Moje cesta za nejlepším pivem. 2. část
První část zde: Pivo v Akci a René Costache - Moje cesta za nejlepším pivem - Moje cesta za nejlepším pivem. 1. část (estranky.cz)
Moje cesta za nejlepším pivem. Druhá část:
Češi!
Říká se o nás, že rozumíme pivu, ale není to pravda. Většina z nás pije Plzeň, Gambrinus, Radegast, Braník, Staropramen, Krušovice, Kozel, Primus a jiné výtvory či nepodary zprofanovaných továren, které se nazývají pivovary. Říká se: "proti gustu žádný dišputát", ale v té továrně na pivo uvaří např. 13° a vodou to naředí na 12° a 10°. A my to pak slimpeme. Kdybych vám v hospodě nalil do 13° vodu, tak byste se durdili. Přitom se to v těch našich slavných chemičkách, za pomoci technologie HGB, dělávalo běžně. O používání stabilizátoru pěny, pasterizaci a jiných vraždách znova psát nebudu. Výjimečná chuť chmele, sladu a kvasnic v řemeslně vyrobeném pivu (CRAFT BEER) vás povětšinou šokuje, poněvač jste zvyklí na ta vaše standardní vodnatá pseudopiva. Pivu prostě nerozumíme. Přitom máme v České republice cca 400 minipivovarů, v kterých vaří úžasně chutné ŽIVÉ PIVO. Plzeňský Prazdroj a.s. se spojil s Pivovarem Radegast a Pivovarem Velké Popovice, čímž ovládl polovinu pivního trhu v České republice. To znamená, že když vyrazím s rodinkou na oběd do obyčejné restaurace, tak si MUSÍM k jídlu dát Radka, Plzeň, Gábinu, nebo Kozlíka. Chlapi, k-rva, já tenhle aušus taky někdy piju, ale neříkám pak, že je to výborné. Je to slabě dobré, spíš dostatečné. Tímto chci vyzdvihnout výborná, nepasterizovaná a nefiltrovaná, spodně kvašená pivínka FRYŠTÁTSKÝ LEŽÁK 11°, BULAČ 10°, ŠTAJGR 12°, BESKYDSKÝ LEŽÁK 11°, KOHUT 12°, LARISCHE 11°, a ejly (svrchně kvašená piva) např. z minipivovarů HOPPY DOG, KONÍČEK, SLEZSKÝ PIVOVAR a jiných MINIPIVOVARŮ! Ale ne z těch rádoby českých a přitom jihoafrických, japonských, britských, holandských, amerických a jiných nadnárodních molochů. Dále bych chtěl poděkovat provozovatelům karvinských hospod OVEČKA (Karvinský pivovar) ,FRYŠTÁTSKÁ PIVNICE NA BEČKÁCH (za Karvinský Městský Pivovar), BARON, PODKOVA a OÁZA za to, že čepují ŘEMESLNÉ PIVO a ALE (čti EJL). Vyzdvihnout bych chtěl zvláště majitele, provozní, hospodské a sládky: Jan Piskoř + Patrik Byrtus a František Doležal + Radim Slíva za Karvinský pivovar. Petr Neumann, Lukáš Kresta, Ilja + M.+ M. Popov za Karpivovar. Jakub Ciupa za Bečky, Radim Parwa za Barona, David + Jindra Wolfovi za Podkovu, Mirek Kubík s manželkou za Oázu a skvělé pivo nejen od Koníčka. Nesmím zapomenout na pana Mojmíra Velkého s manželkou a bratrem (prosím nezabijte RYZÁKA kvantitou). Havířovského BALONA (Slezský pivovar) mám za naprostý TOP. Martinovi Balonovi "Dej Bůh Štěstí!". Pan sládek Lukasz Niemiec z Albrechtického pivovaru vařil fantastický ležák PIUS 11°. Po změně výrobní technologie, po změně surovin a po odstěhování z Karviné už PIUS není co býval, ale pan sládek je pořád machr-velkej machr a sympaťák a má krásnou paní sládkovou, která se sice nekoupe nahá v pivovarských kádích, ale údajně snídá přírodní řízky. Stejně jako Maryška, manželka správce pivovaru, v podání Magdy Vašáryové,
z krásného československého filmu Postřižiny. Chlapi, jezděte koštovat pivo na pivní festivaly a až jich budete mít za sebou takových pět-šest (fesťáků), tak si na Radegast ani nevzpomenete. Nebo až okoštujete alespoň 100 různých piv z řemeslných pivovárků. To vám taky změní jazýčky. Mně už je celkem fuk, jestli akciová společnost Plzeňský Prazdroj patří japonským ASAHI, nebo jihoafricko-americkému koncernu SABMiller, nebo kterému čertovi
. Velké české pivovary už nejsou české a jejich někdejší české pivo chutná světově (tudíž nijak výjimečně). Radegast sice sídlí v Nošovicích, ale není moravský. Prazdroj možná klohní v Plzni, ale není český. Komu dnes vlastně patří Ostravar? Naše rodinné stříbro, se téměř chemickým procesem ve výrobě a spekulacemi na finančním trhu, proměnilo v ordinérní EUROPIVO. Na naší planetě existuje cirka 100 rozmanitých druhů piva. Velké české pivovary vaří kolem pěti druhů, podobně jako za dob bolševika. Světu se tyhle velkovýrobny vyrovnají opravdu pouze mdlou chutí chmelového moku, která většinu pivovarských obchodních korporací spojuje. Co se dá dělat? Snad jen ukázat nadnárodním pivovarům PALEC DOLŮ
za k-rvení českého piva. Ale neházejme flintu do ječmene. Již několik let žijeme v éře renesance českých malých pivovarů, takže zvolejme HURÁ! Nebo taky minipivovarům třikrát ZDAR ! ("ZDAR, ZDAR, ZDAR!!!") Jistěže jsem pil i nepovedené kousky z nepovedených várek malého pivovárku, ale šlo o výjimky. Zatímco fádnost statisíců a milionů lahváčů, vzešlých z obřích pivovarů, je globální. Jsi-li patriot, podpoř svoje regionální minipivovarníky. Funguje-li v okolí tvého bydliště pivotéka - nakoukni tam. Nenachází se ve tvém okolí ani pivotéka, ani malý či střední pivovar, ani hospoda s živým pivem? Udělej si radost objednávkou v pivním e-shopu.
Miluji vůni vařeného piva po ránu a když Pivovarskou ulicí ve Fryštátu zavoní z nevelké varny tahle sladová esence a malá dcerka zahlásí, že někdo vaří těstoviny. Snad se alespoň ona dožije toho, že majitelé šenků a sládkové budou zase patřit k nejváženějším občanům města či obce. Vždyť pivo není jen tak obyčejný nápoj, ale všelék. A moje nejlepší pivo? Stále ho hledám a stále nacházím. Naposledy to bylo Na Bečkách.
Nebo U Balona? Nebo v karvinské Ovečce? Nebo v Podkově? Nebo v Oáze? Nebo na Pivopění ve Frýdku-Místku? Nebo na ostravském Karolina Oktobeerfestu? Nebo na Svatováclavských slavnostech piva v Zábřehu? Nebo na Albrechtickém Beerfestu? Nebo U Koníčka ve Vojkovicích?
P.S. - Na závěr si dovolím citovat pana Františka Sahulu: "Nejen z piva jsem nebetyčně hloupej" a pana Josefa Moškoře alias Segala: "Řekni mi co piješ a já ti řeknu jestli nejsi chuj!"
P.S. číslo 2 - Pijáci Prazdroje jsou jenom malí chuje, protože Pilsner Urquell miloval jeden z největších umělců své doby a nejopravdovější český zpěvák Filip Topol ze skupiny PSÍ VOJÁCI. Petr Fiala z Mňágy a Žďorp plzní taky nepohrdne.
P.S. číslo 3 - Pijáci Nigerijského piva STAR a pijáci ethiopského piva DASHEN jsou také jenom malí chuje, protože pivovary STAR a DASHEN sponzorovaly můj oblíbený fotbalový klub ARSENAL LONDON ! (COYG)
P.S. číslo 4 - Samozřejmě, že existuje mnoho a ještě víc Čechů, kteří milují a vyhledávají kvalitní a živé pivo. Jestli k nim patříte, tak tohle moje grafomanské plkání nebylo vůbec určeno vám.
P.S. číslo 5 - Dobrá, dobrá... PU z tanku, nebo ze sudu (keg) nějak překoušu, ale lahváče (plechovky) stojí za houby. Jedno NEJ se však PU nedá odepřít. Je to NEJpřeceňovanější česká značka piva (spolu s Radegastem).
P.S. číslo 6 - Omluvte pravopisné, gramatické a jiné chyby. Jsem občan druhé (možná třetí) třídy, když použiju slova našeho lidového prezidenta.
P.S. číslo 7 - Dovolím si ještě jednou parafrázovat českého prvotřídního prezidenta Všeználka. Pokud jsem v tomhle dlouhém patetickém pivním CéVéčku někoho zapoměl urazit, tak se omlouvám. Omlouvám se hlavně fandům značky Starobrno. Tyto "pivní sommeliery" musím na závěr pozdravit.
Komentáře
Přehled komentářů
...jen vyměnit reálie milých pivních pochutin kol komína libereckého a okolí a stačilo by připojit můj podpis...moc pěkné a pravdivé ...a inspirativní..poohlédnu se v pivotékách po doporučovaných laskominách...díky
maš synku recht...
(Major Zeman, 14. 1. 2018 20:16)Máš synku recht, dobreho piva abys pohledal. Také mám problém najít dobře načepované pivo. Není špatného piva...je jen špatně načepované. Pokud vidím u čepu mladou obrýlenou studentku s unuděnou tváří, je mi jasné že tady si dobré pivo nedám...Největší problém je v nás, pivařích..rezignovali jsme na kvalitu...hlavně že to teče...Máš nějaký dobrý tip na dobrou obsluhu a dobře načepované pivo v Karviné ?
Re: maš synku recht...
(René Costache, 14. 1. 2018 21:30)Dobrá obsluha + dobré pivo v Karviné = PODKOVA ve Fryštátě .
Re: Re: maš synku recht...
(Děkuji za tip, 23. 1. 2018 17:21)Tak jsem prubnul Tebou doporučenou Podkovu...a příjemné překvapení. Co se tam nekouří...docela příjemná hospůdka, vynikající výběr piv, a super obsluha . jenom nějaké to jídlo tam chybí....Díky za tip.
Re: Re: Re: maš synku recht...
(René Costache, 1. 2. 2018 21:46)Neděkuj mi - není za co. Jestli se někdy potkáme, tak dáme ejlíka :-) R.C.
Re: Re: maš synku recht...
(Major Zeman, 15. 1. 2018 9:24)Vím kde to je, ale nechodím tam, mají sice hodně veký výběr piva, vím že střídají značky i nabídku pivního lístku, ale chybí mi tam ten jídelní lístek :-). No nemám to daleko, času mám taky dost, dám na tvou radu a zkusím tam na jedno..dvě zajít...
Re: ....:-)....
(René Costache, 14. 1. 2018 21:26)
Ano, konečně jsem se vyplakal...a teď rozsekám všechny Viteály
a pak se zasebevraždím, Voldemorte !
z duše...
(fantaci, 4. 8. 2020 20:07)