Pivo je všelék
13. 8. 2018
Pivo je všelék aneb 26 důvodů, proč vám dva půllitry denně prodlouží život:
Pivo nám pomáhá bojovat proti stresu, posiluje kosti, je prevencí ledvinových kamenů i ochranou před záněty. Podívejte se, proč si dát občas pivo. Musíte jej však vždy užívat s mírou. Alkohol podávaný v umírněném množství může prospět našemu zdraví. Pivo není výjimkou. Přinášíme vám seznam pozitivních výhod, které nám pivo přináší. Vyvážený koktejl je plný vitamínů, minerálů a antioxidantů, založený na čistě přírodní bázi a prověřený mnoha generacemi. Optimální dávka jsou pro muže 2 půllitry a pro ženy 2 třetinky piva denně. Vždy můžete zvolit i nealkoholickou variantu.
1. Silné a odolné kosti
Pokud si občas dopřejete sklenici piva, můžete zlepšit kvalitu svých kostí díky vysokému podílu křemíku. Podle studií minerál zabraňuje ztrátě kostní hmoty a podílí se na nové výstavbě pojivové tkáně. Jde tedy o ochranu před osteoporózou, což ocení především ženy v období přechodu.
2. Zdravější zuby
Pivo bojuje proti bakteriím v ústní dutině, které způsobují zubní kazy a záněty dásní. Látky obsažené v pivu zpomalují jejich růst.
3. Prevence ledvinových kamenů
Příležitostné pití piva snižuje riziko vzniku ledvinových kamenů až o 40 %. Půllitr piva obsahuje hodně vody a má močopudné vlastnosti. Příznivě působí na vylučovací ústrojí a udržuje ledviny v dobrém stavu.
4. Ochrana před žaludečními vředy
Množství 1,5 litru piva za týden zabrání tvorbě bakterií způsobujících zánět žaludku a sníží riziko žaludečních vředů.
5. Proti stresu a úzkosti
Studie z kanadské Montrealské univerzity dokládá, že sklenice piva tlumí stres i stavy úzkosti. Díky obsahu serotoninu, hormonu štěstí, přispívá k dobré náladě a zvládání stresových situací.
6. Na nespavost
Díky obsahu laktoflavinu, patřícího do skupiny vitamínů B, a kyseliny nikotinové pivo podporuje zdravý a vydatný spánek.
7. Na infekce a záněty
Rakouská studie Innsbrucké lékařské univerzity dokládá, že pivo zpomaluje biochemické procesy v krvi, které vedou k zánětům. Ty jsou častými spouštěči cukrovky, deprese, migrény, chronické únavy i bolesti kloubů.
8. Ochrana před infarktem
Podle dlouhodobých výzkumů pivo zabraňuje usazování tuku v cévách, srdci a mozku. Ochrání před kardiovaskulárními onemocněními a riziko srdečního infarktu se pitím piva dokonce snižuje až o 42 %.
9. Prevence rizika mrtvice
Pivo zabraňuje srážení krevních destiček a vzniku krevních sraženin. Občasní pivaři proto netrpí arteriosklerózou.
10. Snížení cholesterolu
Vláknina obsažená v pivu rozpouští LDL neboli škodlivý cholesterol a snižuje následky konzumace tučných jídel. Proto se pije k oblíbenému vepřo knedlo zelu, pečené kachně i guláši.
11. Pomáhá při cukrovce
Látky obsažené v hořkém pivu umí lépe hospodařit s inzulinem a regulovat krevní cukr u diabetiků. Snižují hlavně výskyt cukrovky druhého typu.
12. Snížení vysokého tlaku
Pivo má pozitivní vliv na vysoký tlak. Lékaři z Nizozemska a Harvardské univerzity zjistili, že občasná konzumace piva snižuje vysoký krevní tlak.
13. Proti rakovině
Pivo obsahuje polyfenoly, které nás chrání před agresivními volnými radikály způsobujícími rakovinu. Hlavní je xanthohumol, který snižuje a tlumí aktivitu proteinů, které nádor potřebuje k růstu. Více než 2 piva denně mají ale opačný účinek.
14. Pomoc při nachlazení
Dejte si teplé pivo a přidejte med. Šťávy z ječmene stimulují krevní oběh, usnadňují dýchání, pomáhají při bolestech kloubů a posilují imunitu.
15. Podporuje zdraví vlasů i pokožky
Vitamíny skupiny B a kyseliny v pivu vám pomohou při vypadávání vlasů, zvýšené tvorbě ekzémů, akné a aftů v ústech. Podpoří metabolismus k regeneraci kůže, zvýší tvorbu kolagenu i pigmentu. Pokožka bude hladká, pružná a vaše vlasy vitální.
16. Podporuje trávení a snižuje překyselení
Pivo působí velmi pozitivně na naše trávení díky obsahu chmele, který podporuje tvorbu trávicích enzymů. Navíc pomáhá snižovat nadýmání i překyselení žaludku.
17. Ochrana před průjmovým onemocněním
Pivo obsahuje látky, jako je kyselina mléčná a octová, které chrání naše střeva a brání šíření bakterií způsobujících průjem.
18. Zlepšení chuti k jídlu
Hořké složky chmele, oxid uhličitý a alkohol rozhýbají prospěšné látky v trávicím traktu. Dokážou zvýšit chuť k jídlu. Při umírněném pití vám obezita nehrozí. Nárůst váhy má na svědomí přítomnost chmelu, alkoholu a oxidu uhličitého podporujícího chuť k jídlu při nadměrném pití piva.
19. Podpora hubnutí
Studie prokazují, že ti, co pijí pivo střídmě, bývají méně obézní než abstinenti. Pivo nastartuje metabolismus. Navíc má sklenice piva méně kalorií než sklenice jablečné šťávy. Půllitr piva obsahuje asi 190 kcal, sklenice ovocného džusu 240 kcal a pro srovnání sklenka červeného vína 370 kcal.
20. Iontový nápoj proti dehydrataci
Jde o přírodní formu iontového nápoje, který vám po fyzické zátěži doplní tekutiny, chybějící cukry a minerály. Zabráníte tak dehydrataci.
21. Koktejl plný živin pro regeneraci
Pivo dodává hlavně vitamíny skupiny B, nezbytné pro správnou funkci nervové soustavy a pro regeneraci nervových vláken po úrazech a operacích. Obsahuje také velké množství proteinů, vlákniny a antioxidantů díky ječmeni a chmelu.
22. Zlepšení imunity
Po výzkumu českých vědců bylo při krevních testech zjištěno, že se při příležitostném pití piva zvyšuje počet bílých krvinek až na trojnásobek původního počtu, což výrazně zvyšuje obranyschopnost těla.
23. Pro těhotné ženy kyselina listová
Nealkoholické pivo mohou těhotné ženy zvolit jako doplněk stravy pro doplnění kyseliny listové, která zabrání vzniku vrozených vad a předčasných porodů. Litr piva obsahuje více než 1/3 DDD.
24. Stimulace tvorby mateřského mléka
Cukry v ječmeni stimulují sekreci hormonu prolaktinu, který řídí produkci mléka. Kojící matky si mohou dát nealkoholické pivo pro zvýšení tvorby mléka.
25. Podpora bystrosti mozku
Američtí vědci z univerzity v Chicagu dokládají, že příležitostné pití piva vám dává o 23 % nižší pravděpodobnost vzniku Alzheimerovy choroby nebo stařecké demence. Pivo přirozeně zvyšuje hladinu HDL prospěšného cholesterolu, který pomáhá zachovat průtok krve a okysličuje mozek.
26. Prodloužení života
Podle vědců z univerzity v Texasu vám občasné pití piva prodlouží život. Kromě výše uvedených benefitů podporuje společenský život, který je jedním z faktorů dlouhého a spokojeného života.
Autor článku - Pavla Růžičková
Pivo obsahuje cenné vitaminy a minerály tělu velmi prospěšné:
Vitamin B1 – thiamin - štěpí sacharidy, čímž dodává tělu energii, mimo to má také význam pro růst, trávení a nervovou aktivitu.
Vitamin B2 – riboflavin - přispívá k normální činnosti nervové soustavy a ke snížení míry únavy a vyčerpání a také má vliv na kvalitu pokožky a zraku.
Vitamin B6 – pyridoxin - hraje důležitou roli při metabolismu a absorpci bílkovin, reguluje roli tuků a sacharidů, pomáhá správné funkci nervového systému a tvorbě červených krvinek.
Niacin - působí při uvolňování energie z tuků a sacharidů a při hromadění tělesné energie. Je součástí dvou koenzymů, pomáhá syntetizovat tělesný tuk a cholesterol.
Kyselina listová - je základním vitaminem, který podporuje tvorbu červených krvinek, metabolismus aminokyselin a obnovu veškerých buněk v těle.
Minerály - hlavně vápník a hořčík, zinek, železo, fluor a další. Funguje jako prevence osteoporózy a Alzheimerovy nemoci.
Pivo nám pomáhá bojovat proti stresu, posiluje kosti, je prevencí ledvinových kamenů i ochranou před záněty. Podívejte se, proč si dát občas pivo. Musíte jej však vždy užívat s mírou. Alkohol podávaný v umírněném množství může prospět našemu zdraví. Pivo není výjimkou. Přinášíme vám seznam pozitivních výhod, které nám pivo přináší. Vyvážený koktejl je plný vitamínů, minerálů a antioxidantů, založený na čistě přírodní bázi a prověřený mnoha generacemi. Optimální dávka jsou pro muže 2 půllitry a pro ženy 2 třetinky piva denně. Vždy můžete zvolit i nealkoholickou variantu.
1. Silné a odolné kosti
Pokud si občas dopřejete sklenici piva, můžete zlepšit kvalitu svých kostí díky vysokému podílu křemíku. Podle studií minerál zabraňuje ztrátě kostní hmoty a podílí se na nové výstavbě pojivové tkáně. Jde tedy o ochranu před osteoporózou, což ocení především ženy v období přechodu.
2. Zdravější zuby
Pivo bojuje proti bakteriím v ústní dutině, které způsobují zubní kazy a záněty dásní. Látky obsažené v pivu zpomalují jejich růst.
3. Prevence ledvinových kamenů
Příležitostné pití piva snižuje riziko vzniku ledvinových kamenů až o 40 %. Půllitr piva obsahuje hodně vody a má močopudné vlastnosti. Příznivě působí na vylučovací ústrojí a udržuje ledviny v dobrém stavu.
4. Ochrana před žaludečními vředy
Množství 1,5 litru piva za týden zabrání tvorbě bakterií způsobujících zánět žaludku a sníží riziko žaludečních vředů.
5. Proti stresu a úzkosti
Studie z kanadské Montrealské univerzity dokládá, že sklenice piva tlumí stres i stavy úzkosti. Díky obsahu serotoninu, hormonu štěstí, přispívá k dobré náladě a zvládání stresových situací.
6. Na nespavost
Díky obsahu laktoflavinu, patřícího do skupiny vitamínů B, a kyseliny nikotinové pivo podporuje zdravý a vydatný spánek.
7. Na infekce a záněty
Rakouská studie Innsbrucké lékařské univerzity dokládá, že pivo zpomaluje biochemické procesy v krvi, které vedou k zánětům. Ty jsou častými spouštěči cukrovky, deprese, migrény, chronické únavy i bolesti kloubů.
8. Ochrana před infarktem
Podle dlouhodobých výzkumů pivo zabraňuje usazování tuku v cévách, srdci a mozku. Ochrání před kardiovaskulárními onemocněními a riziko srdečního infarktu se pitím piva dokonce snižuje až o 42 %.
9. Prevence rizika mrtvice
Pivo zabraňuje srážení krevních destiček a vzniku krevních sraženin. Občasní pivaři proto netrpí arteriosklerózou.
10. Snížení cholesterolu
Vláknina obsažená v pivu rozpouští LDL neboli škodlivý cholesterol a snižuje následky konzumace tučných jídel. Proto se pije k oblíbenému vepřo knedlo zelu, pečené kachně i guláši.
11. Pomáhá při cukrovce
Látky obsažené v hořkém pivu umí lépe hospodařit s inzulinem a regulovat krevní cukr u diabetiků. Snižují hlavně výskyt cukrovky druhého typu.
12. Snížení vysokého tlaku
Pivo má pozitivní vliv na vysoký tlak. Lékaři z Nizozemska a Harvardské univerzity zjistili, že občasná konzumace piva snižuje vysoký krevní tlak.
13. Proti rakovině
Pivo obsahuje polyfenoly, které nás chrání před agresivními volnými radikály způsobujícími rakovinu. Hlavní je xanthohumol, který snižuje a tlumí aktivitu proteinů, které nádor potřebuje k růstu. Více než 2 piva denně mají ale opačný účinek.
14. Pomoc při nachlazení
Dejte si teplé pivo a přidejte med. Šťávy z ječmene stimulují krevní oběh, usnadňují dýchání, pomáhají při bolestech kloubů a posilují imunitu.
15. Podporuje zdraví vlasů i pokožky
Vitamíny skupiny B a kyseliny v pivu vám pomohou při vypadávání vlasů, zvýšené tvorbě ekzémů, akné a aftů v ústech. Podpoří metabolismus k regeneraci kůže, zvýší tvorbu kolagenu i pigmentu. Pokožka bude hladká, pružná a vaše vlasy vitální.
16. Podporuje trávení a snižuje překyselení
Pivo působí velmi pozitivně na naše trávení díky obsahu chmele, který podporuje tvorbu trávicích enzymů. Navíc pomáhá snižovat nadýmání i překyselení žaludku.
17. Ochrana před průjmovým onemocněním
Pivo obsahuje látky, jako je kyselina mléčná a octová, které chrání naše střeva a brání šíření bakterií způsobujících průjem.
18. Zlepšení chuti k jídlu
Hořké složky chmele, oxid uhličitý a alkohol rozhýbají prospěšné látky v trávicím traktu. Dokážou zvýšit chuť k jídlu. Při umírněném pití vám obezita nehrozí. Nárůst váhy má na svědomí přítomnost chmelu, alkoholu a oxidu uhličitého podporujícího chuť k jídlu při nadměrném pití piva.
19. Podpora hubnutí
Studie prokazují, že ti, co pijí pivo střídmě, bývají méně obézní než abstinenti. Pivo nastartuje metabolismus. Navíc má sklenice piva méně kalorií než sklenice jablečné šťávy. Půllitr piva obsahuje asi 190 kcal, sklenice ovocného džusu 240 kcal a pro srovnání sklenka červeného vína 370 kcal.
20. Iontový nápoj proti dehydrataci
Jde o přírodní formu iontového nápoje, který vám po fyzické zátěži doplní tekutiny, chybějící cukry a minerály. Zabráníte tak dehydrataci.
21. Koktejl plný živin pro regeneraci
Pivo dodává hlavně vitamíny skupiny B, nezbytné pro správnou funkci nervové soustavy a pro regeneraci nervových vláken po úrazech a operacích. Obsahuje také velké množství proteinů, vlákniny a antioxidantů díky ječmeni a chmelu.
22. Zlepšení imunity
Po výzkumu českých vědců bylo při krevních testech zjištěno, že se při příležitostném pití piva zvyšuje počet bílých krvinek až na trojnásobek původního počtu, což výrazně zvyšuje obranyschopnost těla.
23. Pro těhotné ženy kyselina listová
Nealkoholické pivo mohou těhotné ženy zvolit jako doplněk stravy pro doplnění kyseliny listové, která zabrání vzniku vrozených vad a předčasných porodů. Litr piva obsahuje více než 1/3 DDD.
24. Stimulace tvorby mateřského mléka
Cukry v ječmeni stimulují sekreci hormonu prolaktinu, který řídí produkci mléka. Kojící matky si mohou dát nealkoholické pivo pro zvýšení tvorby mléka.
25. Podpora bystrosti mozku
Američtí vědci z univerzity v Chicagu dokládají, že příležitostné pití piva vám dává o 23 % nižší pravděpodobnost vzniku Alzheimerovy choroby nebo stařecké demence. Pivo přirozeně zvyšuje hladinu HDL prospěšného cholesterolu, který pomáhá zachovat průtok krve a okysličuje mozek.
26. Prodloužení života
Podle vědců z univerzity v Texasu vám občasné pití piva prodlouží život. Kromě výše uvedených benefitů podporuje společenský život, který je jedním z faktorů dlouhého a spokojeného života.
Autor článku - Pavla Růžičková
Pivo obsahuje cenné vitaminy a minerály tělu velmi prospěšné:
Vitamin B1 – thiamin - štěpí sacharidy, čímž dodává tělu energii, mimo to má také význam pro růst, trávení a nervovou aktivitu.
Vitamin B2 – riboflavin - přispívá k normální činnosti nervové soustavy a ke snížení míry únavy a vyčerpání a také má vliv na kvalitu pokožky a zraku.
Vitamin B6 – pyridoxin - hraje důležitou roli při metabolismu a absorpci bílkovin, reguluje roli tuků a sacharidů, pomáhá správné funkci nervového systému a tvorbě červených krvinek.
Niacin - působí při uvolňování energie z tuků a sacharidů a při hromadění tělesné energie. Je součástí dvou koenzymů, pomáhá syntetizovat tělesný tuk a cholesterol.
Kyselina listová - je základním vitaminem, který podporuje tvorbu červených krvinek, metabolismus aminokyselin a obnovu veškerých buněk v těle.
Minerály - hlavně vápník a hořčík, zinek, železo, fluor a další. Funguje jako prevence osteoporózy a Alzheimerovy nemoci.
PIVO:
- Zabraňuje onemocnění srdce a cév - pití malého množství piva snižuje kardiovaskulární riziko, za „léčebnou dávku“ lze považoval dvě piva denně. Ovšem neměli byste to kazit tím, že si k pivu dáte cigaretu.
- Snižuje riziko tvorby ledvinových kamenů - při pokusu na Harvardské univerzitě se prokázalo, že pitím 1 litru kávy se riziko vzniku ledvinových kamenů snížilo o 10 %, při pití stejného množství čaje o 14 %, při pití piva celkem o 21 %. Protože pivo působí močopudně, je obecně doporučováno i urology.
- Prodlužuje věk - britská studie, která porovnávala 7735 mužů, prokázala snížení úmrtnosti pravidelných pijáků piva o 16 % oproti nepijákům. Ve studii EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), do níž bylo zahrnuto 380 395 pacientů, měli ti, kteří nikdy v životě nepili pivo, umírat dřív než mírní pijáci.
- Usnadňuje trávení - hořké látky, kyselina uhličitá a třísloviny z chmele povzbuzují chuť k jídlu, zvyšují produkci slin v ústech a napomáhají sekreci žaludečních šťáv. Urychlují také štěpení tuků a bílkovin, což v důsledku zlepšuje trávení. Hořké látky mají také antibakteriální účinky. U lidí konzumujících dva litry piva týdně bylo také zjištěno o dvě třetiny nižší riziko výskytu gastritidy než u abstinentů.
- Pomáhá s prevencí civilizačních chorob - Střídmá konzumace piva snižuje riziko aterosklerózy, snižuje stres, podporuje krevní oběh, trávení a některé složky obsažené v pivu mají protinádorový a antibakteriální charakter.
- Zabraňuje onemocnění srdce a cév - pití malého množství piva snižuje kardiovaskulární riziko, za „léčebnou dávku“ lze považoval dvě piva denně. Ovšem neměli byste to kazit tím, že si k pivu dáte cigaretu.
- Snižuje riziko tvorby ledvinových kamenů - při pokusu na Harvardské univerzitě se prokázalo, že pitím 1 litru kávy se riziko vzniku ledvinových kamenů snížilo o 10 %, při pití stejného množství čaje o 14 %, při pití piva celkem o 21 %. Protože pivo působí močopudně, je obecně doporučováno i urology.
- Prodlužuje věk - britská studie, která porovnávala 7735 mužů, prokázala snížení úmrtnosti pravidelných pijáků piva o 16 % oproti nepijákům. Ve studii EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), do níž bylo zahrnuto 380 395 pacientů, měli ti, kteří nikdy v životě nepili pivo, umírat dřív než mírní pijáci.
- Usnadňuje trávení - hořké látky, kyselina uhličitá a třísloviny z chmele povzbuzují chuť k jídlu, zvyšují produkci slin v ústech a napomáhají sekreci žaludečních šťáv. Urychlují také štěpení tuků a bílkovin, což v důsledku zlepšuje trávení. Hořké látky mají také antibakteriální účinky. U lidí konzumujících dva litry piva týdně bylo také zjištěno o dvě třetiny nižší riziko výskytu gastritidy než u abstinentů.
- Pomáhá s prevencí civilizačních chorob - Střídmá konzumace piva snižuje riziko aterosklerózy, snižuje stres, podporuje krevní oběh, trávení a některé složky obsažené v pivu mají protinádorový a antibakteriální charakter.
Metabolický syndrom se bojí piva!
Vyspělými zeměmi dychtivě obchází strašidlo metabolického syndromu. Odborníci ho označují za hlavní chorobu třetího tisíciletí. V ČR přihraje každý rok nenasytné smrti přes 26 000 obětí – tedy počet obyvatel okresního města. A co víc – ohrožuje až polovinu dospělých, kteří to většinou ani netuší. Rozsáhlá studie amerických expertů znovu dokázala, že ochranou se může stát pití piva a vína, samozřejmě v přiměřené míře.
Každý z nás je chodícím bojlerem.
Nezanedbatelné není zjištění, že 85 – 95 hmotnostních dílů piva představuje voda (a to velmi kvalitní, důkladně převařená!), která je nenahraditelná pro transport živin v organismu i pro odstraňování toxických látek z těla.
Lidské tělo obsahuje až 90 % vodního živlu. To platí zejména o novorozencích a batolatech. Proto malé děti rychleji ztrácejí vodu a vyžadují stálý přísun dostatku tekutin. Kojenci jich potřebují na kilogram váhy 110 ml, děti do 12 let pak 40 ml. Dospělým postačí při teplotě 22 °C také 22 ml/kg, ovšem třeba při 36 °C obdobně 36 ml/kg. Čím je člověk starší, tím více tekutiny stráví. Má i sušší kůži. Za normálních okolností (bez horka apod.) máme denně mít 2, 5 – 3 litry tekutin. (To takový slon to má horší, ten musí vypít denně až 180 litrů vody!)
Vodu nezbytně potřebujeme k vylučování škodlivých látek z organismu.
Kde ji bereme? Z denního pohledu ji 1 – 1,5 litru získáme z nápojů (tedy i piva), 0,5 – 1 litr z potravin (včetně polévek). Objem 250 – 400 ml potom přidají různé metabolické pochody v těle.
Nezanedbatelné není zjištění, že 85 – 95 hmotnostních dílů piva představuje voda (a to velmi kvalitní, důkladně převařená!), která je nenahraditelná pro transport živin v organismu i pro odstraňování toxických látek z těla.
Lidské tělo obsahuje až 90 % vodního živlu. To platí zejména o novorozencích a batolatech. Proto malé děti rychleji ztrácejí vodu a vyžadují stálý přísun dostatku tekutin. Kojenci jich potřebují na kilogram váhy 110 ml, děti do 12 let pak 40 ml. Dospělým postačí při teplotě 22 °C také 22 ml/kg, ovšem třeba při 36 °C obdobně 36 ml/kg. Čím je člověk starší, tím více tekutiny stráví. Má i sušší kůži. Za normálních okolností (bez horka apod.) máme denně mít 2, 5 – 3 litry tekutin. (To takový slon to má horší, ten musí vypít denně až 180 litrů vody!)
Vodu nezbytně potřebujeme k vylučování škodlivých látek z organismu.
Kde ji bereme? Z denního pohledu ji 1 – 1,5 litru získáme z nápojů (tedy i piva), 0,5 – 1 litr z potravin (včetně polévek). Objem 250 – 400 ml potom přidají různé metabolické pochody v těle.
Zlatavý mok oblažuje tělo.
Látky obsažené ve chmelu, umírněného konzumenta většinou zklidní, začnou odbourávat nebezpečný stres, který mu třeba hlodá i v podvědomí. Po vypití piva nám klesá krevní tlak, protože se rozšiřují cévy a zlepšuje zásobení vodou a minerály. V důsledku toho se vhodně snižuje glykémie – hladina krevního cukru.
Hořké chmelové látky podporují sekreci žluče a trávicích šťáv, které pozitivně ovlivňují trávení. Fytoestrogeny obsažené v pivu působí na řadu metabolických procesů v organismu.
Velmi příznivý poměr vodíku a hořčíku (blokujícího vznik žlučových a močových kamenů) chrání i před tvorbou kamenů ledvinových. Zinek z piva je důležitý pro tvorbu inzulínu a zvyšuje odolnost organismu proti kožním chorobám. V době, kdy se prokazuje životodárný význam vlákniny, která napomáhá nejen trávení, ale je prevencí i proti mnoha druhům rakoviny, pivo takové balastní látky (mj. lignin a rostlinné neškrobové látky) nabízí.
A co víc –ukrývá polyfenoly, které mají velmi kladný vliv na činnost srdce, trávicího traktu, na srážlivost krve. Také povzbuzují trávení a zlepšují vidění. Jako lapače radikálů mají antikarcinogenní účinky a brání také arteroskleróze. Ženy pijící pivo snižují riziko rakoviny prsu i dělohy a posilují kosti. Neškodné rostlinné polyfenoly jsou v naší potravě nejvýznamnějšími přirozenými potravními antioxidanty po vitaminu C vůbec. Pro mnohé je jistě povzbudivé, že jiná skupina vitaminů přispívá ke kvalitnímu růstu kůže a vlasů.
Látky obsažené ve chmelu, umírněného konzumenta většinou zklidní, začnou odbourávat nebezpečný stres, který mu třeba hlodá i v podvědomí. Po vypití piva nám klesá krevní tlak, protože se rozšiřují cévy a zlepšuje zásobení vodou a minerály. V důsledku toho se vhodně snižuje glykémie – hladina krevního cukru.
Hořké chmelové látky podporují sekreci žluče a trávicích šťáv, které pozitivně ovlivňují trávení. Fytoestrogeny obsažené v pivu působí na řadu metabolických procesů v organismu.
Velmi příznivý poměr vodíku a hořčíku (blokujícího vznik žlučových a močových kamenů) chrání i před tvorbou kamenů ledvinových. Zinek z piva je důležitý pro tvorbu inzulínu a zvyšuje odolnost organismu proti kožním chorobám. V době, kdy se prokazuje životodárný význam vlákniny, která napomáhá nejen trávení, ale je prevencí i proti mnoha druhům rakoviny, pivo takové balastní látky (mj. lignin a rostlinné neškrobové látky) nabízí.
A co víc –ukrývá polyfenoly, které mají velmi kladný vliv na činnost srdce, trávicího traktu, na srážlivost krve. Také povzbuzují trávení a zlepšují vidění. Jako lapače radikálů mají antikarcinogenní účinky a brání také arteroskleróze. Ženy pijící pivo snižují riziko rakoviny prsu i dělohy a posilují kosti. Neškodné rostlinné polyfenoly jsou v naší potravě nejvýznamnějšími přirozenými potravními antioxidanty po vitaminu C vůbec. Pro mnohé je jistě povzbudivé, že jiná skupina vitaminů přispívá ke kvalitnímu růstu kůže a vlasů.
Po pivu se netloustne!
Mají pravdu abstinenti tvrdící s posměškem, že pivo dělá kulatá těla? Odborníci dokazují, že pivo je kupodivu kaloricky chudší než mléko, jablečná šťáva, o četných limonádách a většině džusů (i bez cukru má litr až 2500 kJ) ani nemluvě. Vylili bychom děcko i s vaničkou, kdybychom tvrdili, že utěšené „pivní bříško“ nikde neuvidíme. Není však tajemstvím, že k takovému mužskému „otěhotnění“ většinou dochází při zvýšené konzumaci mnoha „kousků“ či „hladinek,“ spojené s nedostatkem pohybu.
Pivo, které neobsahuje cholesterol ani tuky, se řadí mezi nápoje s relativně nízkým obsahem alkoholu (30–50 g v jednom litru). Zdrojem jeho energetické hodnoty jsou především sacharidy a alkohol. Pokud jde o kalorickou hodnotu, litr dia piva má 1150 kilojoulů (kJ). 100 světlé pivo obsahuje přibližně 1510 kJ využitelné energie a 120 pivo 1850 kJ. Více kalorií nám dodají piva tmavá – „desítka“ nabízí 2100 kJ na litr. (Suchá bílá a červená vína mívají 2 260 – 2 750 kJ na litr, bílá vína sladká 4000 kJ, šumivá 3200 – 4500 kJ.)
Vrchní nutriční terapeutka Thomayerovy nemocnice v Praze Tamara Starnovská upřesnila: „Je třeba si uvědomit, že problémem je konzumace jídla, které se při pití piva současně sní, a nikoliv kalorie obsažené v pivu. Je tedy potřeba vidět problém v něčem jiném: Pokud je vyšší příjem energie, než je potřeba a následná spotřeba, potom dochází k tloustnutí. Je tedy zapotřební mít na paměti při stravování jako celku, zda potraviny a pokrmy, které konzumujeme, včetně nápojů, nemají vyšší obsah energie, než kolik potřebujeme. Platí to zejména o nadbytku živočišných tuků, což je nejčastější problém běžné konzumace u nás. Nadváha či přímo obezita proto nehrozí, pokud se pivo pije střídmě.“.
Mají pravdu abstinenti tvrdící s posměškem, že pivo dělá kulatá těla? Odborníci dokazují, že pivo je kupodivu kaloricky chudší než mléko, jablečná šťáva, o četných limonádách a většině džusů (i bez cukru má litr až 2500 kJ) ani nemluvě. Vylili bychom děcko i s vaničkou, kdybychom tvrdili, že utěšené „pivní bříško“ nikde neuvidíme. Není však tajemstvím, že k takovému mužskému „otěhotnění“ většinou dochází při zvýšené konzumaci mnoha „kousků“ či „hladinek,“ spojené s nedostatkem pohybu.
Pivo, které neobsahuje cholesterol ani tuky, se řadí mezi nápoje s relativně nízkým obsahem alkoholu (30–50 g v jednom litru). Zdrojem jeho energetické hodnoty jsou především sacharidy a alkohol. Pokud jde o kalorickou hodnotu, litr dia piva má 1150 kilojoulů (kJ). 100 světlé pivo obsahuje přibližně 1510 kJ využitelné energie a 120 pivo 1850 kJ. Více kalorií nám dodají piva tmavá – „desítka“ nabízí 2100 kJ na litr. (Suchá bílá a červená vína mívají 2 260 – 2 750 kJ na litr, bílá vína sladká 4000 kJ, šumivá 3200 – 4500 kJ.)
Vrchní nutriční terapeutka Thomayerovy nemocnice v Praze Tamara Starnovská upřesnila: „Je třeba si uvědomit, že problémem je konzumace jídla, které se při pití piva současně sní, a nikoliv kalorie obsažené v pivu. Je tedy potřeba vidět problém v něčem jiném: Pokud je vyšší příjem energie, než je potřeba a následná spotřeba, potom dochází k tloustnutí. Je tedy zapotřební mít na paměti při stravování jako celku, zda potraviny a pokrmy, které konzumujeme, včetně nápojů, nemají vyšší obsah energie, než kolik potřebujeme. Platí to zejména o nadbytku živočišných tuků, což je nejčastější problém běžné konzumace u nás. Nadváha či přímo obezita proto nehrozí, pokud se pivo pije střídmě.“.
Znáte svůj homocystein?
Je asi jen málo lidí, kteří by nevěděli, jakou mají hladinu obávaného cholesterolu. Hroznější než cholesterol! Tak odborníci představují homocystein. Mnozí experti v něm vidí klíč k tajemné třinácté komnatě civilizačních chorob. Proto ho nově přiřazují mezi faktory, které se rády kamarádí s metabolickým syndromem.
Homocystein je organická látka ze skupiny steroidů, kterou většina lidí (narozdíl od cholesterolu) asi nezná, ačkoli ji běžně nosí v organismu.Má na svědomí nejen různé formy depresí a chronický únavový syndrom, ale i zdravotní postižení horší – ekzémy, zánětlivá revmatická onemocnění, předčasné stárnutí, demenci (i Alzheimerovu chorobu), cévní onemocnění, infarkt. Tento plíživý nepřítel se nezastavuje před žádným věkem a oběti si hledá všude – počínaje dětmi, dokonce ještě nenarozenými! Je tak příčinou mnoha abortů (potratů), předčasných porodů i vrozených vývojových vad nervového systému novorozenců. Oblíbil si však i nádorová onemocnění, kterých dnes známe přes sto typů. A s jídlem i jemu roste chuť! Můžeme mu ji zkusit nějak zkazit?
Ano, jako pověstný čert kříže se bojí především kyseliny listové. Člen Analytické komise Evropské pivovarské konvence ing. Vladimír Kellner, CSc. upřesnil: „Ke snižování hladiny homocysteinu velmi významně přispívá pivo – díky obsahu kyseliny listové a vitaminu B2, B6 a B12. Mnohá piva obsahují tolik kyseliny listové jako 100 g brokolice nebo půl kilogramu rajčat. Jeden litr piva plzeňského typu pokryje polovinu denní dávky kyseliny listové. Navíc je v něm přes třicet minerálů a stopových prvků, které působí velmi příznivě na organismus. Jde vlastně o jakýsi perfektní vitaminový koktejl.“
Je asi jen málo lidí, kteří by nevěděli, jakou mají hladinu obávaného cholesterolu. Hroznější než cholesterol! Tak odborníci představují homocystein. Mnozí experti v něm vidí klíč k tajemné třinácté komnatě civilizačních chorob. Proto ho nově přiřazují mezi faktory, které se rády kamarádí s metabolickým syndromem.
Homocystein je organická látka ze skupiny steroidů, kterou většina lidí (narozdíl od cholesterolu) asi nezná, ačkoli ji běžně nosí v organismu.Má na svědomí nejen různé formy depresí a chronický únavový syndrom, ale i zdravotní postižení horší – ekzémy, zánětlivá revmatická onemocnění, předčasné stárnutí, demenci (i Alzheimerovu chorobu), cévní onemocnění, infarkt. Tento plíživý nepřítel se nezastavuje před žádným věkem a oběti si hledá všude – počínaje dětmi, dokonce ještě nenarozenými! Je tak příčinou mnoha abortů (potratů), předčasných porodů i vrozených vývojových vad nervového systému novorozenců. Oblíbil si však i nádorová onemocnění, kterých dnes známe přes sto typů. A s jídlem i jemu roste chuť! Můžeme mu ji zkusit nějak zkazit?
Ano, jako pověstný čert kříže se bojí především kyseliny listové. Člen Analytické komise Evropské pivovarské konvence ing. Vladimír Kellner, CSc. upřesnil: „Ke snižování hladiny homocysteinu velmi významně přispívá pivo – díky obsahu kyseliny listové a vitaminu B2, B6 a B12. Mnohá piva obsahují tolik kyseliny listové jako 100 g brokolice nebo půl kilogramu rajčat. Jeden litr piva plzeňského typu pokryje polovinu denní dávky kyseliny listové. Navíc je v něm přes třicet minerálů a stopových prvků, které působí velmi příznivě na organismus. Jde vlastně o jakýsi perfektní vitaminový koktejl.“
Zdraví má svoji míru.
Výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven ing. Jan Veselý pro uvedl: „Česká republika je jedinou zemí v Evropě, kde množství čepovaného piva převyšuje množství piva lahvového. V současnosti se u nás pivo čepuje na asi 50 000 místech.
Pivo se dá vyrábět i bez alkoholu. Také u nás velmi široká nabídka piv je stále častěji doplňována výrobou většího množství značek nealkoholických piv, jejichž obliba roste především pro kvalitu a chuť, která je prakticky nerozeznatelná od běžných druhů piv. “
Tuto skutečnost, na které jistě mají zásluhu řidiči a také ženy, uvádíme proto, že i nealkoholické pivo si zachovává většinu kladných vlastností piva .
„Je nutné zdůraznit, že relativně bezpečné dávky alkoholu pro zdravou dospělou populaci se pohybují mezi 30 až 40 g alkoholu denně. Při konzumaci vyšší hrozí riziko poškození jater nebo nervového systému a také možný vznik závislosti,“ zdůrazňuje prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc.
Pro průměrného zdravého muže se za prospěšnou denní dávku považuje 0, 5 – 1 litr piva či 2 – 4 dc. vína. Ženy se musí spokojit s polovinou uvedeného množství. (Řidiči pozor: Půllitr „dvanáctky“ nebo 2 dcl vína dodá do krevního oběhu cca 0,3 promile alkoholu. Poté muž o hmotnosti 80 kg může usednout za volant až za 3 hodiny.)
Výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven ing. Jan Veselý pro uvedl: „Česká republika je jedinou zemí v Evropě, kde množství čepovaného piva převyšuje množství piva lahvového. V současnosti se u nás pivo čepuje na asi 50 000 místech.
Pivo se dá vyrábět i bez alkoholu. Také u nás velmi široká nabídka piv je stále častěji doplňována výrobou většího množství značek nealkoholických piv, jejichž obliba roste především pro kvalitu a chuť, která je prakticky nerozeznatelná od běžných druhů piv. “
Tuto skutečnost, na které jistě mají zásluhu řidiči a také ženy, uvádíme proto, že i nealkoholické pivo si zachovává většinu kladných vlastností piva .
„Je nutné zdůraznit, že relativně bezpečné dávky alkoholu pro zdravou dospělou populaci se pohybují mezi 30 až 40 g alkoholu denně. Při konzumaci vyšší hrozí riziko poškození jater nebo nervového systému a také možný vznik závislosti,“ zdůrazňuje prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc.
Pro průměrného zdravého muže se za prospěšnou denní dávku považuje 0, 5 – 1 litr piva či 2 – 4 dc. vína. Ženy se musí spokojit s polovinou uvedeného množství. (Řidiči pozor: Půllitr „dvanáctky“ nebo 2 dcl vína dodá do krevního oběhu cca 0,3 promile alkoholu. Poté muž o hmotnosti 80 kg může usednout za volant až za 3 hodiny.)
Na zdraví!
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář