Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pět nejrozšířenějších pivních mýtů

15. 7. 2018
Výzkum AISA pro Plzeňský prazdroj potvrdil, že mezi českými konzumenty piva včetně těch, kteří se považují za znalce, přežívá řada bludů. Čtěte o pěti nejrozšířenějších pivních mýtech:
Sytá barva piva = lepší chuť - NE!
Plných třicet procent dotázaných má za to, že čím je pivo světlejší, tím prázdnější má chuť. Omyl.
Někteří pivovarníci dokonce z tohoto bludu zkoušejí těžit a dávají při propagaci svých výrobků do souvislosti sytější barvu s bohatší chutí. Žádná taková přímá úměra však neexistuje. I jen lehce zlatavé pivo může mít náležitou chuťovou plnost. Záleží na receptuře a technologickém postupu. Sytá barva je u řady značek na místě, v jiných případech však může být uměle nahnaná přidáním barviv či jinými náhražkami, které nemají v českém pivu co dělat.
Bohatá pivní pěna = lepší pivo - NE!
Myslíte, že čím lépe vypadá pěna, tím lepší bude pivo? Nikoliv nutně. Pozor! Pivovarští experti totiž varují, že dlouhotrvající pěna nemusí vždy znamenat, že je vše v pořádku. Někteří výrobci totiž přidávají do piva chemické stabilizátory pěny, aby oslnili nepoučené pivaře. Dají se tak skrýt i nedostatky způsobené nekvalitními surovinami či zpackanou várkou.
Pivní říz.
Šedesát sedm procent konzumentů má za to, že čím větší říz pivo má, tím je lepší. Takhle jednoznačně to říct nelze. Není sporu o tom, že české pivo má být jako křen, jinými slovy má mít říz. Střední až silnější. Dělají ho maličké bublinky kysličníku uhličitého, který se uvolňuje při kvašení. Kdyby však lidé vyhledávali co možná nejříznější pivo, pili by ho rovnou z lahví hned po otevření, a to stylem „jen zasyčelo“. Někdo takhle dokáže zvládnout i dva lahváče – v tom případě už jeho tělo musí vstřebat dva a půl litru plynu. Kdo by stejným tempem pokračoval, bude se cítit jako vzducholoď. Kdyby mělo stejný říz pivo čepované, nevybízelo by každým douškem k dalšímu napití. Po načepování se však až polovina kysličníku uhličitého ztrácí. Proto je nad točeným možné opravdu posedět. Někde má i točené pivo nápadně velký říz. Zpravidla tam, kde ho výčepní vyhání ze sudu syntetickým kysličníkem uhličitým, vzdálenost od sudu k pípě je dlouhá a pivo tam navíc neteče zrovna proudem. Takové pivo však víc nadýmá, než chutná.
Teplota piva.
Společnost Plzeňský Prazdroj totiž doporučuje servírovat své výrobky vychlazené na sedm stupňů Celsia. Jiní pivovarníci mluví o devíti stupních. Ale opět Pozor! Sedm stupňů může mít i pivo z bečky ležící v parném létě u stánkařových nohou. Existují zařízení, která nápoj prudce zchladí na poslední chvíli v trubce, jež vede k pípě. Takové pivo je sice studené, ale takzvaně „přeražené“. Plná, chlebnatá chuť teplotním šokem mizí. Není nad studený sklep.
Stupňovitost piva.
10° 12° 13° 16° 18°...tato čísla vyjadřují stupňovitost piva, jež souvisí s množstvím sladu použitého k vaření. Stupňovitost totiž udává v procentech obsah zkvasitelného extraktu v původní mladině. Číslo je zaokrouhleno. Dvanáctka jedné značky může mít třeba 12,5% extraktu, dvanáctka značky jiné 12,1%. To ještě neznamená, že první pivo bude obsahovat více alkoholu než to druhé.
                                                            ♦
Použil jsem výňatky a pasáže z textu článku Ladislava Vereckého - Pět největších pivních mýtů (idnes.cz).
Tento článek mě velice potěšil! Do komentářů mi tady jistý "pivař-znalec" neustále podsouvá, že...cituji :
"buď to pivo má říz..a je mi celkem jedno kdo to vaří"
nebo tuhle blbost - opět cituji:
"ale já jsem názoru, že není špatné pivo, je jen špatně načepované..."
a další píč..ina jistého komentátora:
"jen lehce naznačuji že pokud ti dobře načepují pivo, tak mi nevadí že to je komerční pivo."
Nejmenovanému komentátorovi taky vadí, když mu pivo načepuje mladá (nedej bože obrýlená) studentka. Tyhle holky to prý čepujou špatně...cituji "znalce-pivaře":

"Není špatného piva...je jen špatně načepované. Pokud vidím u čepu mladou obrýlenou studentku s unuděnou tváří, je mi jasné že tady si dobré pivo nedám..."
Můj selský rozum a hlavně chuťové pohárky na jazyku mi říkají, že "krásně načepované řízné europivo" je pořád jenom europivo. Zatímco výborné nefiltrované, nepasterizované (živé pivo) z minipivovaru je i bez pěny a s nižším řízem opravdová lahůdka (v naprosté většině vzorků). Tohle všechno jsem dávno věděl, přesto děkuji  L. Vereckému za vykonanou práci.
A jaké z článku plyne poučení?
Že krásně načepované, ochlazené, barevné a řízné chcanky jsou pořád jenom chcanky...i když ti je místo "obrýlené studentky" načepuje padesátiletý obtloustlý výčepní (s apartní čepičkou a fajfkou) vlastnící titul "Mistr výčepní". Zkrátka... i když vypadá pivo ve sklenici krásně, chutnat může hnusně … a naopak.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

Portrét




Statistiky

Online: 1
Celkem: 7030
Měsíc: 947
Den: 36