Pivní recepty
Maso tří barev + pivo tří barev
Maso tří barev na pivu
Roštěnky na pivu
Roštěnky opláchneme, zbavíme blan, naklepeme...
Konina na pivu
Selátko na pivu
Jehně na pivu
hovězí na pivu
Koza na pivu
kuře na pivu
čínská specialita - pes na pivu
Kapr na pivku
Kachnička na pivu
A na závěr Snídaně šampionů:
A teď už vážně:
Pivo v Kuchyni.
Světlé, nebo tmavé? Do guláše a tmavých omáček se nejlépe hodí pivo tmavé a sladké. Sladší pivo použijte i do pečiva. Do tmavého pečiva tmavé pivo, do světlého pečiva světlé "sladší" pivo - nejlépe pšeničné. Při vaření nepoužívejte klasický hořký český ležák ani výčepní pivo. Desítku, jedenáctku nebo dvanáctku přidávejte pouze do pomazánek.
Halina Pawlowská, Lubomír Teprt - Až se mě dcera zeptá
Halina Pawlowská, Lubomír Teprt - Až se mě dcera zeptá
Halina Pawlowská, Lubomír Teprt - Až se mě dcera zeptá
Buřty oloupeme, podélně nakrojíme, oloupanou cibuli rozkrojíme napůl a nakrájíme na plátky. Do buřtů dáme lžičku plnotučné hořčice a plátek cibule. Takto připravené buřty vložíme do pekáčku a dáme do předehřáté trouby lehce opéct cca tak 10 minut.
Nyní s připravíme omáčku: smícháme černé pivo s kečupem - kolik piva, tolik kečupu, přidáme rozmačkaný česnek, majoránku a zastříkneme jemně sojovovou omáčkou, řádně promícháme a vlijeme do pekáčku na buřty. Pečeme v troubě 30-40 minut.
Olomoucké tvarůžky i s obalem dáme do uzavíratelné sklenice (kompotové) a zalijeme pivem. Tři dny necháme postát na kuchyňské lince, až se tvarůžky nafouknou. Pak je vyjmeme, rozbalíme, dáme do mísy a rozmačkáme. Vmícháme jemně nasekanou cibuli, dvě lžíce kysané smetany a špetku drceného kmínu. Dále můžeme přidat buď špetku zeleného pepře nebo zmrazený kopr. Záleží na vkusu. Nesolíme! Takto připravenou pomazánku můžeme nechat odležet na chladném místě i několik dní.
Pivní výpečky
Maso (vepřová plec + vepřový bůček) pokrájíme na kostky, ochutíme solí, paprikou (cca 1 lžíce), kmínem (1 lžička) a smícháme s pokrájenou cibulí a nasekaným česnekem. Zalijeme pivem, zaklopíme a pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů cca 45 minut. Pak odklopíme, promícháme a dopečeme doměkka a dozlatova, případně dle potřeby podlijeme troškou vody. Podáváme s bramborovými noky nebo s bramborovým knedlíkem, kysaným zelím nebo dušenou řepou, špenátem.
Medové koleno na pivě
Koleno očistíme, dáme do většího hrnce s vařící vodou, přidáme očištěnou zeleninu (1 ks cibule, 1 ks mrkev větší, 1 ks petržel menší, celer cca půlka středně velkého) a koření (2 ks bobkový list, 10 ks pepř celý, 2 ks nové koření - kuličky, 3 stroužek česnek) , osolíme. Vaříme asi jednu hodinu.
Česnek utřeme solí a vmícháme do oleje. Koleno vyndáme z vývaru, necháme oschnout, důkladně potřeme česnekovou pastou a posypeme kmínem, vložíme do pekáčku. Podlijeme pivem s trochou vývaru a pečeme ve vyhřáté troubě doměkka a dozlatova. Průběžně ještě podléváme a přeléváme výpekem. Ke konci pečení potřeme medovou pastou - med rozmícháme s troškou piva a ještě krátce zapečeme.
Medové koleno na pivě podáváme s bramborovým salátem, čerstvým pečivem, knedlíkem s dušeným zelím, se sklenicí vychlazeného piva.
Plátky krkovičky osolíme, opepříme a posypeme paprikou, naskládáme do pekáčku, přidáme lžíci sádla.
Cibuli a česnek pokrájíme na plátky a zasypeme tím maso, poklademe plátky slaniny a zalijeme pivem jen do výšky slaniny.
Pekáč přikryjeme alobalem a pečeme ve vyhřáté troubě 220 °C cca 60-75 minut.
Před koncem alobal odstraníme, aby se nám udělala zlatavá kůrčička.
Podáváme s chlebem nebo vařenými brambory.
Vinnou klobásu si smotáme do šnečků, které spíchneme párátky proti rozmotání nebo si uděláme z klobásy menší klobásky. Pečícím papírem si vyložíme pekáček tak, aby nám udělal "vaničku".
Klobásu si naskládáme těsně vedle sebe do pekáčku, podlijeme jí pivem cca do poloviny a vložíme do předehřáté trouby péct dozlatova. Během pečení můžeme otočit a podle potřeby můžeme i podlít (nejspíš nebude třeba). Vhodné k bramborovému salátu, kaši.
Nemastíme, použijeme jen pivo!
Tvaroh, romadur a máslo umícháme s pivem dohladka, osolíme, okořeníme (pepř, kmín, chilli) a přidáme jemně nakrájenou cibuli.
Pomazánka je ideální na topinky nebo tousty.
V misce spolu promíchejte mouku, pivo, špetku mleté papriky na řídké těstíčko. Dejte asi na 30 minut do ledničky. V pánvi rozpalte olej na střední teplotu. Osolené kousky ryby namáčejte do teštíčka a smažte 4 až 5 minut krásně dozlatova. Přebytečný tuk odsajte papírovými kuchyňskými utěrkami.
Podávejte s opečenými bramborami (hranolky) a tatarskou omáčkou.
Budete potřebovat:
0,5 l piva
0,5 l zeleninového vývaru
4 vejce
300 g zakysané smetany
3 rohlíky
80 g másla
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce oleje
špetka soli, cukru
na dochucení: skořice, mletý kardamom, mletý pepř
na ozdobu: čerstvé bylinky, např. petrželka, pažitka
Postup: Do hrnce nalijeme pivo i horký vývar a uvedeme je do varu. Mezitím na másle osmahneme hladkou mouku a připravíme tak zlatou jíšku, kterou pivní vývar zahustíme. Základ polévky po pěti minutách varu odstavíme z plotny. Dále rozmícháme smetanu s vejci a pomalu je do polévky zašleháme. Ochutíme ji špetkou soli, cukru a koření. Před servírováním na oleji osmahneme na drobné kostičky nakrájené rohlíky, posypeme jimi hladinu polévky, a nakonec ozdobíme bylinkami.
Pivní kapřík
K zimě neodmyslitelně patří i český kapr a ten, koho už nudí tradiční smažená úprava rybích podkov, uvítá variantu filetu v pivní marinádě.
Budete potřebovat:
500 g kapřích filet
0,5 l piva
150 g másla
5 stroužků česneku
koření: kmín, sůl
Postup: Filety kapra osolíme, okmínujeme a obložíme plátky česneku. Maso dáme do mísy, zalijeme jej pivem a necháme celý den marinovat v ledničce. Na pánvi rozpustíme máslo a opečeme na něm rybu nejdříve ze strany s kůží, poté i z druhé. Smažíme do zlatova.
Pivní sloní žrádýlko
Návštěvy během svátečního období nejsou ničím výjimečným. Aby ta u vás byla tou nezapomenutelnou, přichystejte originální pohoštění s pivní pomazánkou.
Budete potřebovat:
1 lžíce octa
2 lžíce oleje
3 lžíce hořčice
3 lžíce kečupu
2 lžíce cukru
1 dcl piva
1 střední cibule
5 nakládaných okurek
600 g salámu typu junior
zeleninu na ozdobu: paprika, beraní rohy nebo rajče
Postup: Do hrnce dáme ocet, olej, kečup, hořčici, pivo a cukr. Společně je zahřejeme, dokud se nespojí, a necháme odpařit trochu vody. Salám, okurky a cibuli nadrobno nastrouháme a směs zalijeme nálevem. Podáváme s pečivem, zdobíme zeleninou.
Zálesácká pivní žebra
Pečeným hovězím žebírkům dodá pivo chuťovou tečku. Díky tomu ani zbylá omáčka nepřijde nazmar a budete ji s pečivem mlsat i potom, co sníte všechno maso.
Budete potřebovat:
6 kusů hovězích žeber
1 cibule
1 mrkev
150 g celeru
5 stroužků česneku
300 ml piva
200 ml červeného stolního vína
200 ml hovězího vývaru
1 dcl oleje
150 g rajského protlaku
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce cukru
koření: bobkový list, celý pepř, sůl, 1 větvička rozmarýnu, 1 větvička tymiánu
jarní cibulku na ozdobu
Postup: V pekáči na oleji orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli, mrkev a celer, nakonec přidáme plátky česneku, rozmarýn a tymián. Zalijeme protlakem, vše zahřejeme a zaprášíme moukou. Poté směs zalijeme pivem, vínem a vývarem, přidáme špetku soli, cukru, pár kuliček celého pepře a lístků bobkového listu. Nakonec přidáme žebra, promícháme je se směsí a vše pečeme přes dvě hodiny na 150 stupňů. Po upečení servírujeme s nasekanou jarní cibulkou a pečivem.
Ananas v pivním těstíčku
Pivo a sladký dezert mohou být pro kdejakého labužníka nepředstavitelnou kombinací. Exotický ananas v pivním těstíčku si ale zamiluje celá rodina!
Budete potřebovat:
1 velký ananas
250 ml piva (např. Litovel Černý citron)
200 g hladké mouky
3 vejce
sůl
olej na smažení
250 ml zakysané smetany
1 lžička citronky
1 skořicový cukr
Postup: Do piva zašleháme nejprve vejce, pak mouku a hladké těstíčko necháme odležet hodinu v ledničce. Mezitím oloupeme ananas, nakrájíme jej na plátky a ty na menší kousky. V hrnci dáme rozehřát asi dvoucentimetrovou vrstvu oleje. Ananas obalujeme v připraveném těstě a hned jej z obou stran smažíme dozlatova, hotové kousky necháme chladnout na listu papírové utěrky, aby se přebytečný olej vysál. Nakonec si připravíme sladký dip – do zakysané smetany vmícháme skořicový cukr a citronku.
DOBROU CHUŤ!