Proč?
Proč jsem začal psát tenhle poťouchlý blogýsek?
Měl jsem k tomu několik důvodů. Tady je ten nejhlavnější:
Protože už mě srali všichni ti blbí "pivaři"- samozvaní odborníci, kteří mi vyprávěli o svém nejoblíbenějším pivu (samozřejmě tom nejblbějším, tj. průmyslově vyráběný standard), pasovali se do role mentorujících veleznalců piva, hanili živé pivo z minipivovarů a silně mě tím prudili a otravovali. Od té doby, co mám blogýsek, už neslýchám tolik blbých řečí o údajně výborné Plzni (nic moc), nebo o údajně chutném Radegastu (spíše nic, než moc). Samozřejmě, že ti nejblbější "pivaři" si dál melou svou. Ale některým už najednou ty jejich plzničky tolik nejedou, a já už nemusím poslouchat od nekompetentních neználků tolik nerozumných řečí. Teď si tady (na oplátku) hraju na znalce piva, mentoruju a seru druhé já sám.
Někoho možná bude dráždit slovo BLBÝ (blbí "pivaři", blbé pivo, blbé řeči). Jak mám jinak označit chlapa, který mluví o Radegastu jako o nejlepším pivu? Může mu chutnat, to je jasné, ale tohle pivo rozhodně není nejlepší. K těm lepším ani nepatří, možná tak k podprůměrným. Jenže neznalý "pivař" to nepozná, protože celý život pije pouze ten Radegast zpoza rohu. Jen někdy, aby si připadal zajímavý, sosá devalvovanou Plzeň. Potom se cítí jako světák, mudruje o pivu a xenofobně nadává na minipivovary. Jak jinak nazvat jeho řeči, než blbé? To je jako bych celý život žral hnusný Gothaj, nebo Šunkový salám a říkal o sobě, že jsem znalec pršutu (prosciutto). Když celý život žeru žampiony a václavky, tak se můžu označit za znalce lanýžů? O lanýžích vím prd. Stejný prd ví o pivu milovník EUROPIVA (Radegast, Pilsner Urquell). Zažil jsem chlapa, který mi plamenně vysvětloval, že Gothaj obsahuje ze všech salámů nejvíce masa a sádla a toho nejlepšího z domácích zvířat, tudíž je nejlepší na světě. Podle barvy i chuti, bych Gothaj tipoval na pomleté kůže, ušiska, čumáky, nebo předkožky. Poznal jsem X chlapů, kteří mi vysvětlovali, že nejlepší pivo na světě je japonská Plzeň, nebo Asahi Radegast, nebo heinekenovské Starobrno, nebo Budvar. Když se napiju těchto dnes již fádních europiv, tak cítím jakousi kovovou příchuť, možná mokrou hadru na podlahu a další nespecifikovatelné chutě. Ale kde je ta nádherná vůně a chuť sladu? Vím, kde je hledat. Voní a chutnají v naprosté většině řemeslně vyrobených piv (CRAFT BEER) z minipivovarů. Radegast a Plzeň (a Gothaj) nejlepší na světě? To snad ne!
P.S. - Když budu parafrázovat část textu písně jedné české hudební skupiny, vše shrnu do jediné věty: "Šavlí z kvalitního řemeslného piva bojovat proti mainstreamu."