pravda o mém muži
Halina Pawlowská - Pravda o mém muži
Halina Pawlowská - Pravda o mém muži
Útlá publikace je pro některé literární historiky velkým překvapením. Autor totiž nastiňuje nečekané souvislosti. „Mácha při své pouti navštívil dvacet šest hradů, proč však tolik oklik na jeho cestě?“ ptal se Zdeněk Susa a sám si odpovídá: „Na celé trase bylo celkem padesát šest pivovarů. Mám za to, že mířil právě tam,“ říká Susa, vědec a spisovatel. A mezi všemi 56 pivovary měl centrální postavení Klášter Hradiště. Tady Mácha obnovil sílu a načerpal inspiraci k další pouti a průzkumu mnoha dalších pivovarů. Ptáte se, proč zrovna Klášter? Mácha byl chudý student, tak vyhledával na cestách místa, kde se mohl zadarmo najíst a napít. A tady v Klášteře žili rodiče jeho přítele a častého spolupoutníka Eduarda Hindla. Eduardův otec byl panský úředník a měl co dělat i se správou pivovaru. Severovýchodní cíp Máchovy cesty ukazuje, že tam šel kvůli pouhým dvěma hradům – Adršpachu a Choustníkovu Hradišti. Proč si kvůli nim tak zašel? Proč minul dalších šest hradů? To zcela srozumitelně vysvětluje 12 navštívených pivovarů. Zdeněk Susa z toho vyvozuje, že Mácha navštěvoval hrady pouze, když byly u pivovaru nebo na cestě mezi dvěma pivovary. V jeho korespondenci našel důkaz – dopis Eduardu Hindlovi. Mácha se v dopise svému nejbližšímu příteli nezmiňuje o majestátních zříceninách ani o svých romantických vizích. Zato považuje za nutné zdůraznit tyto podrobnosti:
„Dne pětadvacíétého, na den Panny Marie bylo nás šestnáct statných lidu na zbořeném hradu Okoři. V Tuchoměřicích jsme vypili na posnídanou dvě veliké sladovnické konve piva a seděli jsme při tom ve dvoře v pivováru na zemi.“
Zdroj: www.idnes.cz, Pivní putování - TV seriál České televize
Miletínský pivovar
Blaze živu býti, kde se vaří
sladké, chutné, dobré pivíčko,
tamť se hledí v parnu pod víčko,
tamť se všecko veledobře daří...
Sladší jest však tamtéž poklad jiný,
kdykoliv se kráčí silnicí,
an Erbena přešťastného činí;
neb tam, dražší nad přeskvostné dary,
kyne perle tamtéž bydlící,
kdy on svojí ladnou spatří Mary.
zápis K. J. Erbena
Alou vivat!
Prostonárodní české písně a říkadla sebral a vydal Karel Jaromír Erben v Praze r. 1864.
V porevolučním roce 1990 natočil režisér Jiří Menzel záznam divadelní inscenace podle jednoaktové hry Václava Havla AUDIENCE.
Sládek: A to jste znal taky různý herečky, když jste psal pro to divadlo?
Vaněk: Samozřejmě.
Sládek: Taky Bohdalovou?
Vaněk: Ano.
Sládek: Osobně?
Vaněk: Ano.
Sládek: To byste ji někdy moh pozvat na pivo. Vzali bysme k tomu ještě Bureše. Mohla by být sranda, co říkáte?
Vaněk: Hm...
Sládek: A nebuďte smutnej!
Vaněk: Já nejsem smutný.
Sládek otevře další láhev a naleje si pivo.
Sládek: Ten mladej na spilce - víte kterej?
Vaněk: Mlynárik?
Sládek: Na toho bacha. A Gotta taky znáte?
Vaněk: Taky.
Sládek: Škoda, že jste tu nebyl tak před pěti lety! To byste viděl partu! Kdepak dnes, to už vůbec není ono! Tý srandy, co tady bylo! Scházeli jsme se na sladovně. Já, nějakej Kája Mařánek, ten už tady není, Honza Peterků, holky z flaškovny. Kolikrát jsme to táhli až do rána. A vidíte, všecko se nakonec stihlo udělat! Však se zeptejte Honzy Peterků, uvidíte, co vám řekne.
Vaněk: Už mi o tom vyprávěl.
Vaněk: Nezlobte se, ale v tom já vám můžu těžko pomoct.
Sládek: Ale můžeš! Jen kdybys chtěl.
Vaněk: Já? Jak to?
Sládek: Jsi přece inteligent, ne? Máš přece politickej přehled, ne? Píšeš, ne? Kdo jine má vědět, co vlastně chtějí vědět, než ty?
Vaněk: Promiňte, ale to snad...
Sládek: Koukej, v tom skladě bys měl fůru času. Co by ti to udělalo, kdybys mi to jednou tejdně hodil na papír? Za to ti snad stojím, ne? Budu nad tebou držet ochrannou ruku! Budeš se tam mít jak prase v žitě! I pivo si tam budeš moct nosit — kolik budeš chtít! Pro tebe to přece musí bejt hračka! Jsi přece, sakra, spisovatel! Ten Tonda Mašků je fakt slušnej kluk a fakt to potřebuje. Tak ho nemůžem přece nechat ve štychu! Anebo jsme si, sakra, neřekli, že budem táhnout za jeden provaz? Že si budem pomáhat? Že budem zkrátka parta? Neťukli jsme si snad na to? No řekni — ťukli jsme si na to, nebo neťukli?
Vaněk: No dobře, ale...
Sládek: Všechno teď, Ferdinande, záleží na tobě! Když nám píchneš, bude všechno dobrý! Ty pomůžeš mně, já jemu, on mně a já zas tobě! Nebudem si přece dělat z života peklo! No — co koukáš?
Váněk: Já nekoukám...
Sládek: Měl bys přímej vliv na to, co o tobě budou vědět — to přece není k zahození.
Vaněk: Já vím...
Sládek: A v tom skladu by to bylo přece taky dobrý, ne? Teplo — fůra času...
Váněk: Bylo by to výborné...
Vaněk: Pane sládku...
Sládek: Co je?
Vaněk: Já jsem vám opravdu velmi vděčen za vše, co jste pro mne udělal. Vážím si toho, protože sám vím nejlíp, jak je takový postoj dnes vzácný. Vytrhl jste mi tak říkajíc trn z paty, protože já vážně nevím, co bych si bez vaší pomoci počal. To místo ve skladu by pro mne znamenalo větší úlevu, než si možná myslíte. Jenomže já, nezlobte se, já přece nemůžu donášet sám na sebe.
Sládek: Jaký donášení? Kdo tady mluví o donášení?
Vaněk: Nejde o mě, mně to uškodit nemůže, ale jde přece o princip! Já se přece z principu nemůžu podílet na...
Sládek: Na čem? No jen to řekni! Na čem se nemůžeš podílet?
Vaněk: Na praxi, s kterou nesouhlasím.
Sládek: Hm. Tak nemůžeš. Ty teda nemůžeš. To je výborný! Teď ses teda vybarvil! Teď ses teda ukázal! A co já? Mě v tom necháš, viď? Na mě se vykašleš! Já můžu bejt svině! Já se v tom bahně můžu patlat, na mně nezáleží, já jsem jen obyčejnej pivovarskej trouba, ale pán, ten se podílet nemůže! Já se pošpinit můžu, jen když pán zůstane čistej! Pánovi, tomu jde o princip! Ale co ostatní, na to už nemysli! Jen když on je hezkej! Princip je mu milejší než člověk! To jste celí vy!
Stroj místo číšníka. Česká samoobslužná pivní pípa dobývá svět, je totiž nabitá technologiemi.
„Chytrá“ výčepní zařízení prodávaná pod značkou 2S2B se instalují přímo na stoly v hospodách. Hosté mohou pomocí jejich dotykových displejů objednávat pití, jídlo či hudbu, sami si točí pivo, nechávají si automaticky oplachovat sklenice. Přes displej mohou chatovat mezi stoly v jednom podniku nebo mezi různými restauracemi – a to i přes hranice. Nebo hrát hospodské vědomostní kvízy. Technologie je schopná přivádět k jednomu hospodskému stolu naráz až čtyři druhy piva a měnit nabídku operativně podle přání zákazníků.
Jaroslav Stuna, majitel firmy MCAT Automation (dodávky automatizovaných řídicích systémů nejen pro průmysl), vyvezl svou „chytrou“ samoobslužnou pípu do 12 zemí světa. Stuna je spoluzakladatel PUB Franchising, která prodává franšízy na hospody osazené samoobslužnými pípami. Stuna je také špičkový filatelista, jeho výstavní sbírka je oceněna na 2 miliony liber. Nápad na chytrou pípu se zrodil v roce 2014, když firma MCAT dodávala řídicí systém pro pivní hospodářství pražské O2 areny, kde se v mnoha barech vytočí až tisícovka půllitrů za minutu.
Ota Pavel - Zlatí úhoři
Ota Pavel - Zlatí úhoři
Ota Pavel - Zlatí úhoři
Ota Pavel - Zlatí úhoři
Ota Pavel - Zlatí úhoři
drobné ryby lovila.
Drobné ryby rybářům,
hezké holky mlynářům.
Sládkům ještě hezčejší,
to jsou hoši pyšnější.
Ota Pavel - Zlatí úhoři
Ota Pavel - Zlatí úhoři
Ota Pavel - Zlatí úhoři
Ota Pavel - Zlatí úhoři
Ota Pavel - Zlatí úhoři
Slíbili jim dokonce za odměnu pořádné prase. Tatínek už lezl na ten vrchol, jako když býval neporazitelným mistrem světa v prodávání. Mohl by zase rozdávat. Viděl už zabijačku, jitrnice s křenem, basy piv, děti. Vnuci skotačí na prasatech.
Ota Pavel - Zlatí úhoři
OTA PAVEL Fialový poustevník (Posmrtně vydaný soubor, 1977)
SMRT KRÁSNÝCH SRNCŮ (1971)
JAK JSEM POTKAL RYBY (1974)
OTA PAVEL Fialový poustevník (Posmrtně vydaný soubor, 1977)
SMRT KRÁSNÝCH SRNCŮ (1971)
JAK JSEM POTKAL RYBY (1974)
OTA PAVEL Fialový poustevník (Posmrtně vydaný soubor, 1977)
SMRT KRÁSNÝCH SRNCŮ (1971)
JAK JSEM POTKAL RYBY (1974)
Některé jeho prózy, především Zlatí úhoři (s Vladimírem Menšíkem) a Smrt krásných srnců (s Karlem Heřmánkem), byly úspěšně zfilmovány režisérem Karlem Kachyňou.
Mariusz Szczygiel - jeho veleúspěšná knížka Gottland o Češích mu vynesla několik ocenění a vyšla v několika jazycích.
Mariusz Szczygieł, autor titulů Gottland nebo Udělej si ráj.
Mariusz Szczygiel - označuje se za čechofila a o Češích napsal dvě knihy, Gottland a Udělej si ráj, ta první byla přeložena do čtrnácti jazyků a v Čechách patří k naprostým bestsellerům.
Z knihy To není ráj od Michala Zablockého - bohemisty, básníka, textaře, scénáristy, režiséra a spisovatele který v Česku působil jako zpravodaj polské tiskové agentury PAP.
Nakladatelka Katarzyna Niedurny komentuje záměr knihy To není ráj od Michala Zablockého
a mám jen 13 flašek piva..." říkal.
Ale to nikoho nezajímá
A dodal:
"A pak poběžím do kopce, já blbeček."
A ona mu řekla:
"Stejně se to nestane, když budu pořád
jenom s tebou..."
Filip Topol - Tyčinka do Číny (z alba Sakramiláčku)
V pivu je 1200 až 2000 smyslově aktivních látek, které se mohou podílet na celkové chuti. A může v něm být víc než 120 cizích chutí a vůní. Některé se objevují častěji, jiné jen výjimečně a většinou tak slabě, že je neškolený "nos" nepozná. Zkušený degustátor by měl být schopen rozeznat alespoň 20 nejzákladnějších.
méně závažné:
kvasničná - čerstvé kvasnice
ovocná - nejčastěji banány či jablka
oxidační - staré zvětralé pivo
lihová - vůně vodky (především u vysokostupňových piv)
mladinová - nasládlá, karamelová, známe z nealkoholických piv - nedostatečně prokvašené pivo, kdy se nezredukovaly příslušné aldehydy, takže je tam chuť a vůně nezralého piva.
sladká - především v chuti, ale ne vždy je způsobena cukrem
připálená - silně karamelová chuť a vůně, která přechází až do velice nepříjemné nahořklé složky
medicinální - dezinfekce
autolyzační - staré kvasnice
diacetylová - žluklé máslo
nakyslá - zkysané mléko
Zdroj: www.svetpiva.cz
Viktor Cibich (11.12. 1856 - 1916) byl velký milovník piva, jehož portrét zdobí etikety piva Březňák z pivovaru Velké Březno. V roce 1906 ho oslovila správní rada pivovaru, v čele s jeho bratrancem, s nabídkou stát se tváří piva Březňák. Cibich rád souhlasil. Jeho podobizna se od té doby objevuje na etiketách, cedulích, inzertních a propagačních materiálech všeho druhu. Jako honorář obdržel doživotní rentu 30 tupláků (30 litrů) piva týdně, které popíjel v restauraci Tivoli ve Velkém Březně. Zemřel v 59 letech a o jeho oblíbenosti svědčí i záznam o pohřbu. Na zámku ve Velkém Březně je uchováno několik fotografií, kde hrabě Chotek jde za rakví zesnulého. Cibich byl skutečně velice vážený člověk, který pocházel z Hustopečí u Brna a zemřel v roce 1916 ve Velkém Březně. Původně byl c.k. drážním úředníkem, později přednostou stanice Velké Březno a nakonec se stal drážním inspektorem.
Za posledních 113 let (od roku 1906) se stal nejvíce portrétovaným Čechem na světě (dle odhadů se jeho tvář objevila již na více než 2,5 miliardách kopií).
⇒
Na konci 40. let minulého století, kdy skončila ochranná známka na etiketu, převzali jeho portrét světové pivovary a stal se známým téměř po celém světě. S jeho tváří se lze setkat na několika pivech ve Vietnamu, v Itálii, ve Francii, v Americe, v Kostarice, Uruguayi a spoustě dalších států.
Z řady sládků Dalešického pivovaru, ve kterém se film natáčel, vynikl zejména František Nikodém (nar. okolo roku 1908). V době působení Nikodéma v pivovaru mělo dalešické pivo vynikající pověst. František Nikodém v pivovaru působil před 2. světovou válkou. Po válce se přestěhoval do Trhové Brtnice u Jihlavy, kde pracoval v knížecím pivovaru. Režisér Menzel údajně Nikodéma angažoval coby odborného poradce, aby scény z pivovaru byly co nejvíce autentické. Při natáčení předváděl Nikodém hercům manipulaci se sudy. Režiséra to zaujalo natolik, že Nikodéma do filmu obsadil. Na bývalého dalešického sládka, drobnějšího pána s kníry, se tak můžeme podívat ve scéně s bednáři.
Předseda správní rady pivovaru z filmu Postřižiny, lékař který ve filmu ošetřoval nemocnou manželku sládka Maryšku a slastně při tom usnul na jejím obnaženém hrudníčku, se ve filmu jmenoval Dr. Gruntorád. Ve skutečnosti jde Dr. Brzoráda, nymburského vlastence a předsedu správní rady pivovaru Nymburk, na jehož domě v Nymburku můžeme do dnešních dnů obdivovat rozměrný reliéf příjezdu princezny Elišky, kterou vítají nymburští.
Pivovar Dalešice se nachází v okrese Třebíč v kraji Vysočina v Dalešicích. Vaří se zde pivo Dalešice. Počátky pivovaru sahají do přelomu 16. a 17. století, v průběhu 19. století pak produkce piva dosáhla vrcholu. V sedmdesátých letech 20. století však bylo vaření piva pozastaveno a celý areál počal chátrat. Hlavně díky popularitě filmu Postřižiny se pivovaru dostalo opětovné pozornosti a na počátku 21. století se zde opět začalo vařit pivo. Areál byl zrekonstruován a dnes je hojně navštěvován turisty. Součástí pivovaru je muzeum rakousko-uherského pivovarnictví, ve kterém si mohou návštěvníci prohlédnout nejen rekvizity z filmu POSTŘIŽINY.
Bohumil Hrabal
Byly časy, kdy Wabi popíjel panáky a pivo každý den. A to i během koncertů.
Kočka má devět životů, 27letý muž z Českolipska jednou tolik. Jinak se nedá vysvětlit případ, který se odehrál v úterý 22.10. 2019 na jedné místní železniční trati. Mladý muž usnul opilý mezi kolejnicemi a přejel ho nákladní vlak s 20 vagony. Policisté přijali na linku 112 oznámení od strojvedoucího, že v kolejišti, po kterém zrovna přejel jeho kolega ležel nehybně člověk. Vlak čítal 20 vagonů a byl plně naložený pískem. Na místo vyrazily všechno složky záchranného systému. Jako první byli na místě hasiči.
„Když se k tomu člověku přiblížili, tak nevěřili vlastním očím, ten muž tam spal. Minimálně po něm přejela jedna souprava vlaku a jemu se nic nestalo. Vedle něj leželo pivo. On vůbec nic netušil,“ řekla Novinkám mluvčí policie Ivana Baláková.
Policisté provedli dechovou zkoušku, která ukázala „pouhých” 1,3 promile. Podle mluvčí si muže nechali na pozorování v nemocnici, protože nikdo nemohl uvěřit tomu, že se mu nic nestalo a že ho vlak nevzbudil.
ZDROJ: www.novinky.cz
Frontman kapely PLEXIS Petr Hošek by správně pivo ani pít neměl kvůli silné cukrovce.
„Podle lékařů bych například vůbec neměl pít pivo, ale na to jim říkám, aby mi rovnou postavili šibenici, v tomhle je určitě poslechnout nemůžu.“
ZDROJ: www.blesk.cz
V hodpodě jsem celej den
Je to hrozně krásnej sen
Prachy tady lítaj ve vzduchu
Nikdo tady není potichu
protože
My pijeme pivo...
I když prázdný kapsy mám
Tak si další pivo dám
Na nikoho ohled neberu
Klidně zatnu další sekeru
protože
My pijeme pivo...
V hospodě se může stát
Že se ňákej debil začne rvát
Kašlem na něj a budem řvát
My pijeme pivo, tak přestaň srát
My pijeme pivo...
Nebudeme pít mrtvé pivo
z velkých pivovarů
máme rádi to živé pivo
z kamene mudrců
Pivo živé, mám tak rád, pivo živé
Pivo živé, nám chutná, pivo živé
S láskou dělaný krásný nektar
povznáší na duchu
Každý den jedno zdravé pivo
léčí od neduhů
Pivo živé, mám tak rád, pivo živé
Pivo živé, nám chutná, pivo živé
„Celosvětové pivní události jako Mezinárodní den piva jsou důležité pro posilování pivní kultury, která je postavena právě na tradiční hospodě a čepovaném pivu. A to je dobré si v dnešní uspěchané době připomínat.“
Říká Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS).
Na výrobu jednoho půllitru piva je průměrně potřeba 2 – 4 litrů vody, 2 – 3 šištic chmele, 2400 zrníček sladu z klasů ječmene a 2,5 gramu tekutých kvasnic.
Češi jsou se 141 vypitými litry na osobu na prvním místě celoevropského žebříčku v konzumaci piva. Do čela jsme se dostali v roce 1971 se spotřebou 160 litrů, nejvyšší spotřebu 167 litrů jsme zaznamenali v roce 1992.
Zabýval se především kvasnou a analytickou chemií. Od druhé poloviny 30. let 19. století začal aktivně propagovat cukrovarnictví, přičemž roku 1839 vynalezl cukroměr, neboli sacharometr, který umožnil stanovit množství cukru v příslušném roztoku. Roku 1841 zdokonalil Bauméův hustoměr (areometr). Mezi jeho úspěchy patří také metodika určování kvality cukerných roztoků a zavádění nového vědeckého názvosloví (např. polarizace, sacharizace či kvocient čistoty).
Kromě cukrovarnictví zanechal jeho chemický výzkum a vynález sacharometru nesmazatelnou stopu také v pivovarnictví. Ballingova stupnice měří hustotu extraktu původní mladiny a díky němu se začala rozlišovat stupňovitost piva. Stupnice se rozšířila i do zahraničí a po různých úpravách se používá dodnes. Vypracoval attenuační teorii kvašení a sestavil vzorec pro výpočet původní stupňovitosti mladiny z rozboru piva. Obojí se dnes používá na celém světě. Zdokonalil též sacharometr pro měření procenta cukru v mladině a zavedl jeho používání v pivovarnickém průmyslu. Připravoval též chmelové preparáty, které vstoupily do praxe teprve v 50. letech 20. století.
Eliška/Alžběta Rejčka, též Alžběta Polská či Richenza. V Čechách známá jako Eliška Rejčka - dvakrát česká a polská královna (* 1. 9. 1288 - † 18. 10. 1335)
Vypráví se, že královna Eliška Rejčka k stáru pobývala v Brně na Špilberku a – chtíc po sobě zanechat Brňanům památku – rozhodla se, že založí klášter. Královna Rejčka se sice nedožila dokončení svého kláštera, ale dožila se dokončení svého klášterního pivovaru. Dala ho postavit už v roce 1325, pouhé 2 roky po založení kláštera. Starobrněnské pivo si tedy vychutnávala celých 10 let.
Už v polovině 13. století udělil Václav I. městu Brnu královská privilegia, přičemž jedním z nich bylo i právo vařit pivo. V roce 1323 založila osvícená královna Eliška Rejčka na Starém Brně cisterciácký klášter, jehož součástí se o dva roky později stal pivovar.
Pojem „chodit na pivo“ jiné národy neznají. Pro většinu evropských národů je pivo nápojem, který pouze hasí žížeň. Ne tak pro nás. U nás je pivo příležitostí ke konverzaci. Je tedy něčím, co spojuje lidi. Říká se, že Češi nad svým pivem rádi všechno stále dokola jen probírají, aniž by se odhodlali k činu.
Bítov - středověký pivovar hradních pánů.
Od 1. července 2017 jsou poprvé v historii hradu otevřeny prostory bývalého bítovského hradního pivovaru. V hradním pivovarském muzeu návštěvníky seznámí s historií vaření piva v českých zemích i ve světě. Návštěvníci se seznámí s historií vaření piva bítovskými hradními pány, od první písemné zmínky v r. 1618 až po rok 1893, kdy byl pivovar uzavřen. Prohlédnou si prostory hradního pivovaru včetně dochovaného zařízení vycházející z historie vaření piva. Podívají se na půdu, kde se skladoval ječmen, do sladovny, využívané k přípravě sladu. Unikátní jsou také ležácké sklepy s chladírnou v hradním sklepení, kde bylo pivo uloženo v dřevěných sudech. V bytě sládka byla otevřena expozice historické hospody.
Pivo, tchýně, uzený
nejlepší je studený!
České přísloví
Když nám jezdí brigády
trhati chmel na pivo,
pomozte nám zachránit
drahocenné léčivo.
Nesklizená bylinka velmi rychle hnije
a přitom se v hospodách hodně piva pije.
Z písně Jitrocel a rozmarýn, Text: Ivan Mládek
Jen blázen válčí
peklem svítilnu vláčí
nebude z něj Havajan
či Havajanéc
a proto dej
armádě pivo dej
a bude Havana, Havana, Havana
Krucipüsk - Viva La Havana (úryvek)
krásnou veřejnou popravu
a nestačíme valit svoje oči.
chlapi jsou jak urvaný,
ženský ty ječej vzrušením,
ten na hranici řve: "Přece se točí!"
Ty krávo!
zdarma se točí pivo, buřty a vůně špeku
Ty vole!
zadarmo je i víno
toť akce hodná reků
Krucipüsk - Ty vole! (úryvek)
Když jsem ji
zahlíd u pódia,
byla vážně nádherná
jak vlasama hodila,
tak se ji zbarvily z červena do černa
Pak jsem ji
na baru potkal,
dvakrát pivo, dvakrát vodka
už jsem se nemoh dočkat,
už jsem se nemoh dočkat.
Holka, co má ráda punk, sex, pivo
The Fialky - Punk, sex, pivo (úryvek)
Nemuseli bychom chodit do hospody
Byli bysme vožralí a prachy by nám zůstaly
To by svět byl jako ráj
SPS - pivo (úryvek)
přišla na něj krize
Tak se tedy pevně rozhod,
vyholil si čerokýze
Když ten večer přišel domů
máma strašně brečela
Sbal si svých pět švestek,
flaška po něm letěla
Chtěl bych ti mámo má, chtěl bych ti říct,
že mezi pankerama cejtim se líp
Chtěl bych ti mámo má, chtěl bych ti říct,
že mezi pankerama cejtim se líp
SPS - máma (úryvek)
nápad žádnej přestaň sténat,
vem si prachy a pojď s náma,
do hospody, až do rána.
Budem sedět, budem pít,
na starosti zapomenem
a svůj život po svym žít,
starý časy připomenem.
Druhej den pak ve svym fáru,
rozum propils v noci v baru,
marně pátráš ve svý hlavě,
zkoušíš zjistit, ale marně.
Kde si seděl, kde si pil,
na starosti zapomínal
a svůj život po svym žil,
starý časy připomínal.
SPS - hospoda
řekl v on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.
Zdroj: www.idnes.cz
protože žiješ v český kotlině, kde je klid a mír.
A kde se dnes války odehrávaj jen ve tvým břiše.
Když si dáš knedlo-zelo-vepřo a pivo, zažiješ ve střevech opravdovej Stalingrad.
Národní třída - Jaroslav Rudiš
Pije se pivo a pijou se panáky.
Někdo si dá utopence a Lucka ho vyloví.
Někdo si zapálí.
A někdo další taky.
A Lucka si taky zapálí. Rozkašle se.
V rohu bliká automat.
Národní třída - Jaroslav Rudiš
A Lucka mi donese pivo a usměje se. A já se na ni taky usměju.
A někdo řekne: Lucka ta dělá určitě všecko.
Ta určitě polyká.
A já mu řeknu: Drž hubu.
A ten někdo řekne: Já jen chci říct, že nový holky nepolykaj.
Národní třída - Jaroslav Rudiš
A pak někdo zahajluje.
A někdo jinej řekne: Ty vole, tohle jako ne, s tim di do hajzlu.
A já řeknu: Ty vole, českej humor, ne? Všichni na světě milujou český pivo a českej humor.
Národní třída - Jaroslav Rudiš
- Už mu je sedmnáct.
- Tý mojí taky.
- Ty vole, třeba se někdy potkaj a...
- Já doufám, že se nikdy nepotkaj.
- Chodí na průmyslovku a občas spolu zajdem na pivo a on mě bere. Poučuju ho o životě, protože jeho máma ví o opravdovým životě kulový.
- A co mu jako říkáš?
- Ať dělá kliky.
- Kliky, jo?
- A sedy lehy.
Národní třída - Jaroslav Rudiš
Jde k ledničce, vytáhne pivo. Všechny ženský jsou stejný, napadne ho. Otevře si pivo o hranu stolu.
Trochu pěny vyteče na podlahu. Napije se.
A pak pěnu utře.
Národní třída - Jaroslav Rudiš
Slib mi to.
Slib mi to, kurva!
Ne třicet kliků, ale třikrát třicet! Musíš bejt silnej.
Musíš si věřit. Zapoj tělo do trojkový série, protože všechny dobrý věci na světě sou vždycky tři.
Třetí pivo chutná nejlíp. Třetí ženská je nejlepší.
Národní třída - Jaroslav Rudiš
Národní třída - Jaroslav Rudiš
Jeho nejčastější slovo bylo: Knedlik.
Seděl u oběda a řek: Knedlik.
A máma vstala a přinesla knedlik.
Nebo řek: Pivo.
A máma vstala a přinesla pivo.
Nebo řek: Zelí.
A máma vstala a přinesla zelí.
Ale nejčastěji řek: Knedlik.
A pak někdy ještě řek: Slavnej českej trojboj.
Knedlo-zelo-vepřo.
A sám se tomu zasmál.
Českej humor.
A máma se tomu taky zasmála.
A my se taky zasmáli.
A pak se fotr natáhnul na gauč a začalo mu kručet v břiše. V jeho střevech se rozpoutala ta malá, ale krutá česko-česká válka mezi zelím, vepřovým, knedlikem a pivem, kterou nejde vyhrát.
Národní třída - Jaroslav Rudiš
Na politiky a na ženský a na všechny, kdo nám kdy neporozuměli.
Národní třída - Jaroslav Rudiš
Ole leští skleničku a přemýšlí. Muzika? Jeho staré filmy, co pouští ve svém tajném kině? Holky, co byly? Detektivky? A pak si natočí šnyt, napije se, podivá se na ni a neřekne nic.
Jaroslav Rudiš - Konec punku v Helsinkách
"Čau, vole," řekne Ole a natočí mu pivo.
Torsten byl punker, pak gotik, pak zase punker a hlavně jejich vzor. Dělal si, co chtěl, a hlavně: uměl to s holkama jako nikdo. Uměl ukecat i ty nejpyšnější sochy.
Jaroslav Rudiš - Konec punku v Helsinkách
To je punk. Ole si vzpoměl, že tuhle Torstenovu větu si tenkrát s Frankem ukradli pro sebe a používali ji jako slogan. Všechno dobré bylo punk. Holky. Jídlo. Pivo. Odvaz. Svoboda. Nářez. To všechno bylo punk.
Říkali si to i tenkrát, když na hlavním nádraží nasedli na vlak a vyrazili s Frankem na výlet do Plzně.
Jaroslav Rudiš - Konec punku v Helsinkách
Jaroslav Rudiš - Konec punku v Helsinkách
Táta a pan Munzar po pivu pili žitnou a najednou si rozuměli, jako by spolu chodili už do školy.
Jaroslav Rudiš - Konec punku v Helsinkách
Jaroslav Rudiš - Konec punku v Helsinkách
Jaroslav Rudiš - Konec punku v Helsinkách
Roku 1561 vstoupil do služeb Rožmberků, stalo se tak díky přímluvě Evy z Rožmberka, kterou zachránil v lese po pádu z koně. Byl jmenován podpurkrabím a o rok později purkrabím Českého Krumlova. Na začátku krumlovského působení věnoval hlavní pozornost dvorům, ovčínům a pivovarům. Roku 1569 se stal regentem rožmberského panství.
Jakub Krčín v době stavby rybníka Rožmberk neváhal zabrat měšťanům jejich pivovar pro potřeby vrchnosti, aby mohl napájet početné dělníky.
Šla do krčmy u přístavu
I když byla těhotná
K pití byla ochotná
Ježto byla požehnána
Měla výhled zakrytý
Proto nevšimla si pána
Co seděl vedle nalitý
Tu však ale z nenadání
Pán vedle ní sedící
Povídá jí: Milá paní
V kterém pak jste měsíci?
To však neměl ten pán dělat
Ač ho můžem omluvit
Že urazil tu paní nerad
Jelikož byl značně zpit
Paní pivo dorazila
Chvíli mlčky seděla
Pak půllitr uchopila
Bouchla pána do čela
Když se probral z těžké mdloby
Řekla mu: Jste protiva
Dětí nemám zapotřebí
To břicho mám od piva
Vladimír Mišík zpívá Baladu pivní na text Aleše Kovandy
„Pivo pijou všichni rádi,
kteří jsou tuzemci,
žádný rozdíl mezi nimi,
ať Češi, neb Němci.
Té naší rovnoprávnosti
pivo pevným štítem,
pročež pijme Češi, Němci
pivo s věčným citem.“
A. V. Valenta Mělnický
Nakonec si pár bas vzal a s Pražákem se trochu zakecal. Bylo to krátce poté, co dospěl k rozhodnutí nemít už nikdy žádnou holku.
Jaroslav Rudiš - Konec punku v Helsinkách
"Základ dobrýho jídla je mít dobrý suroviny a udělat s nima úplně nejmíň. Možná to platí i ve vztazích. Jenže dobrý suroviny asi došly," řekne pak Pražák v kuchyni nad pivem a rozdělá si konzervu.
Jaroslav Rudiš - Konec punku v Helsinkách
Zahulil si a Ole najednou všechno viděl zase v jasně špinavých barvách a dostal chuť na cigaretu, kafe a pivo. Sbalil Martě věci a odmeditoval ji pryč. Vyvětral, zapálil si a začal zase normálně fungovat. Maso, muzika, knížky, filmy, holky. A Helsinky.
Jaroslav Rudiš - Konec punku v Helsinkách
Jaroslav Rudiš - Konec punku v Helsinkách
"Já teď piju nejradši šnyt. Ten je dobrej z každýho piva."
"Šnyt? Co to je?"
"Taková česká specialita, naučil mě to jeden Pražák. Prostě si natočíš sklenici plnou pěny a necháš to dojít."
"Takže piješ pěnu?"
"Ne, šnyt."
Jaroslav Rudiš - Konec punku v Helsinkách
ŠNYT, ježišmarja ŠNYT. Malá vzpomínka na ŠNYT:
Zajímavé bylo i pojmenování jednotlivých lidí v pivovaru podle funkce, kterou měli. Mezi ty nejzajímavější patřili:
Sladovník - vyráběl slad z ječmene nebo pšenice; obilí se vyložilo na humna, nakropilo a začalo klíčit, při kropení se muselo dávat pozor, aby zrno neplesnivělo; sládek poznal podle barvy sladu, kdy má dílo dokončit, klíčení se pak zastavovalo sušením; tato práce vyžadovala hodně zkušeností, protože kvalita sladu byla důležitá pro chuť piva.
Šrotýř - dopravoval vyrobený slad v pytlích ze sladoven do pivovaru a rozvážel mladinu z pivovarů do domů měšťanů.
Sladomel - mlynář, který podle potřeby rozemílal i vyrobený slad.
Pivovarník - vařil slad a chmel na mladinu, slad rozemletý na šrot míchal v kádi s vodou, získaný extrakt - sladina - se pak vařil v kotli s chmelem na mladinu.
Sklepník - dohlížel na kvašení piva v kvasných kádích a na jeho zrání.
Budějovický měšťanský pivovar (německy Budweiser Bürgerbräu) je českobudějovický pivovar založený roku 1795. Jedná se o nejstarší pivovar v Českých Budějovicích. A ač je tento pivovar starší, do roku 2005 nemohl používat značku Budweiser Bürgerbräu, kterou měl registrovanou Budějovický Budvar. Od samého založení města roku 1265 se v Českých Budějovicích vařilo pivo, občané města měli právo várečné. Vaření piva se rovněž postupně stávalo předmětem sporu mezi měšťany a radnicí. Roku 1495 došlo k dohodě, podle níž si měšťané ponechají právo vařit pivo z ječného sladu – červené a město bude vařit pivo bílé – pšeničné. Radní tehdy vystavěli vlastní pivovar. Po pokračujících sporech komise císařovny Marie Terezie v roce 1751 oba pivovary převedla pod správu měšťanstva. Roku 1795 se uzavřely smlouvy o sloučení obou pivovarů a tento letopočet je uznáván rokem založení pivovaru. Se snahou chránit práva pivovarské firmy, správní rada roku 1894 pivovar pojmenovala: "Budějovičtí právovárečníci – Měšťanský pivovar Budějovice – založen v roce 1795" (Das Bürgerliche Brauhaus in Budweis). Pivovar vlastní mezinárodní ochranné známky Crystal, Czech Beer Crystal, Biere Tcheque Crystal a Samson. Od roku 1991 může používat chráněné označení původu Budějovický měšťanský pivovar a Budweiser Bürgerbräu, od roku 1993 také Budějovické pivo, Budweiser Bier, Biere de Budweis a Budweis Beer. O poslední uvedené značky vede soudní spory s Budějovickým Budvarem. Dříve vyráběla pivo „B.B. Budweiser“ (v USA pod názvem „B.B. Bürgerbräu)“. Exportní značky jsou hlavně „Samson“ a „1795“. Russian Tradition Group, si u Samsonu nechává vařit piva „Pražačka“ a „Černovar“.
Karel Plíhal - Kluziště (úryvek)
Strejček kovář chytil kleště, uštíp’ z noční oblohy
jednu malou kapku deště a ta mu spadla pod nohy,
nejdřív ale chytil slinu, tak šáh’ kamsi pro pivo,
pak přitáhl kovadlinu a obrovský kladivo.
Hospody, hospody a restaurace
Po šichtě, po práci já mám
Hospody, hospody a restaurace
Po šichtě, po práci já mám...kam se vracet.
BRUTUS - Hospody, hospody a restaurace (úryvek)
Často se mi všechno kolem motá
divně to pod nohama klouže
když nejsou zamrznutý louže
ani rozvázaná bota
Mám ty chvíle rád
u baru s bludičkou zdejší
zůstanu okamžik delší
mám ty chvíle rád.
Zdá se mi, zdá se mi
že lítat nad zemí
je celkem jednoduchý, zdá se mi.
Zdá se mi, zdá se mi
tady mám zázemí
zdá se mi, zdá se mi...
BRUTUS - Zdá se mi (úryvek)
množství ti kouká z vočí
Čárek na tácku fůra
vajgly a zápach moči
Teďka stojí za tebou, teďka stojí za tebou
teďka stojí za tebou gorila
Pivní primát je přece
parťák, kterej je rád
když ti může na plece
všecky čtyry ruce svý dát
Teďka stojí za tebou, teďka stojí za tebou
teďka stojí za tebou gorila
BRUTUS - Gorila (úryvek)
Opijem se, opijem se, opijem se
Opijeme tebe, opijeme mě
Opijeme VB a vznesem se ze země
Život je jak klubko, motám se jak niť
Ne ne ne ne ne ne ne ne ne
Nemá cenu hledat konec
Zítra všecko začne znova
Opijem se, opijem se, opijem se
Opijem se, opijem se, opijem se
Jsem jako pára nad hrncem v němž se vaří grog
To co vypijem za tejden to jinde pijou rok
Svět pohltí moře, zmizí Evropa
Ne ne ne ne ne ne ne ne ne
Nezajímá nás uhlí, ropa
Po nás nastane potopa
Opijem se, opijem se, opijem se
Opijem se, opijem se, opijem se
Porušíme pečeť na hrdle flašky
Porušíme zákon, porušíme vyhlášky
Na plnicí lince jedou na doraz
Ne ne ne ne ne ne ne ne ne
Nepřestanem ani chvíli
Vždyť by bez nás nesplnili
Opijem se opijem se opijem se
Opijem se opijem se opijem se
BRUTUS - Opijem se
Náš lodivod už je zas jak kára
koukej, jak se klátí.
Čert ví, kdy kotvy zvednem
když to s ním tak mlátí.
Hej, rychle všechen rum přes palubu
ať nepije dále.
Čert ví, kdy kotvy zvednem
nejdřív na Tři krále.
Náš lodivod už není jak kára
náš lodivod je fit a kárá
námořníky hloupý.
Já vím, kdy kotvy zvednem
až se rum zas koupí.
On ví, kdy kotvy zvednem
až se rum zas koupí.
Čert ví - text Zdeněk Borovec (Traditional - lidová píseň - What Shall We Do With The Drunken Sailor?)
Pivo lahvové (0,5 l) - 1988: 1238 ks vs. 2018: 2710 ks
Dnes si za průměrný plat koupíme dvakrát tolik piva. Průměrný plat je "vysoký" díky nadprůměrným mzdám manažerů, podnikatelů, armády politiků apod. atd. Zajímavější by bylo, kdyby ČSÚ porovnal, kolik piva si za svůj výdělek koupil/koupí zástupce jednotlivých profesí (dělník, učitel, lékař, ředitel apod).
vlci u dveří přišli lhát a vypít pivo
vlci u dveří maj uniformy a černý boty
vlci u dveří jsou všude, není kam utýct
Umakart - Vlci u dveří (úryvek)
v hospodě na nádru
pan nesmělý, dáma neznámá
sedli pod hodiny
pan nesmělý, dáma neznámá
sedli pod hodiny
Umakart - Brněnský drak (úryvek)
dokud pak neumřel na rakovinu plic.
A ještě když umíral,
tak z posledních sil šlukoval.
Tenhleten alkohol chlastal můj strýc,
dokud pak nezemřel na cirhózu plic.
A ještě když umíral,
do hospody mě posílal.
Tuhletu ženštinu fuckoval můj strýc,
dokud pak neumřel na syfilis.
A ještě když umíral,
ji z plna hrdla proklínal.
Visací zámek - Cigára
Lahvové 40 %
Sudové 34 %
PET lahve 12 %
Plechovky 11 %
Cisterny 3%
ZDROJ: Český svaz pivovarů a sladoven
Je tomu tak v knihách a filmech o mladém čarodějnickém učni Harrym Potterovi. Harry Potter je název řady fantasy románů britské spisovatelky J. K. Rowlingové. Romány zachycují dobrodružství mladého čaroděje, Harryho Pottera, a jeho přátel, Ronalda Weasleyho a Hermiony Grangerové, kteří všichni studují na Škole čar a kouzel v Bradavicích. Hlavním tématem příběhu je Harryho souboj s černokněžníkem Tomem Rojvolem Raddlem (v originále Tom Marvolo Riddle), známým spíše jako Lord Voldemort, jehož cílem je dosažení vlastní nesmrtelnosti, dobytí čarodějnického světa, podmanění nekouzelníků (mudlů) a zničení všech, kdo mu stojí v cestě, zejména pak samotného Harryho Pottera.
Máslový ležák je lehce alkoholický nápoj, něco jako krémové pivo, jehož podstatná přísada je Butterscotch (cukrovinka-mléčný bonbón). Butterscotch se v kouzelnických knihách J. K. Rowlingové přidává do některých lektvarů a vyrábí se z hnědého cukru a másla. Máslový ležák je sice nápoj vymyšlený, ale mezi fanoušky se stejně jako spousta dalších smyšlených nápojů a pokrmů ležák ujal a začaly vznikat originální návody, jak si ho připravit. Internet je zahlcen obrovským množstvím různých návodů na přípravu, nevyjímaje "zaručené keltské recepty" apod. Máslový ležák lze koupit i v eshopech či v pivotékách.
Harry Potter Butterscotch Beer:
Nealkoholický nápoj, 355ml . Značka Reed´s - edice Harry Potter. Země původu: USA
Složení: čištěná sycená voda, třtinový cukr, vanilkový extrakt, přírodní karamelová barva, přírodní příchutě, extrakt z listu stévie rebaudiana.
Výživové hodnoty na 100ml: energetická hodnota: 141,5 kJ / 33,8 kcal; Tuky 0g; Sodík 1,4mg; Sacharidy 8,5g: z toho cukry 8,5g; Bílkoviny 0g.
Leoš Janáček (3. července 1854 Hukvaldy – 12. srpna 1928 Moravská Ostrava) byl světově uznávaný český skladatel klasické hudby. Přestože patří do generace české hudební moderny, je jeho styl velmi osobitý a originální. Janáček byl uznáván nejen v Čechách, ale i ve Vídni, posléze v Německu a dokonce i v USA (New York).
Narodil se v obci Hukvaldy na severovýchodní Moravě jako deváté dítě Jiřího a Amálie Janáčkových, kteří měli celkem čtrnáct potomků. Byl pokřtěn jako Leo Eugen. Jeho otec i matka byli hudebně vzdělaní, ale chudí, a Leoše už jako jedenáctiletého (v roce 1865) poslali na klášterní školu na Starém Brně jako fundatistu (žák, jehož studium bylo hrazeno z odkazů ve prospěch kláštera). V dospělosti působil Leoš Janáček v Brně jako sbormistr. V roce 1874 odešel do Prahy, ale na Brno nezapoměl a po celý život věrně pil Starobrněnské pivo.
Dne 13. července 1881 se oženil se svojí šestnáctiletou žákyní Zdenkou Schulzovou, dcerou ředitele Slovanského učitelského ústavu v Brně, na kterém předtím studoval. Rok poté, konkrétně 15. srpna 1882, se manželům Janáčkovým narodila dcera Olga. Dne 16. května 1888 se jim narodil další potomek, syn Vladimír, který však po dvou letech zemřel na spálu. Další tragická příhoda, která rodinu postihla později, byla smrt dcery Olgy, která zemřela na tyfus ve svých jednadvaceti letech.
Leoš Janáček, jeden z nejvýznamnějších hudebních skladatelů konce 19. a počátku 20. století, zemřel náhle v ostravské nemocnici 12. srpna 1928 na zápal plic, když se předtím nachladil za svého prázdninového pobytu v Hukvaldech.
ZDROJE: Pivní putovaní (seriál ČT), Wikipedie
Bedřich Smetana (2. března 1824 Litomyšl – 12. května 1884 Praha) byl významný český hudební skladatel období romantismu.
Husovo náměstí v Novém Městě nad Metují bylo vybudováno pravděpodobně za Pernštejnů, přičemž první písemná zpráva pochází z roku 1574. Důležitý údaj je spojen s rokem 1818, kdy byl panský pivovar nacházející se v jedné řadě s domem vrchnostenských úředníků přestavěn tak, že v něm bylo možno vařit 24 sudů piva. Patrně se jednalo na tu dobu o zajímavé množství, když se o tom objevil zápis v kronice. Téhož roku, po provedené opravě, pronajal kníže Karel Dietrichstein, majitel pivovaru, objekt novému sládkovi.
Po roce 1870 se začal zhoršovat Smetanův zdravotní stav. Náhle trpěl úpornými kožními vyrážkami a řadou dalších obtíží. Podle dobových dokumentů jej trápilo „pálení močového měchýře“, často u něho docházelo ke „krčním katarům“, měl závratě a zvracel. Nemoci mu často bránily v plnění pracovních povinností, což mu vyčítala kritika. V červenci 1874, za pobytu v Jabkenicích, jeden z katarů přešel ve sluchové halucinace, hučení a zaléhání zejména v pravém uchu a ztrátu rovnováhy. Smetana nastoupil léčbu u pražského profesora Emanuela Zaufala, ale přes toto léčení postupně ztratil sluch v pravém uchu. Na levé ucho plně ohluchnul náhle k ránu 20. října 1874. Koncem roku 1882 se skladatelův stav vážně zhoršil. Obavy ze šílenství, o kterých se zmiňoval již v dopise Nerudovi roku 1879, nabývaly reálné podoby. V polovině listopadu nastal první záchvat, při němž ztratil schopnost číst, mluvit i vybavovat si jména. Takové stavy se vracely, množily se i halucinace. Když se v záchvatech zuřivosti stával nezvladatelným a často nebezpečným pro své okolí, byl 22. dubna 1884 převezen do Ústavu pro choromyslné v Praze na Vinohradech v Kateřinské ulici, kde bez nabytí čistého vědomí zemřel v půl páté odpoledne dne 12. května 1884.
Příčina choroby je dosud předmětem odborných diskusí. Profesor Jaroslav Hlava, který prováděl pitvu Smetanova těla, diagnostikoval progresivní paralýzu, následek příjice (syfilis). Tento názor dosud v nemedicínské literatuře převládá a ke stejnému závěru vedl výzkum Smetanových ostatků. Hlavním argumentem je velmi vysoká hladina protilátek na syfilis v ostatcích, což by bez onemocnění nebylo možné. Nicméně od 20. let 20. století je jako alternativa navrhováno kornatění mozkových tepen.